Milyen hatással van a rendkívüli időjárás a repcevirágzásra?

A természet sok mindent kiegyenlít: a március túl meleg és száraz volt, az április viszont eddig hűvös és szeszélyes. Milyen hatással van ez a repcevirágzásra?

 
A kezdeti tavaszias időt hirtelen lehűlés, eső és hó váltotta fel a húsvéti hétvégét követően. Az előrejelzések a felmelegedés mellett további csapadék érkezését mutatják. Az elmúlt hetekben országszerte megkezdődött a repce virágzása (1. kép).

 

 

 

Fagykárok virágzás idején

Az éjszakai fagyokat követően megfigyelhető, hogy a repcehajtások lefelé vagy oldalra dőlnek. A főhajtás gyakran 90°-os szögben áll (2. kép). A nap folyamán ezek a hajtások azonban újra felegyenesednek. Gyakori, hogy az ilyenkor nyíló virágok terméketlenek maradnak. Azokat a virágokat, amelyek a fagy előtt vagy azt követően nyílnak, nem befolyásolja a hideg hatása, beérlelik becőiket. A fagyhatás tipikus tünete, amikor a főhajtáson, illetve az oldalhajtásokon ablakosság alakul ki, a hajtásokon a termésekkel kötött és termésektől mentes szakaszok követik egymást. Egy jól beállt, erős repceállományban a rövid fagyos periódus nem okoz gazdasági károkat, a növények képesek kompenzálni azt. Mindez történhet a magkötődés elhúzódásával vagy egyszerűen a hiányzó becőkre a növény magasabb ezermagtömeggel reagál. A repcevirágzás körülbelül 4-6 héten át tart, ezért néhány kedvezőtlen nap nem számít.

 
A fagy által okozott repedések megjelenése sem szokatlan

Ha a hőmérséklet fagypont alá esik, a repce szárán repedéses tünetek jelenhetnek meg. Ez a jelenség elég gyakran előfordul, de nagy általánosságban nem okoz jelentős gazdasági károkat. Kedvező időjárás esetén ezek a sérülések gond nélkül bezárulnak. A fagy által okozott repedések könnyen összetéveszthetők a jól fejlődött, erős, hirtelen gyors növekedésnek induló növényeken található repedésekkel. A sérülések nyílt támadási felületet biztosítanak a kártevők és kórokozók számára. Ezekben a sebekben gyakran kialakulnak a fóma tünetei (3. kép), de a fertőzések elsősorban felületiek, gazdasági károkat nem okoznak. Az őszi és téli időszakban a gyökérnyaki részeken fellépő fertőzések okoznak gazdasági kártételt.

 
–10 Celsius-fok alatti hőmérsékletnél a főhajtás képes teljesen felkopaszodni, ilyen esetekben a repce erős oldalhajtások fejlesztésével kompenzál (4. kép).

Abban a súlyos esetben, amikor a fagy miatt egész növényi részek halnak el, indokolt lehet a gombaölő szeres védekezés egy esetleges botritiszes és alternáriás betegség kialakulása ellen. Ezek elvégzése kora tavasszal, akár egy jégesőt követően válhat indokolttá, szerencsére ilyesmiről egyelőre az időjárás-előrejelzésekben nincs szó.

 

Összegzés

Hosszú évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a meteorológusok által előre jelzett éjszakai fagyok mértéke és hossza nem befolyásolja nagymértékben az idei terméseredményeket. Most, a virágzás idején sokat segítene a csapadék, a nedvesség utánpótlása. A száraz márciusban gyorsan fejlődtek a növények, amelyeket a hűvös április most lassít és a többéves tendenciához igazít. Szerencsére a hideg időjárás a kártevők és gombák fejlődését is gátolja, áprilisban kisebb mértékű a fejlődés, az érkező csapadék pedig segítheti a repceállományok megerősödését.

Rainer Kahl
RAPOOL-RING GmbH

 

Pálffy András - termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.