Clearfield gyomirtási rendszerben is van megoldásunk

A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont a repcetermesztés során elérhető termésbiztonság, amit a körülményekhez leginkább illeszkedő hibridek kiválasztásával tudunk növelni.

A RAPOOL a nemesítési munka során, éves szinten több ezer apa- és anyavonal kombinációt tesztel, szelektál és értékel. Ennek eredménye egy olyan széles hibridválaszték és genetikai sokszínűség, amely a gyakorlatban előforduló minden termelési helyzetre megoldást tud kínálni. A Clearfield hibridrepcék megjelenésével pedig további lehetőségek nyílnak a sikeres és jövedelmező termelésre, problémás gyomviszonyú területeken is.

Sok esetben kell szembenéznie a termelőnek nehezen irtható gyomokkal, például a repcével azonos családba tartozó keresztesvirágú gyomok felszaporodásával (vadrepce Sinapis arvensis L., repcsényretek Raphanus raphanistrum L., sebforrasztó zsombor Descurainia sophia L.), amelyek nem csak fejlődésében gátolják a kultúrnövényt, hanem elősegítik a keresztesvirágúakat támadó kórokozók és kártevők felszaporodását is. Emellett komoly gondokat okozhatnak további kétszikű és egyszikű gyomok vagy a gabona árvakelés is. Az utóbbi években a termesztéstechnológiában bekövetkező változások (pl. a térállás növekedése) is kedveznek az őszi gyomosodásnak. Az állományok őszi gyomirtása ezért kulcskérdés lehet a kezdeti fejlődés és a kultúra télállósága szempontjából, amire egyszerű és rugalmas megoldást biztosít a Clearfield gyomirtási rendszer.

A RAPOOL Clearfield hibridrepcéi: EDIMAX CL és VERITAS CL

A RAPOOL kutatásainak és folyamatos fejlesztőmunkájának eredményeképpen a hazai körülményekhez leginkább igazodó, a helyi termesztési rendszerek elvárásainak megfelelő hibridekkel áll a repcetermesztők rendelkezésére. Problémás gyomviszonyú területeken a termesztés sikerességének és jövedelmezőségének elengedhetetlen eleme a Clearfield gyomirtási technológia, amihez a RAPOOL két Clearfield hibridrepcét is kínál.

Az EDIMAX CL a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid, amely a NÉBIH hivatalos fajtavizsgálatai alapján elsőként részesült állami elismerésben az imidazolinon-ellenálló hibridek közül. Az EDIMAX CL a jól ismert RAPOOL hibridelőnyök mellett – magas termőképesség, nagy termésbiztonság, – a Clearfield gyomirtási technológiához kapcsolódó előnyeivel is hozzásegíti a nehéz gyomviszonyok között gazdálkodó termelőket az eredményes és jövedelmező repcetermesztéshez. Emellett agronómiai tulajdonságai is kiemelkedőek: télállósága, szárazságtűrése, jó állóképessége és alacsony pergési hajlama alapján a hagyományos hibridrepcék bármelyikével szintén felveszi a versenyt (1. ábra).

A VERITAS CL a RAPOOL újabb hibridjei között egy RLM7 fómarezisztens Clearfield-hibrid. A VERITAS CL a NÉBIH 2013-as fajtaösszesítő kísérleteinek eredménye szerint a Clearfield csoportban magasan a legjobb eredményt érte el magtermés (5,08 t/ha =110,0%) tekintetében. Egy robosztus, magasnövésű hibridről van szó, amely nagyon jó élettani és kórtani jellemzőkkel rendelkezik. Gyors őszi fejlődése miatt vetését közép és késői időpontokra, erőteljes fejlődése miatt pedig nehéz talajadottságú területekre is javasoljuk. Kiváló a szárazságtűrő-, valamit télellenálló képessége is. A legagresszívebb fóma-törzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel rendelkezik. A Clearfield gyomirtási technológiával együtt alkalmazva egyaránt megbízható megoldást jelenthet a magas terméshozam elérésére és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre is (2. ábra).

Széles sortávú művelés és Clearfield hibridrepcék

Vitathatatlan, hogy az agronómiai és területi adottságoktól, valamint az évjárattól függően a hagyományos és a széles sortávra történő vetésnek is éppúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai. Megfordítva a kérdést, minden területhez illeszthetünk olyan technológiai elemekből álló művelési módot, amivel a területben rejlő maximális terméspotenciált kiaknázhatjuk. Így egyetlen művelési módra vagy agrotechnikai elemre sem mondhatjuk, hogy jó vagy rossz, csupán az adottságoknak megfelelően és a körülményekhez igazítva kell alkalmaznunk őket.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a széles sortávú vetéstechnológiával növelhető a kelésbiztonság, egyenletesebb a kelés és egyöntetűbb az állomány, ami növeli a termésbiztonságot. Különösen szárazabb körülmények között érzékelhetőek ezek a pozitív hatások.

A különböző agrotechnikai elemek sikeressége a hibridválasztáson is múlik.

A RAPOOL Clearfield hibridrepcéi jól illeszthetőek a széles sortávú vetéstechnológiához is. Robosztusak, képesek a rendelkezésükre álló teret jól benőni, bőségesen elágaznak. Kezdeti fejlődésük, télállóságuk kiváló, valamint mulcsvethetőségük is kimagasló.