RAPOOL-REPCÉK 2020-BAN (VIDEÓ!)

Hantosi állománymustra.

Minden évjárat más, ezért a RAPOOL mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hazai körülmények és eltérő viszonyok között tesztelje a magyar termelőknek ajánlott hibrideket. Most a Fejér megyei Hantoson, a Simon Kft. területén vagyunk, ahol őszibúza-előveteményt követően, 2019. szeptember 7-én kerültek elvetésre a repcemagok, négyszázezer mag per hektár vetésnormával. Ez a hatvan centiméteres termőréteggel rendelkező, 28 aranykorona-értékű réti öntéstalaj tavaly szeptember óta összesen 428 milliméter csapadékot kapott.

Nemesítőink a DYNAMIC hibridben minden olyan tulajdonságot kombináltak, amely egy modern hibridnél elvárás. Szélsőséges időjárás esetén is kimagasló termőképességű, kiváló alkalmazkodóképességű, jó állóképességű, középkései érésű hibrid. Termésstabilitása kiváló, ami jó szárazságtűrésének, RLM7-es fómarezisztenciájának, tarlórépa sárgaságvírusa ellenállóságának és az ebből következő kiemelkedő vitalitásának köszönhető. Jól alkalmazkodik minden technológiához, legyen szó gabona- vagy széles sortávú vetésről. Kipergés-ellenálló tulajdonsága miatt későn is betakarítható, ideális választás azon gazdaságok számára, ahol az aratás elhúzódhat.

Új hibridünk, a DUKE széles körű védelmet élvez a kórokozókkal szemben. Az RLM7-es fómarezisztencia és a tarlórépa-sárgaságvírussal szembeni ellenálló képessége következtében nemcsak a kórokozók károsítása csökken, hanem a vegetáció során tapasztalható plusz vigorának köszönhetően aszály idején több tartalékkal rendelkezik. A DUKE magas termésstabilitását tovább fokozza, és betakaríthatóságát optimalizálja kipergés-ellenálló tulajdonsága is. Rendkívül korszerű hibrid, amelyben a kiemelkedő hozam mellé kiváló olajtartalom párosul.

A korai érésű KELTOR az első kompakt típusú hibridünk. Őszi és tavaszi fejlődése megegyezik a magas hibridekével, a virágzást követően azonban lassul a KELTOR növekedése, energiáit inkább a becők növelésére és a benne lévő magok fejlesztésére fordítja. Rendelkezik a tarlórépa-sárgaságvírus rezisztencia génjével, mely biztosítja számára a stabil és magas terméshozamokat. Széles vetésidő-intervallumú hibrid. Száraz tavaszi időjárás esetén regulátoros kezelése elhagyható, megdőlésre nem hajlamos. A KELTOR aratási munkálatai kompakt méretéből és jó állóképességéből adódóan kifejezetten könnyen és költséghatékonyan elvégezhetők, korai érésével pedig segítheti a betakarítás ütemezését.

A CRISTAL kiemelkedő terméspotenciálú, középkorai hibrid. Robusztus, magas habitus és óriási becők jellemzik. Erőteljes őszi fejlődésének köszönhetően kései vetésre is alkalmas. Aszályos körülmények között is kiváló termést várhatunk ettől a hibridtől, hozamstabilitása kiemelkedő. Könnyű, laza talajokon és száraz termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető. A CRISTAL a legtöbb technológiához tökéletesen adaptálható, megfelelő mind az intenzív, mind az extenzív, kevés inputot igénylő művelési módokra. Gabona- és széles sortávú termesztéstechnológiában is jól alkalmazható.

A DARIOT középkései érésű hibrid. Kimagasló terméseredmények mellett magas olajtartalommal, kiemelkedő kipergés-ellenállósággal jellemezhető. Post neonicotinoid hibridként hatékonyabb fotoszintézis, határozottabb fejlődési erély jellemzi, ennek köszönhetően mind fiatalkori, mind későbbi regenerálódóképessége kiváló. Betegség-ellenállósága kimagasló, mivel az RLM7 gén mellett magas fokú kvantitatív rezisztenciával is rendelkezik. A legtöbb termőhelyen alkalmazható, minden üzemi technológiába beilleszthető. Kipergés-ellenállósága nagyobb mozgásteret biztosít a betakarítás időpontjának megválasztásához.

FRANKLIN hibridünk ideális körülmények között magas hozamot kínál, de legyen szó aszály sújtotta területekről, rossz vetési vagy betakarítási körülményekről, igazán nehéz feltételek között is képes átlagon felül teljesíteni. Kimagasló terméseredményeket ért el Délkelet-Európában, köszönhetően kiváló szárazságtoleranciájának és kipergés-ellenálló tulajdonságának. Korai érésű hibrid, kiváló betegség-ellenállósággal, mivel rendelkezik az RLM7-es fómarezisztencia-génnel.

A CLAVIER CL portfóliónk legújabb, a Clearfield gyomirtási rendszerben használható hibridje. Betegségtoleranciája kimagasló, mivel rendelkezik az új RLMS fómarezisztenciával. A gén a fóma szárrákos tünete ellen védi a növények száralapi részét, elősegítve a jobb tápanyagellátást és megerősítve az állóképességet. Nagy termőképességű, termésstabilitású és olajtartalmú, laza és kötött talajokon egyaránt termeszthető hibrid. A CLAVIER CL kiváló megoldás azokon a területeken, ahol a kétszikű gyomok komoly problémát jelentenek.

A RAPOOL az idei évben minden vetőmagot Scenic Gold® és Lumiposa® csávázással lát el. A RAPOOL Seed Power® Prémium Plusz kezelés esetén frakcionált, egységes méretű vetőmag kerül a zsákokba, ezzel is biztosítva az egyenletes kelést és az egyöntetű növényfejlődést.

A rendkívüli körülmények ellenére idén is biztosítjuk a lehetőséget, hogy személyesen, akár önállóan, akár kisebb csoportokban, a biztonsági előírásokat betartva megtekinthesse azokat a területeket, ahol a hibridrepcéink fejlődnek. A területi képviselőink adnak erről útbaigazítást, kérem, keresse őket a RAPOOL honlapján található elérhetőségeken.

Pálffy András
termékfejlesztő