Nagy jelentőségű mikroelemek

A repceállományok kritikus fejlődési szakaszaiban, illetve az abiotikus stresszfaktorok megjelenésekor válnak igazán fontossá a mikroelemek.

Védelmet és energiát nyújtanak a növényeknek valamint kedvező hatással vannak a fiziológiai folyamatokra is, ezáltal hozzájárulnak a több és jobb minőségű termés eléréséhez.

Bór (B)

A repcék B-vitaminja. A bór a teljes vegetáció alatt kiemelt jelentőségű, fontos „energiaforrás” és a számos növényi fiziológiai folyamat alkotóeleme. A bór erősíti a sejtfalakat, hatékonyabb védelmet biztosítva a kártevők és kórokozók támadása ellen. Fontos szerephez jut a megtermékenyülés folyamatában is. Bórhiány esetén gyakran tapasztalható a hüvelyekben hiányos megtermékenyülés, illetve az alacsony olajtartalom is a lehetséges következmények egyike. Az első hiánytüneteket az ősz folyamán megbarnuló gyökérnyak jelzi. A talaj alacsony bórtartalmának hatását súlyosbítja a szárazság és a talaj magasabb pH-értéke (1. ábra). Mivel a bór nem vándorol a növényben, kijuttatása a vegetáció alatt kétszer – ősszel és tavasszal – javasolt.

Cink (Zn)

Cinkhiánnyal viszonylag ritkán szembesülnek a repcetermelők, ettől függetlenül nem szabad elhanyagolni az utánpótlását. A cink ugyanis közvetlenül befolyásolja az auxin növekedési hormon működését, valamint fontos feladatot lát el a fehérjeszintézisben is. Hiánya esetén leggyakrabban termékenyülési problémák jelennek meg, és a gyökérzet betegségekkel szembeni ellenállósága is csökken. Nagyfokú növényen belüli mobilitásának köszönhetően a megfelelő ellátás egyszeri, a repce hatleveles állapotában elvégzett utánpótlással biztosítható a teljes vegetáció idejére.

Mangán (Mn)

A mangán a fotoszintézis és a szénhidrát-anyagcsere folyamatainak egyik legfontosabb alkotóeleme. Alacsony szintje esetén az őszi állományok legyengülése és a szövetek fogékonysága jelentkezik. Bimbós állapotban, illetve virágzáskor fellépő hiánya negatívan befolyásolja az olajtartalmat és az olaj minőségét is. Lombtrágyaként kijuttatva kezelhetők a hiányának tünetei. (2. ábra).

Molibdén (Mo)

A molibdén a cinkhez hasonlóan elengedhetetlen a fehérjeszintézishez. Alacsony szintjére utal a levelek nitrátfelhalmozódása és deformálódása. A molibdén fontos szerepet tölt be a nitrogénhasznosulás folyamatában. Az őszi növényvédő szeres kezelések hatására jelentkező erős növényi reakciók hátterében is sokszor lehet molibdénhiány.

A repce mikroelemekkel történő táplálása nehéz fejlődési körülmények esetén és különösen a korai fejlődés szakaszában – ősszel – ajánlott, az állományok stabilizálása és energiával való ellátása érdekében.

Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.