Hasznos eleme a repce a vetésforgónak

A RAPOOL hibridjeinek kiemelkedő teljesítményét a független szántóföldi kísérletek eredményei is alátámasztják!

 

A REPCE A HIVATÁSUNK, így a csökkenő repcetermesztési kedv ellensúlyozására fontosnak tartjuk, hogy a repcetermesztés nehézségei mellett, melyek időnként feledtetik velünk elvitathatatlan előnyeit, felhívjuk a figyelmet ennek a növénynek a kiemelkedő pozitív hatásaira, vetésforgónkban betöltött szerepére.

Az őszi káposztarepce nedvességigénye más időpontra esik, mint a tavaszi kultúráké. Ez az a növény, amely a téli – akár kevesebb – nedvességgel a legjobban „gazdálkodik”, így használata a modern vetésforgóban nélkülözhetetlen.

A repce oszlopos gyökere és sűrű mellékgyökérzete jótékony „talajlazító” hatást fejt ki. Ezáltal az utónövény szántás nélküli technológiával elvethető. További előny, hogy a repce elővetemény után alkalmazott mulcstechnológiával mérhető a legalacsonyabb fuzárium-DON-érték az utónövény őszi búza termésében. Ha az őszi búzát repce után vetjük el, a búza őszre már olyan erős gyökérzettel rendelkezik, s ezáltal olyan fejlődési stádiumba jut, hogy bizonyítottan nagyobb terméshozamra lehet számítani, mint ha például kukorica vagy napraforgó után termesztenénk.

A repce vetésforgóban való alkalmazásának további előnye, hogy a repceszalmában elraktározott kálium gyorsabban bomlik le a talajban, mint a többi kultúrnövény szalmamaradékában található kálium. Ha repce után vetjük el az őszi búzát, már ősszel a növény rendelkezésére áll a korai fejlődéséhez szükséges káliummennyiség. Sőt, a C:N-arány a repceszalmában annyira kedvező, hogy hektáronként akár 40-50 kg nitrogén talajba juttatását megspórolhatjuk tavasszal.

A RAPOOL kínálatából minden termelő megtalálja az igényeinek és elvárásainak legmegfelelőbb hibridet, melyek közül a következőket ajánljuk figyelmükbe.

A MANHATTAN-t azoknak ajánljuk, akik a legmagasabb termésszinteket célozzák meg, de nem csak a legjobb adottságú területeken vagy a legmagasabb technológiai színvonalon termelnek repcét, valamint akik sokoldalú és jól alkalmazkodó hibridet keresnek, kiemelkedő tápanyag-hasznosítással. A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késői tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid. A MANHATTAN kombinálja a RAPOOL portfóliójában már sztenderdnek számító tarlórépasárgaságvírus-rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az RLM7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása deszikkálás nélkül is ütemezhető. Ideális választás azon termelők számára, akik nemcsak a vetést, de a betakarítást is rugalmasan szeretnék időzíteni, elkerülve a munkacsúcsok kialakulását.

 

 

A DYNAMIC minden esetben kihozza magából a maximumot. Gabona- vagy széles sortávon, intenzív körülmények vagy nehéz adottságok esetén is magas terméspotenciállal rendelkező hibrid. Azon partnereinknek ajánljuk, akik a nagy termés mellett a magas olajtartalmat is keresik. A DYNAMIC kimagasló termőképességű és kiváló alkalmazkodóképességű, jó állóképességű, középkései érésű hibrid. Őszi fejlődése kezdetben lassabb, majd robbanásszerűen megindul. Jó fagytűrésű, tavaszi fejlődése közepesen gyors, középkései érésideje ellenére a virágzási ideje közepes. Hozam- és beltartalmi mutatói átlagon felüliek. Jól alkalmazkodik minden technológiai színvonalhoz, gabona- és széles sortávon is termeszthető hibrid. Könnyű és jó talajokon mutatja meg igazi terméspotenciálját, vetésnormája 35–45 mag/m2. Korai vetés esetén különösen fontos a regulátoros kezelés optimális időpontjának (4–6 leveles fejlettség) a betartása. 

Tápanyag-hasznosító képessége rendkívüli, ezért alacsonyabb tápanyagszintek esetén is képes magasabb hozamokat elérni más, konvencionális hibridekhez képest. Emellett a korai, emelt dózisú tápanyag kijuttatását is meghálálja. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása jól ütemezhető, ideális választás lehet azon gazdaságok számára, ahol az aratás elhúzódhat.

Termésstabilitása kiváló, ami jó szárazságtűrésének, vírus-ellenállóságának és az ebből következő kiemelkedő vitalitásának köszönhető. A DYNAMIC a modern hibridek tulajdonságait kombinálja: ilyen az RLM7-es fómarezisztencia-gén, amely a korai őszi fómafertőzés ellen véd. Genetikailag ellenáll a tarlórépa sárgaságvírusának, aminek eredményeként vírusfertőzés esetén az elvégzett vizsgálatok szerint lényegesen kevesebb a kimutatható kórokozó a növény szöveteiben más hibridekhez képest.

 

 

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. Tavaszi fejlődése és virágzása korai. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos. Azoknak ajánljuk, akik kimagasló olajtartalommal és stabilan magas terméshozammal rendelkező, kifejezetten egészséges hibridet keresnek. Kiemelendő tulajdonságai között szerepel Tarlórépa sárgaságvírus ellenállósága, kipergés- ellenálósága, kimagasló olajtartalma valamint kiemelkedően jó vitalitása. A hibrid széles körű genetikai védelemmel rendelkezik a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. Tarlórépa-sárgaságvírussal szembeni ellenálló képessége következtében nemcsak a vírus károsítása csökken, hanem plusz életerejének (vigorának) köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik, aminek köszönhetően termésstabilitása kiemelkedő.

 

A hibrid, ha a körülmények miatt szükség van rá, későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4–6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti kipergés-ellenállósága, mivel becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget.

A hazai fajtaregisztrációs vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9%-kal múlta felül. A NÉBIH 2018–2020-as eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el.

 

A MATRIX CL-t azon termelőknek javasoljuk, akik a gyomproblémás területeken sem szeretnének kompromisszumot kötni a termésmennyiség és az olajtartalom rovására.

A MATRIX CL a RAPOOL legújabb generációs középérésű, herbicidtoleráns hibridje. Kiváló alkalmazkodóképességének és széles körű alkalmazhatóságának köszönhetően jól viseli a kedvezőtlenebb feltételeket, így az egész ország területén nagy biztonsággal termeszthető. Közepes intenzitású őszi fejlődésének jóvoltából kiemelkedő télállóságú hibrid, melynek tavaszi szárba indulása is mérsékelten dinamikus. Magas hozam és termésstabilitás jellemzi száraz körülmények közepette is. A hibrid kiemelkedő olajtartalma párját ritkítja a Clearfield-szegmensben. Kínálatunk többi tagjához hasonlóan teljes körű rezisztenciacsomaggal és kipergés-ellenállósággal rendelkezik, így N-hatékonysága is a mai modern hibridekre jellemzően rendkívül kedvező.

Azoknak ajánljuk, akik kötöttebb talajokon, legalább közepes technológiai színvonalon gazdálkodnak, esetleg széles sortávú vetésben gondolkodnak és stabilan magas hozamra törekszenek még szélsőséges évjáratban is.

A középérésű TEMPTATION Európa számos országában bizonyított. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenáll, és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny. A korán is vethető hibrid ősszel átlagosan fejlődik. Gyökérzete kifejezetten erős, jó a télállósága, virágzása hosszú, kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt és jól kompenzál, állománya magas. Állóképessége kiváló még érés közben is.Mint minden hibridünket, a TEMTATION-t is  hatékony nitrogénhasznosítás jellemzi, még szélsőséges időjárási viszonyok között is magas hozamot biztosít.

 

A DUPLO azon termelők hibridje, akik egészséges, szilárd szárú, rugalmasan betakarítható repcét keresnek. Jól tűri a szárazságot és kötött talajokon is biztonsággal termeszthető. Ősszel rendkívül intenzíven fejlődik, ezért bátran vethető későbbi időpontban is.

A DUPLO rendelkezik minden olyan genetikai építőkockával, amellyel megcélozható a legmagasabb termésszint. Középérésű hibrid kiemelkedő betegség-ellenállósággal. Tarlórépa-sárgaságvírussal szemben ellenáll, és RLM7-es fómarezisztenciával is rendelkezik. A magasra növő állományok szárszilárdsága és kipergés-ellenállósága jó, rugalmasan betakaríthatók. 

A DUPLO a legintenzívebb őszi fejlődési erélyű a legújabb hibridjeink közül, ami alkalmassá teszi kései vetésre is. Korai vetése esetén az őszi regulátoros kezelés alkalmazása elengedhetetlen, és akár egy második őszi kezelés is indokolt lehet. Virágzása és érése középidejű.

A RAPOOL kínálatával, szakmai kiadványaival, nagy szakértelemmel rendelkező szaktanácsadó kollégáival folyamatosan azon dolgozik, hogy partnerei a leg jobb repcehibridekkel, szakmai támogatással, naprakész információk birtokában a lehető legnagyobb eredményt érhessék el, hiszen a repce a hivatásunk.

Sikeres gazdálkodást kívánunk!

Marsai Viktor termékfejlesztő