RAPOOL: Clearfield® repcében is az élen

A jól megválasztott hibrid és a helyesen végrehajtott őszi gyomirtás megalapozza a jó repcetermést.

Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődése lassú, nem bokrosodik, ezért a gyomelnyomó képessége is gyenge. Az eredményes repcetermesztést sok tényező befolyásolja, de kétségtelen, hogy a megfelelő időben és módon elvégzett gyomirtás nélkülözhetetlen. Általa időben elpusztíthatjuk a gyomnövényeket, és megelőzhetjük, hogy értékes vizet, tápanyagot és fényt vegyenek el a fejlődő repcétől.

Fontos szempont az is, hogy az adott területre legalkalmasabb hibridet válasszuk, és a hozzá illeszkedő, optimális technológiát alkalmazzunk. A BASF Clearfield® technológiája segít, hogy a problémás gyomviszonyú területeken is sikeresen termeszthessünk őszi káposztarepcét.

Az őszi gyomirtással javíthatjuk a káposztarepce-állomány fejlődését, csökkentjük a kompetíciót, aminek köszönhetően a kijuttatott műtrágya jobban hasznosul. A gyomok elpusztításával mérsékeljük az esetlegesen megjelenő kórokozók szaporító-képleteinek és a rovarkártevők egyedeinek számát.

A Clearfield® gyomirtási rendszer alkalmazása különösen a kedvezőtlen gyom- viszonyú, száraz körülményeknek kitett területeken lehet a legjobb választás. A technológia legnagyobb előnye, hogy a gyomok elleni védekezés a kikelt repceállományban elvégezhető, ezáltal szélesebb időintervallum áll rendelkezésre a gyomirtás időpontjának megválasztására.

 
Az elmúlt évek során a RAPOOL Clearfield® repcehibridjei rendre előkelő helyen végeztek a NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban. Az eredmény annak köszönhető, hogy a RAPOOL nemesítői folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hazai viszonyokhoz legjobban illeszthető és a legnagyobb terméspotenciál- lal rendelkező hibridek álljanak a termesztők rendelkezésére. A fejlődést jól mutatja a 2016 őszén bevezetett PHOENIX CL repcehibrid teljesítménye hagyományos repcehibridekhez képest (1. ábra).

Idén három Clearfield® repcehibrid található a RAPOOL kínálatában: a PHOENIX CL és a VERITAS CL a NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végeztek az elmúlt három évben, ezzel is bizonyítva, hogy több évjáratban is képesek kiegyensúlyozott, jó terméseredményekre.

 
 

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, még továbbnövelve a termésmennyiségeket. Habitusban és fejlődési erélyben hasonló a VERITAS  CL-hez, de korábban érő, közép-érésidejű fajta. Mindkét hibridet normál–késői vetésidőhöz ajánljuk és javasolt az őszi regulátoros kezelés.

A kedvezőtlen talajadottságú területekre a VERITAS CL-t ajánljuk, amely az RLM 7 rezisztenciagénnek köszönhetően a legagresszívebb fómatörzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel rendelkezik. Robusztus és magas növésű, nagyon jók az élettani és kórtani jellemzői.

Akik korán vagy normál időben szeretnék elvetni Clearfield® repcéjüket, azoknak továbbra is az EDIMAX CL a legmegfelelőbb választás. Betakarítási ideje korábbra ütemezhető, mint a VERITAS CL és a PHOENIX CL hibrideké, agronómiai tulajdonságai kiemelkedőek, a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodik.

A RAPOOL Clearfield® repcéi a gyomirtási technológiával együtt alkalmazva egyaránt rugalmas és megbízható megoldást jelenthetnek a magas terméshozam eléréséhez és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre. Ma már nem kérdés, hogy a legújabb Clearfield® repcehibridek felveszik a versenyt a nagy terméspotenciálú hagyományos hibridekkel is.

Pálffy András
termékfejlesztő
 

 

www.clearfield.hu