RAPOOL-FEJLESZTÉSEK 2020-BAN (VIDEÓ!)

Szakmai információk a termékfejlesztőtől.

Az idei év számos kihívás elé állított minket, termelőket és vetőmag-forgalmazókat egyaránt. A csapadékszegény, enyhe tél és az aszályos tavasz, illetve a szigorodó növényvédelmi előírások egyre nehezebbé teszik a sikeres repcetermesztést. A RAPOOL sokéves tapasztalatát és kísérleti eredményeit felhasználva keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel a legjobban segíthet partnereinek ezekben a nehéz időkben.

A hosszúra nyúló, meleg őszök következtében az elmúlt években országosan is komoly problémát okoztak a fiatal repceállományokban megjelenő levéltetvek. Amellett, hogy a kártevők szívogatásukkal tápanyagot vesznek el a növénytől, legfontosabb vektorai a tarlórépa sárgaságvírusának. A vírus az őszi időszakban képes komolyabb problémát okozni. A leveleken megfigyelhető tünetei könnyen összetéveszthetők más, tápanyaghiányra utaló tünetekkel. Az új DYNAMIC, DUKE és KELTOR hibridek használatával a vírusfertőzés mértéke csökkenthető. Ugyanis ezen hibridek szöveteiben, amelyek rendelkeznek a tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló genetikával, lényegesen alacsonyabb víruskoncentrációt mértünk, mint a hagyományos hibridekben. Ennek a genetikai tulajdonságnak a plusz hozadéka, hogy a vegetációs időszakban ezek a növények sokkal vigorózusabbak, jobban ellenállnak a környezeti stresszhatásoknak. Magasabb termésszintre képesek és több olajat állítanak elő, a termésvesztés kockázata csökken.

Az RLM7-es fómarezisztencia, amely az újonnan bevezetésre kerülő hibridjeinkben is megtalálható, megvédi a növényeket az őszi fómafertőzéssel szemben. CLAVIER CL hibridünk az RLM7 rezisztenciagén mellett rendelkezik az RLMS nevű rezisztenciagénnel is, mely a fóma szárrákos betegségével szemben biztosít védelmet a növény számára. Ezzel fokozza a hibrid állóképességét és biztosítja a zavartalan tápanyagellátást.

Régiónkban az új hibridek kipergés-ellenálló tulajdonsága kulcsfontosságú a sikeres repcetermesztés érdekében. Ezen hibridek becőinek varratai erősebbek, sokkal ellenállóbbak a fizikai behatásokkal szemben. Abban az esetben, ha a becők gombafertőzéstől mentesek, a hibridek aratási ideje jelentős termésveszteség nélkül akár több nappal is kitolható, megkönnyítve a munkaszervezést.

A genetikai fejlesztések mellett a technológia fejlesztése is fontos szempont a RAPOOL számára. 2020-ban minden vetőmagunkat Scenic Gold® gombaölő és Lumiposa® rovarölő szerrel, illetve egy kelést serkentő tápanyagos csávázással látunk el. A RAPOOL Seed Power® Prémium Plusz kezelés esetén a vetőmagjaink frakcionáltan, egységes méretben kerülnek forgalomba, ezzel biztosítva az erőteljes és egyenletes őszi állomány kialakulását.

Célunk, hogy a repcetermesztés a jövőben is a magyar növénytermesztés egyik legstabilabb és legjövedelmezőbb ágazata maradjon; hiszen a repce a hivatásunk.

A rendkívüli körülmények ellenére idén is biztosítjuk a lehetőséget, hogy személyesen, akár önállóan, akár kisebb csoportokban, a biztonsági előírásokat betartva megtekinthesse azokat a területeket, ahol a hibridrepcéink fejlődnek. A területi képviselőink adnak erről útbaigazítást, kérem, keresse őket a RAPOOL honlapján található elérhetőségeken.

Pálffy András
termékfejlesztő