A repce állományfejlődésének kihívásai

A cél a maximális ellenálló képesség.

A zavaró tényezők minimalizálása

Az extrém időjárási körülmények, mint a hőség és a hideg, illetve a szárazság és a túl sok csapadék, valamint a rovarkárok egyre gyakrabban okoznak stresszt a repceállományok fejlődésében, ennek sokszor terméskiesés lehet a következménye. Az időjárást és annak hatásait nem lehet befolyásolni. Viszont meg lehet próbálni a lehető legjobban felkészülni rá:

  • megfelelő termesztéstechnológiával,
  • vetésforgóval és
  • hibridválasztással.

Ha későn indul meg a vegetáció, vagy nem megfelelő a tápanyag-ellátottság, például csökkent tápanyagtartalmú vagy váztalajok esetében is fokozódhat a növényekre ható stressz. A növénytermesztés általános alapelveinek betartása mellett a makro- és mikroelemekkel történő célzott trágyázással, illetve a stressztényezőkhöz alkalmazkodni képes hibridek termesztésével közvetlenül lehet mérsékelni a kártételt. A RAPOOL Root Power csávázás kiegészítő tápanyagai kifejezetten segítik a kedvezőtlen körülmények között fejlődő fiatal növény gyökerének növekedését.

Célzott nemesítéssel a zavaró tényezők ellen

A betegségek, a vírusok és a gyomok is hátráltathatják a növények fejlődését. A nemesítés új, erősebb rezisztenciájú vagy toleranciájú hibridek létrehozásával biztosíthatja a repce magas terméshozamát. Így az ellenálló, fómarezisztens (például DALTON) és gyökérgolyva-rezisztens (például CROQUET), valamint a TuYV-vírus- és Verticillium-rezisztens hibridek jelentik a megfelelő megoldást a stressz célzott csökkentésére. A gyors növekedésű hibridek kiválasztása, a jókor végzett vetés, az előírt vetési norma betartása, illetve a Clearfield gyomirtási rendszer is segíthet a gazdasági kárt okozó gyomnövények elleni védekezésben és a terméshozam biztosításában.

 

 

A betegségek és a kártevők kontrollálásához és a célirányos védekezéshez kérje Ön is a RAPOOL tanácsát.

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.