Gyakorlatorientált nemesítés a válasz a hétköznapok kihívásaira

120 éves alapokkal

A nemesítésre nem mindig jellemző a lineáris fejlődés, ezt a RAPOOL európai kísérleti hálózatának elmúlt években mutatott fejlődése is jól mutatja. (1. ábra)

 
Ugyanakkor a RAPOOL-t mindig is az a cél vezérelte, hogy az üzemi körülmények között elérhető legjobb teljesítményt és legnagyobb értéket biztosítsa a repcetermesztők számára. Ez, valamint a repcenemesítésben szerzett több mint 100 éves tapasztalat emeli a RAPOOL-t a vezető repcenemesítők közé.

Európai kutatóállomásaink 100 000 kísérleti parcelláján 15 nemesítőnk és több mint 120 munkatársunk azért dolgozik, hogy legjobb hibridjeink tulajdonságai még optimálisabbá váljanak. Napjaink és a jövő nemesítési céljainak meghatározása, valamint a legfontosabb tulajdonságokra történő szelekció érdekében szükség van arra, hogy a mindenkori regionális kihívások kerüljenek a fókuszba:

télállóság – szárazságtűrés – robosztus növényfelépítés a kontinentális területeken,

• betegség-ellenállóság – állóképesség – érésidő az óceáni éghajlaton.

Repcenemesítőink jó érzékkel kombinálják az egyes fajtatulajdonságokat a különböző régiók számára.

A legmodernebb technológiákat alkalmazva

Egyes fajtatulajdonságokat hagyományos szántóföldi bonitálással mérnek fel nemesítőink. Ebbe a körbe tartoznak a növekedéstípus- és a betegségjellemzők is, amelyek meghatározóak a különböző régiókban megfelelő fajtatípus kiválasztásánál.

Jó néhány tulajdonságot viszont még alapos szemrevételezéssel sem lehet megállapítani. Ide tartozhatnak az egyes betegségekkel és vírusokkal szembeni rezisztenciák, amelyeket a legmodernebb technológiák segítségével a hibridek genetikai állományának vizsgálatából lehet kiszűrni. Számos molekuláris marker és adatok százezreinek elemzése biztosítja, hogy az Ön repcéje a legjobbak között legyen. Mindeközben bioinformatikusaink folyamatosan szélesítik a használható markerek körét.

Kutatási projektek

A jövő sikereit a RAPOOL saját fejlesztései mellett a más cégekkel és intézményekkel közösen végrehajtott tudományos együttműködések alapozzák meg.

Ezekben a projektekben olyan témakörök szerepelnek kiemelt jelentőséggel, mint a különböző fejlődési és növekedési modellek, a gyökérrendszerek fenotipizálása vagy éppen a szárazságtűrés-szimulációk. A projektekben használt drón-, szenzor- és szkennertechnológiák új perspektívákat nyitnak nemesítőink számára. A jövő perspektíváit.
 

 
A magyarországi repcetermesztés fejlődéséért

A RAPOOL számára fontos, hogy a magyar termelői igényeknek megfelelő széles kínálat mellett a technológiai fejlesztések éllovasa is legyen. Ennek érdekében számos regisztrációs, adaptációs és technológiafejlesztési vizsgálat zajlik minden évben hazai körülmények között, mindvégig szoros együttműködésben a termelőkkel. Új hibridjeink, technológiai fejlesztéseink fókuszában továbbra is az áll, hogy az őszi káposztarepce legyen Magyarország legjövedelmezőbb szántóföldi növénye. (2. ábra)

Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.