Raps Radar

Kanada

Kanada

Követik az aszályhelyzetet a prériken, Alberta, Saskatchewan és Manitoba régiókban

Jelentős mennyiségű csapadék enyhítette a szárazságot májusban a prérik egy részén, míg más területek igen szárazak maradtak. A csapadéknak köszönhetően rövid távon nőtt a talaj nedvességtartalma. A hosszú távú hatások miatt, amelyek között ott van a 2020-as szezonban tapasztalt elégtelen vízutánpótlás, Saskatchewan mezőgazdasági területein folytatódott az aszály. Néhány területen ez volt az elmúlt 100 év legszárazabb májusa. A mezőgazdasági évben mért, a történelmi adatokkal összevetésben is kivételesen kevés csapadék okozott rendkívüli aszályt az amerikai–manitobai határvidéken. Alberta mezőgazdasági területeinek 85%-a és Saskatchewan mezőgazdasági területeinek 96%-a került száraz/aszályos besorolás alá, Manitoba mezőgazdasági területeinek pedig 100%-a volt abnormálisan száraz/mérsékelten vagy kivételesen aszályos.

Forrás: https://www.agr.gc.ca/atlas/maps_cartes/canadianDroughtMonitor/monthlyAssessments/en/2021/cdm_2105_mn_en.pdf, 30.06.2021
Franciaország

Franciaország

Francia repcéből előállított üzemanyagot tesznek próbára az Europorte Euro400 mozdonyaiban

Az Europorte és a Saipol megegyeztek, hogy kipróbálják, kereskedelmi mértékben alkalmas-e az Oleo 100, teljes egészében francia repcéből előállított, B100 típusú üzemanyag mozdonyok hajtására. A 3 hónapos próbaperiódus július 6-án indul olyan tehervonatokkal, amelyeket Stadler Euro4000 mozdonyok vontatnak. A próba célja az elektromos hálózattal nem ellátott szakaszokon közlekedő Europorte mozdonyok által, tehát nem közutakon használt dízelüzemanyag egy részének helyettesítése Oleo 100-zal. Ez a megújuló üzemanyag az üvegházhatású gázok kibocsátását a szántóföldtől a vasútvonalig 60%-kal csökkentheti. Az Europorte szerint ha hetente 1500 km-t tesz meg a mozdony, akkor heti 35 tonna szén-dioxidot takarít meg.

Forrás: https://www.railjournal.com/locomotives/french-rapeseed-fuel-trials-for-europorte-euro400-locomotives/, 30.06.2021
Ausztrália

Ausztrália

Szárnyal az ausztrál repce németországi importja

Egyre több ausztrál repcét importálnak a németországi piacra, míg a kanadai szállítások január óta visszaestek. Noha Németország 2020-as terméseredménye jobb volt, mint egy évvel korábban, így is átlagon alul sikerült. Emiatt nagy mennyiségű repce importjára volt szükség a 2020/21-es piaci évben is. Kanada, Ukrajna és a balti országok jelentették a repceimport legfontosabb forrását a szezon első felében.

Idén az első negyedévben Kanada és Ukrajna nagy mennyiségeket juttatott az országba. Ukrajna több repcét –169 ezer tonnát – szállított Németországba, mint az előző év hasonló időszakában, miközben a kanadai szállítmányok csaknem negyedével, 87 ezer tonnára csökkentek.

A jelenlegi szezonban Németország körülbelül 335 ezer tonna ausztrál repcét vásárolt január–márciusban, ami több mint 150%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Forrás: https://biofuels-news.com/news/australian-rapeseed-imports-to-germany-soar/, 30.06.2021
Dánia

Dánia

Kutatók emberi fogyasztásra alkalmassá tennék a repcefehérjét

A SEEDFOOD nevű kutatási projektben olyan alapismeretekre kívánnak szert tenni, melyek segítségével fehérjék a jövőben alkalmasak lennének élelmiszerekben történő felhasználásra. A projekt a Novo Nordisk Foundation Challenge Programme 56 millió koronás (7,5 millió euró) támogatásával jött létre a Koppenhágai Egyetem élelmiszer-tudományi tanszéke vezetésével. Manapság a repcét a repceolajért termesztik, ami ezután hátramarad, az a fehérje, amit általában állatok takarmányozására hasznosítanak. A fókusz ebben az esetben azon van, hogy az olajat a lehető legjobb állapotban vonják ki, magas hőfokon, ami miatt a fehérje sérül. A kutatás célja, hogy olyan kíméletes eljárást fejlesszenek ki, amely nem okozza a fehérje sérülését. A projekt 6 évig fut majd és 2022. január 1-én indul.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-06/uoc--rwt_1060721.php, 30.06.2021
Németország

Németország

Klímavédelmi intézkedések a közlekedésben

Az UFOP (Union zur Förderung von Öl- und Proteinpflanzen – az olaj- és fehérjenövények támogatására létrehozott egyesülés) üdvözli a döntést, hogy az üvegházhatású gázok kvótáját tovább szigorítják.

A német Bundestagban az a döntés született, hogy az üzemanyagok esetében az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos kötelezettségeket még jobban megszigorítják. A törvény fokozatos csökkentést ír elő, a jelenlegi 6%-ról 7%-ra 2022-re és 25%-ra 2030-ra. Az UFOP több alkalommal kérte az üvegházhatású gázokra vonatkozó kvóta sokkal erőteljesebb szigorítását. A cél az volt, hogy a helyi mezőgazdaság és a bioüzemanyag-ipar középtávon jóval pontosabban tudjon tervezni, ezzel egyidejűleg a technológiákra nyitott hozzáállásnak köszönhetően olyan új lehetőségek léphessenek be a piacra, mint a melléktermékekből előállított bioüzemanyagok, a szintetikus üzemanyagok és a hidrogén. Kifutunk az időből, ha a klímavédelemről van szó – emiatt a kvóta emelése az üzemanyagtartályokra fókuszál, elősegítve a dekarbonizációt. A törvényjavaslat ennek érdekében kiáll a nehézgépjárművek esetében a biodízel- és az autók esetében a bioetanol-adalék mennyiségének növelése mellett.

Forrás: https://www.ufop.de/presse/aktuelle-pressemitteilungen/bundestag-macht-weg-frei-fuer-mehr-klimaschutz-im-verkehr/, 30.06.2021
Franciaország

Franciaország

20 éves mélyponton vannak a repce-terméseredmények

Franciaországban a betakarított repce mennyisége (éppen) 3 millió tonna alá csökkenhet, első alkalommal 20 éven belül. Ez további 9%-os mínuszt jelent a 2020/21-es szezonhoz képest, ráadásul 32%-os csökkenés az ötéves átlaghoz viszonyítva. A globális repcepiac meglehetősen feszes – a legutóbbi szezon hiánnyal zárult. Ám végre a két rendkívül gyenge szezon után az uniós eredmények javulást mutatnak. A termőterület jelentős csökkenése, fontos rovarölő szerek betiltása és az időjárás (például 2020-ban a nyár vége rendkívül száraz volt) is az okok között szerepelt.

Forrás: https://www.godmode-trader.de/artikel/raps-frankreichs-ernte-auf-20-jahrestief-erwartet,9505388, 30.06.2021
Svájc

Svájc

A svájci szavazók több mint 60%-a ellenezte a szintetikus növényvédő szerek betiltását

A „növényvédő szereket ellenző” előterjesztés célja a mezőgazdasági, magán- és üzleti céllal használt szintetikus termékek teljes betiltása volt, amit tíz év alatt kellett volna végrehajtani. Azoknak a termékeknek az importja is tilossá vált volna, amelyek előállításához ilyen szereket használnak. Az „ivóvíz” kezdeményezéssel pedig csak azok a termelők kaptak volna a kormány által nyújtott (3 milliárd svájci frank értékű) támogatásokból, akik növényvédő szerek és profilaktikus antibiotikumok nélkül termelnek. Szintén korlátozták volna az állati takarmányok importját. Hónapokig tartó, felforrósodott hangulatú kampányt követően, vasárnap egyértelmű „nem” volt az állampolgárok válasza az előterjesztésekre, amelyek Svájcot úttörővé tették volna az organikus termesztésben azzal, hogy az első európai ország lett volna, amely betiltja a szintetikus gyomirtókat és gombaölő szereket.

Forrás: https://www.swissinfo.ch/eng/politics/pesticide-free-farming--can-the-vision-seduce-swiss-voters-/46691640, 30.06.2021