A repce szerepe a vetésforgóban

Nem csak magas olajtartalma miatt éri meg repcét termeszteni, hiszen keresztes virágú kultúraként hozamnövelő hatású előveteménye a kalászosoknak.

Napjainkban Magyarországon az őszi káposztarepce termesztésének egyik mélypontját tapasztalhatjuk, hiszen az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb fordulatai, a növényvédelmi lehetőségek folyamatos csökkenése, az inputanyagok, műtrágyák árainak elszabadulása, valamint a terményárak alakulása mind a termesztési kedv ellen dolgoznak. Fontos viszont a repcetermesztés előnyeit is górcső alá vennünk, hiszen a növény vetésforgóban betöltött fontos és hasznos szerepe vitathatatlan.

Az őszi kalászosok jövedelmezőségének növelésében fontos szerep hárul a repcére.

– A repce kedvező, őszi búzára gyakorolt elővetemény-hatása bizonyítottan 10-20%-os többletterméshez juttatja a termelőt a kukorica vagy napraforgó előveteményhez képest.

– Az utóvetemény talaj-előkészítési munkálatait is jelentősen leegyszerűsíti, így a munkagépek használatából adódó költségek jelentős mértékben csökkenthetők.

– További megtakarítások érhetők el az utóvetemény növényvédelmének megszervezésében, mert a repceállományunk nagyrészt gyommentes marad, hiszen árnyékoló hatása elnyomja a kalászosokban nehezen irtható egyszikűeket. Továbbá a repce előveteményt követően mulcstechnológiát alkalmazva mérhető a legalacsonyabb fuzárium-DON-érték az utónövény őszi búza termésében.

– Az őszi káposztarepce jól fejlett gyökérzete a talaj mélyebb rétegeibe is behatol, és jelentős mértékben javítja az utóvetemény számára szükséges tápanyagok elérhetőségét.

– Végül, de nem utolsósorban munkaszervezés szempontjából is jól járunk a repce vetésforgóba beillesztésével, mert a munkacsúcsok jól kordában tarthatók vele.

A terményárak alakulását természetesen sok nemzetközi hatás befolyásolja, de az európai törekvések bizakodásra adhatnak okot, hiszen az UFOP (Union zur Förderung Oel- und Proteinpflanzen) várakozása szerint a pálmaolaj-alapú bioüzemanyagokban alkalmazott pálmaolaj-mennyiség 2023. január 1-től nem számít bele az üvegházhatású gázok kibocsátási kvótájába. Ennek a „növényiolaj-hiánynak” a kezelése leghatékonyabban repceolajjal valósítható meg. Ugyan az Európai Unió a pálmaolaj alkalmazásának teljes megszüntetését 2030-ra irányozta elő, de már több ország is csatlakozott a német szabályozáshoz, köztük Franciaország, Svédország, Belgium és Ausztria.

A RAPOOL kínálatával, szakmai kiadványaival, nagy tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó kollégáival folyamatosan azon dolgozik, hogy partnerei a legjobb repcehibridekkel, szakmai támogatással, naprakész információk birtokában a lehető legnagyobb eredményt érhessék el, hiszen a repce a hivatásunk.