A terméshozam és a repce gyökérrendszere

A repce gyökérrendszerének fejlettsége, állapota és egészséges működése döntő tényező lehet a terméshozam szempontjából. Kiadványunkban a gyökérrendszert vesszük górcső alá, nemesítési és termesztési szempontból.

A különböző megközelítések, gondolatok célja a termésbiztonság, a produktivitás új lehetőségeinek feltárása a gyökérrendszer, a növény egésze és a talaj kapcsolatában. Kiadványunk tehát a nemesítés és a termesztés-technológia legújabb tapasztalatainak összegzése, amely következetesebb munkára ösztönöz az erőteljesebb és jobban működő gyökérrendszer kialakításának érdekében.

A céltudatos repcenemesítés utóbbi évtizedének szelekciós munkája leginkább a hibridek terméseredményére és termésbiztonságára irányult, szem előtt tartva a növekvő tápanyag-hatékonyságot. Az új hibridrepce generáció tagjai áttörést jelentenek a gyakorlat számára a terméseredmények, a termésbiztonság, az olajtartalom, a növényegészségügy (fóma tolerancia) és a növényvédelem (herbicid tolerancia) terén egyaránt.

Az újgenerációs hibridrepcék genetikai adottságai kiválóak, viszont a gyakorlatban elérhető terméseredmények döntő mértékben függnek a környezeti hatások összességétől, a stresszhelyzetektől, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, a csapadéktól, a szárazságtól és a napsugárzástól. A repce fejlődésének egyes szakaszaiban azonban nem mindig biztosítottak az optimális feltételek. Különös figyelmet érdemel ezért a heterózishatás, amely a hibridrepcék felszín alatti és feletti növekedése során a növényállomány kezdeti fejlődése, áttelelése, tavaszi megújulása, valamint a stressz-tolerancia tekintetében jut érvényre.

Kiadványunkat kérje területi képviselő kollégánktól vagy az info@rapool.hu e-mail címen.
 
Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.