Repceszár-ormányos

Kártétele nehezen felismerhető, mivel károsítását követően a repce tovább fejlődik. Szemmel látható tünetek a kidomborodó, beforrt tojásrakó helyek a levélnyeleken és a hajtásokon. Az állat lárvái a belső szövetekben károsítanak.

Latin elnevezés
Ceutorhynchus pallidactylus (syn. C. quadridens)

Kinézet
2,5-3,5 mm hosszúságú. Testét sötétbarna, fekete alapon szürkésfehér pikkelyszőrök borítják, ezért a bogár színe barnásszürkének tűnhet. A háti pajzsocska részen fehér pikkelyszőrfolt található. Lábfejei vörösessárga-rozsdavörös színűek. Lábait képes a testéhez behúzni. Lárvája fehér színű, fejtokja barna. Alakjuk hosszúkás, kissé hajlított. A bábozódás a talaj sekély rétegeiben, bábkamrában történik.

Hőmérséklet-, hőigény
Egynemzedékes életmódot folytat, bogár alakban telel. Tél végén, tavasz kezdetén, ha a hőmérséklet eléri a 7-9°C-ot, az imágók elkezdenek mozogni. A repcetáblákra a tömeges betelepedésük 15 °C-os hőmérséklet felett kezdődik meg. A bogarak rajzása akár 30-40 napig is eltarthat. A peterakást megelőzően az állatok nagyon aktívak, így jól megfigyelhetőek az állományban, de párosodást követően rejtőzködő életmódra váltanak, érintése rögtön a talajra vetik magukat. Kedvező időjárási feltételek esetén a peterakás gyorsan lezajlik. A lárva akár egy hónap alatt is kifejlődhet. A kifejlődött lárvák a talajra dobják magukat, ott bábozódnak, majd az imágók június közepén, végén jönnek elő. A bogarak ekkor már megkezdik érési táplálkozásukat a repcén vagy más keresztes virágú fajokon, de peterakásra ekkor még nem kerül sor. A nyár második felétől fokozatosan vonulnak telelőre, gyakran más repce- és kalászoskártevő fajokkal (becőormányosokkal, fénybogarakkal, vetésfehérítőkkel, gabonapoloskákkal). Telelőhelyei lehetnek akár a fák kéregrepedéseiben, talajrögök között, illetve melegágyakban is.

Kárkép
A nagy repceormányos kártételével ellentétben a repceszár-ormányos nem okozza a vezérhajtás görbülését. A lárvák a szárban és a levélnyelekben rágnak. Egy növényben gyakran több lárva is károsíthat egyszerre. Kártételük hatására a szár belső szövetei meggyengülnek (szivacsossá válnak), a tápanyagellátás megszűnik, a növények megdőlési hajlama fokozottan megnő (törékennyé válnak). A lárvák kártétele a növény felső részétől a halad a gyökér felé. A kimeneti nyílásokon keresztül gyakran gombafertőzések alakulhatnak ki a növény szöveteiben. Az imágók kisebb-nagyobb foltokban hámozgatják a növények leveleit, kártételük nem számottevő.

Fertőzöttség megállapításának időpontja
Február végétől április elejéig.

Fertőzöttség megállapítása
A fertőzöttség megállapítására több módszer is rendelkezésre áll. Alkalmazhatunk sárga tálcsapdákat, vizsgálhatjuk az állományt, illetve hálózhatunk. Fontos megkülönböztető jegyek: a repceszár-ormányos lábtagjai vörösessárga-rozsdavörös színűek, valamint kis fehér folt található a rovar hátán, míg a nagy repceormányos sötétebb színű, nagyobb termetű.

Kárképek

Repceszár-ormányos által okozott károk
 Repceszár-ormányos által okozott károk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Repceszár-ormányos lárvái
 Repceszár-ormányos lárvái

 

 

 

 

 

 

 

 

Károsítási küszöb
A kártevők monitorozása sárga tálcsapdás módszer segítségével lehetséges. Csapdánként 10-15 bogár/nap fogás esetén indokolt a növényvédelem megkezdése. Ha növényvizsgálatot végzünk, akkor 3-5 bogár/m2, míg hálózás esetén 1-2 bogár/hálócsapás a kártételi küszöbérték.

Kártevő

Repceszár-ormányos
 Repceszár-ormányos
Repceszár-ormányos
 Repceszár-ormányos
Repceszár-ormányos
 Repceszár-ormányos

Védekezés
Az érési táplálkozás rövid, ezért a védekezést a károsítási küszöb elérése után azonnal meg kell kezdeni. A tankkeverékbe a rovarölő szer mellé tapadásfokozó készítményt és lombtrágyát (keserűsó, bórtrágya) is keverhetünk, ami javítja a nedvesítést és meghosszabbítja a hatásidőt. Természetesen a tankkeverék összeállítása előtt keverési próba elvégzése javasolt.

20 °C alatti hőmérsékletek = hosszabb érési táplálkozás, védekezés kártételi küszöbérték átlépését követő 2-3 héten belül.
20 °C feletti hőmérsékletek = rövidebb érési táplálkozás, kártételi küszöbérték átlépését követően egy héten belül védekezés javasolt.