Nyomós okok a repce termesztése mellett

A repce nemcsak virágzásával okoz örömet, hanem sok más előnnyel is rendelkezik, nagymértékben hozzájárul táplálkozásunkhoz, valamint a környezet és természetvédelemhez.

Tudta Ön?

Egy hektáron termelt repcéből akár 2.000 liter finom repceolaj préselhető ki. Ez elegendő 10 t sült burgonya elkészítéséhez vagy 50.000 friss salátaöntet előállításához. Ehhez hozzájárul még, hogy a repceolaj táplálkozás-fiziológiai szempontból az olajos növények közül a legjobb zsírsav-tulajdonságokkal rendelkezik, mindenekelőtt a magas telítetlen zsírsavak aránya miatt.

Értékes takarmány haszonállatok részére

5 t betakarított repcéből az olaj előállítását követően 3 t fehérjében gazdag repcedara marad vissza, amely táplálékban dús növényi takarmány a tejelő tehénállomány és a sertésállomány számára. A tápértékét tekintve ebből 7.500 kg tej állítható elő, illetve ezzel 100 sertés a vágási súlyig felhizlalható. Ez körülbelül 2,400 adag kotlettnek felel meg. A virágzó repceföldek nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a méhek számára is gazdag legelőt biztosítanak. 1 hektár nektártartalma 100 kg repceméz előállítására elegendő, és a pollenek 3-4 méhraj teljes ellátásra elegendőek. Ezenkívül a repcetáblák sok állat - például vándormadarak - számára jelentős táplálkozási helyet jelentenek.

Hasznos a környezet számára

A repcéből biodízel (repce-metil-észter) állítható elő, 1 hektáron termelt repcéből ily módon 30.000 km megtétele lehetséges személygépkocsival. Ez olyan üzemanyag, amely széndioxid semleges, azaz a környezet számára megfelelő. Ellentétben az ásványi olajokkal, a repcéből előállított hidraulikaolaj biológiailag teljes mértékben lebomlik. 100 kotrógéphez szükséges kenőanyag ellátása egy évig ilyen „természetes”, anyaggal biztosítható, ami 1 hektár repcetermésből vonható ki, anélkül, hogy a kenőanyag elfolyások a talajt vagy a vizeket veszélyeztetnék. Biodízellel működő autók feleannyi kormot bocsátanak ki, mint az ásványi anyagból származó üzemanyaggal működők. Ezenkívül a biodízel az üvegházhatás csökkentéséhez is hozzájárul, mivel a repce fejlődése során ugyanannyi széndioxidot alakít át oxigénné, mint amennyi a biodízel elégetésével ismét felszabadul. Ezáltal a széndioxid-háztartás, a kőolaj származékokból előállított üzemanyagoktól eltérően, kiegyenlítődik. A 10,6 millió liter oxigén, amit 1 hektáron termesztett repce megtermel, elegendő arra, hogy 40 ember oxigénszükségletét 1 éven át biztosítsa. Nem utolsó sorban megemlítendő, hogy a repce májusban egy olyan virágzó mezőgazdasági terület, amelyet a környezetvédő turizmus (helyi kikapcsolódás) és a rekreációs iparág kihasznál, és ezzel talán sok nagytávolságú repülős utazás is megspórolható.

A repce biztosítja a mezőgazdasági üzemek fennmaradását

A repce egy 4.000 éve ismert olajos, fehérjetartalmú növény, amely nemcsak sok élőlény számára biztosít védelmet és táplálékot, hanem az Agenda 21 program szerint egy adott régión belüli ellátást is biztosítja a felhasználók és a mezőgazdasági haszonállatok számára. Ezzel kiváltható a más kontinensekről történő import.

A széles vetésforgó hatása stabilizálja és növeli a következőként termelt növények termésátlagát, amely többnyire kalászos növény. A repce fokozza a talajérettséget, mélyen gyökerezik, ezáltal természetes módon lazítja a talajt. Mélyre nyúló főgyökereivel a repce egy egész éven át biztosítja a talajerózió elleni védelmet és elnyomja a gyomnövényeket.