Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán.

A RAPOOL jövőorientált nemesítési programjából olyan új hibridgeneráció érkezik, amely megbízható agronómiai csomaggal rendelkezik, valamint az egészségesebb szárra – ami a szárstabilitás alapja – mint genetikai tulajdonságra törekedve elősegíti, hogy a repce jövedelmező kultúra maradjon. Ismerkedjen meg teljes kínálatunkkal, valamint legújabb hibridünkkel, mely ennek a generációnak a képviselője.

A JANOSH kiemelkedő tulajdonságai már a vetési időszakban jelentkeznek. Dinamikus őszi fejlődésének köszönhetően késői vetésre kifejezetten alkalmas. Jó a télállósága és a szárazságtűrése, ezért ideális repceállománnyal indíthatjuk a tavaszt. Új hibridünk kifejezetten jól hasznosítja a tápanyagot, így kevesebb nitrogén kijuttatásával csökkenthetők a termelés költségei, illetve alacsonyabb nitrogénmennyiségek mellett is magas termésszintekre képes.

A betakarítás előtti hetekben jelentkezik igazán az az előny, amit átfogó betegség-ellenállósága (TuYV- és Rlm7 fómarezisztencia) és magas szintű szklerotínia-ellenállósága biztosít. Ennek eredménye rendkívüli szárstabilitása, ami egyrészt szélesebb körű rugalmasságot tesz lehetővé a gombaölő szerek használatában, illetve a növekedésszabályozásban. Másrészt költséghatékonyabb repcetermelést biztosít: a JANOSH üzemi körülmények között is egyértelmű hozamnövekedést ért el. A száregészség tehát tényleges termésstabilitást jelent. A kipergési veszteségektől sem kell tartanunk, ezért a betakarítása bátran ütemezhető akár a kalászosok utánra.

A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késő tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid.

A MANHATTAN kombinálja a RAPOOL portfóliójában már sztenderdnek számító tarlórépasárgaságvírus-rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az RLM7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása deszikkálás nélkül is ütemezhető. Ideális választás azon termelők számára, akik nemcsak a vetést, de a betakarítást is rugalmasan szeretnék időzíteni, hiszen a későn fellépő szárbetegségekkel szemben is magas szintű ellenállóságot mutat.

A DYNAMIC kimagasló termőképességű és kiváló alkalmazkodóképességű, jó állóképességű, középkései érésű hibrid. Őszi fejlődése kezdetben lassabb, majd robbanásszerűen megindul. Jó fagytűrésű, tavaszi fejlődése közepesen gyors, középkései érésideje ellenére a virágzási ideje közepes. Termésstabilitása kiváló, ami jó szárazságtűrésének, vírus-ellenállóságának és az ebből következő kiemelkedő vitalitásának köszönhető. A DYNAMIC a modern hibridek tulajdonságait kombinálja: ilyen az RLM7-es fómarezisztencia-gén, amely a korai őszi fómafertőzés ellen véd. Genetikailag ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, aminek eredményeként vírusfertőzés esetén szöveteiben a kórokozó részecskéi szignifikánsan kisebb koncentrációban fordulnak elő más hibridekhez képest.

Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, ezért alacsonyabb tápanyagszintek esetén is képes magasabb hozamokat elérni más, konvencionális hibridekhez képest. Emellett a korai, emelt dózisú tápanyag kijuttatását is meghálálja. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása jól ütemezhető, ideális választás lehet azon gazdaságok számára, ahol az aratás elhúzódhat.

 

A DUKE jól alkalmazkodik minden technológiai színvonalhoz, gabona- és széles sortávon is termeszthető. Betakarításának tervezhetőségét segíti kipergés-ellenállósága. A hibrid késői vetésre is alkalmas, ebben az esetben nem feltétlenül szükséges az őszi regulálás. Korán vetve viszont 4-6 leveles állapotban kihagyhatatlan ez a lépés.

A DUKE széles körű genetikai védelemmel rendelkezik a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. Tarlórépa-sárgaságvírussal szembeni ellenálló képessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz életerejének (vigorának) köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, ezért termésstabilitása kiemelkedő. Rendkívül magas olajtartalma plusz bevételhez juttathatja a gazdálkodókat.

A TEMPTATION a csehországi termesztői kísérleteket hatalmas fölénnyel nyerte meg, az első helyre kerülve a fajtaajánlati listán. Hazánkban az elmúlt években számos helyen igazolta magas terméspotenciálját. 2022-ben Nován kimagasló, 5,33 t/ha-os terméseredményt ért el, majd Hantoson ezt 2023-ban felülmúlta 5,55 t/ha-os eredménnyel, amit a Magyar Kukorica Klub tanúsított.

Korán is vethető hibrid, ősszel átlagosan fejlődik. Gyökérzete kifejezetten erős, jó a télállósága, virágzása hosszú, kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas. Állóképessége kiváló még érés közben is.

A DUPLO az őszi fejlődés bajnoka. A RAPOOL fejlesztői kísérleteiben az őszi fejlődése során a sztenderd hibridekhez képest 15%-kal több levéltömeget fejlesztett. A tavaszi időszakban erőteljes oldalágképződés jellemzi, habitusa alkalmassá teszi akár széles sortávon történő termesztésre is.

A DUPLO termésstabilitása és magas olajtartalma mellett magas szintű kipergés-ellenállósággal rendelkezik. Ez lehetővé teszi állományainak hosszabb „lábon tartását”, jobban ütemezhető betakarítását, akár állományszárítás nélkül is. A késői betakarítás kedvezően hat az olajtartalom alakulására, mivel a repce végső olajtartalmát az érési időszak végén éri el.

A MATRIX CL a RAPOOL középérésű, herbicidtoleráns hibridje. Kiváló alkalmazkodóképességének és széles körű alkalmazhatóságának köszönhetően jól viseli a kedvezőtlenebb feltételeket, így az egész ország területén nagy biztonsággal termeszthető.

Közepes intenzitású őszi fejlődésének jóvoltából kiemelkedő télállóságú hibrid, melynek tavaszi szárba indulása is mérsékelten dinamikus. Magas hozam és termésstabilitás jellemzi száraz körülmények közepette is. A hibrid kiemelkedő olajtartalma párját ritkítja a Clearfield-szegmensben. Kínálatunk többi tagjához hasonlóan teljes körű rezisztenciacsomaggal és kipergés-ellenállósággal rendelkezik, így nitrogénhatékonysága is a mai modern hibridekre jellemzően rendkívül kedvező.

 

A RAPOOL korábbi portfóliótagjai építették a jelent, és rajtuk keresztül jutottunk el odáig, hogy a magas olajtartalom, a kiemelkedő betegség- és kipergés-ellenállóság alapvető tulajdonságoknak számítanak. Továbbra is a jövőre készülünk fel új hibridjeinkkel, amelyek mindezeken felül egészséges szárukkal megkerülhetetlen elemei a jövedelmező repcetermesztésnek.

További információkért keresse fel honlapunkat, illetve vegyen részt Facebookon futó játékunkon, és nyerjen már a betakarítás előtt!

 

Marsai Viktor

termékfejlesztő

RAPOOL Hungária Kft.