Raps Radar

Finnország

Finnország

BlackGrain: áttörés történt, emberi fogyasztásra alkalmassá vált a repcefehérje?

Az Avena Nordic Grain, amely a finn Apetit ipari csoport része, kifejlesztett egy új, fenntartható, növényi fehérjét és rostot adó alapanyagot: a sárgálló mezőkről származó fekete magot (Black Grain). 2017 óta dolgoztak az új, repcealapú fehérje- és rostporon, amelyet egy szabadalmi oltalom alatt álló eljárással készítenek a magból. Ezzel a cég egy olyan újfajta növényi fehérjét szeretne piacra vinni, amely mindeddig nem volt hozzáférhető. A BlackGrain 3 az 1-ben, hiszen tartalmaz növényi fehérjét (33-43%-ban), élelmi rostot (33-43%-ban) és könnyen hozzáférhető repceolajat (14-22%-ban). Ráadásul az esszenciális aminosavak és omega-3-savak teljes skáláját tartalmazza, és olyan ásványi anyagok is találhatók benne, mint a kalcium és a magnézium. Az újszerű élelmiszer bevezetésére vonatkozó kérelem most kerül majd az Európai Bizottság elé, amely az engedélyezésről valószínűleg 2021 elejéig fog döntést hozni.

Forrás: https://www.foodnavigator.com/Article/2020/08/13/Apetit-develops-first-of-its-kind-rapeseed-protein-BlackGrain, 01.09.2020
Ausztrália

Ausztrália

A gabonapiacok Ausztrália felé fordulnak, hogy pótolják az Európában fellépő hiányt

A repce iránti importigény Európában 2020–2021-ben várhatóan ismét eléri az előző idénybeli rekordszintet. Az importigény Ausztrália felől megduplázódhat, mert nem csupán az uniós ellátottság szenved hiányt a szárazság következtében, hanem más országokban is alacsony termés várható (például Ukrajna), amelyektől az EU rendszerint sok repcét importál. Ráadásul a kanadai olajrepce kevésbé örvend népszerűségnek az EU-ban a GMO-tartalma miatt. Az európai készletek elapadása felnyomta a canola árát, a biodízel iránti kereslet átmeneti visszaesése ellenére.

Forrás: https://foodmag.com.au/grain-markets-look-to-australia-to-fill-european-shortfall/, 01.09.2020
Nagy-Britannia

Nagy-Britannia

Alacsony a termés az Egyesült Királyságban

A repcetermés egyelőre nagyon gyengén alakul az Egyesült Királyságban, mivel a már learatott termőterületek alapján az átlagos hozam csupán 2,6-3 t/ha. Ez jelenleg az ötéves, 3,5 t/ha-os átlaghoz képest 14-26 százalékkal kevesebb, ami a rossz kezdeti fejlődés, a kártevők (nagy repcebolha, galambok, meztelencsigák) és a gyenge áttelelés következménye. Már májusban 70-75 ezer hektárt felszámoltak, de akadnak igen szép, 4,7 t/ha-os eredmények is, ha zavartalan volt az állomány kezdeti fejlődése, vagy a később elvetett repcében kisebb terméskiesést okoztak a károsítók. Azonban volt, ahol a terméseredmény csupán 0,5 t/ha-t ért el.

Forrás: AHDB repcejelentése 2-2020 (2020. augusztus 11.), 01.09.2020
Németország

Németország

Felfelé módosították a repcehozam- és a termésmennyiség-becslést

A legfrissebb német termény-előrejelzés (DRV) alapján az ez évi termésátlag, termőterület-méret és repcetermés magasabb lesz, mint azt eddig várták. Az országos átlag elérheti a 3,54 t/ha-t, ami 7 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az új RAPOOL-termésmonitoring alapján, amelyben mindeddig 290 termelő vett részt, átlagosan 4,2 t/ha-os eredményt mértek a RAPOOL-hibridekkel, ami egyben üdvözlendő hozamnövekedést jelent az előző évhez képest. Ráadásul ezen gazdák 80 százaléka mondta azt, hogy a RAPOOL-hibridek nem dőltek meg, és nagyon stabilak. 70 százalékuk azt is kijelentette, hogy a RAPOOL-genetikák könnyen vagy nagyon könnyen kicsépelhetők.

Forrás: DRV 6. termésbecslés, 2020. augusztus RAPOOL-termésmonitoring (készült 2020. augusztus 7.), 01.09.2020
Kanada

Kanada

Piaci információ: A kanadai canola ára kilőtt, ahogy a szállítók találtak egy kiskaput Kína irányába

Kanada a világ legnagyobb canolatermesztője. Amikor 2019 márciusától az első számú repceolaj-felvásárlónak számító Kína két kanadai exportőr szállítmányait blokkolta, a többi piac nagyon jól járt, csakhogy az exportőrök találtak olyan kerülőutakat, amelyeken keresztül Kínába szállíthatnak. Kína kevesebbet vásárol Kanadától közvetlenül, ehelyett Európából, Oroszországból, Ausztráliából és az Egyesült Arab Emirátusoktól szerzi be a canolaolajat. Ennek egy részét kanadai canolából állítják elő, aminek hatására viszont annak ára csaknem kétéves csúcsra tört. Ugyan a kanadai canola exportja Kína irányában egyik évről a másikra, a júniusig számított 11 hónapos időszakban 45 százalékkal csökkent, de a teljes canolaexport 9 százalékkal ugrott meg, amit elősegített, hogy Franciaország felé megháromszorozódtak az eladások, az emirátusokba pedig megduplázódtak a szállítások. A globális igény a canolára szintén arra sarkallta a kanadai feldolgozókat, hogy minél több canolaolajat préseljenek, ezenfelül a kedvezőtlen időjárás és az Európában tapasztalt növekvő rovarkártétel is felhajtotta az árakat (az Európai Unió és Nagy-Britannia repcetermése várhatóan a 2019-ben elért 13 éves mélyponthoz közelít).

Forrás: https://www.agriculture.com/markets/newswire/like-gold-canadian-canola-prices-spike-as-shippers-find-back-door-to-china?s=09, 01.09.2020
Belarusz

Belarusz

A termésrekord Fehéroroszországban optimizmusra ad okot a következő szezonra

A Belarusz Köztársaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztériuma nemrégiben tette közzé a 2020-ra vonatkozó termésbecslését. A repcetermesztők 2,5 t/ha-os (+0,4 t/ha 2019-cel szemben) eredményt értek el, ami a legmagasabb 2014 óta. Több nehéz év és a kihívást jelentő termesztési feltételek mellett a termelők mindinkább nagyra tartják a repcehibridek magas termésszintjét, és egyre szívesebben fektetnek a fenntartható termesztési módokba. Ennek köszönhetően a vetésterület magasabb szinten stabilizálódhat az elkövetkező években.

Forrás: https://mshp.gov.by/disp/cxcvod.pdf, 01.09.2020