Rugalmasság, a fajtakülönbség optimális kihasználása vetéskor

Az őszi káposztarepce optimális vetésideje augusztus második felétől szeptember közepéig tart. A nyár végi csapadék bizonytalan megérkezése következtében egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a repcetermesztők inkább kivárnak és a vetések későbbre időzítése mellett döntenek. Ezért is fontos az alkalmas hibridek kiválasztása, melyek megfelelő rugalmassággal rendelkeznek ebben a tekintetben.

A növények 4–6 leveles állapotában javasoljuk az első regulátoros kezelés elvégzését, amit az időjárástól és a hibrid habitusától függően az ősz folyamán szükséges lehet egy második kezeléssel is kiegészíteni.

Kései vetések esetén javasoljuk a magasabb vetésnorma alkalmazását a biztosabb kelés elősegítésére és az esetleges vadkár kompenzálására. A biztosabb kelés és állományfejlődés érdekében éljen az aktuálisan engedélyezett rovarölő szeres csávázás lehetőségével!

A betakarítás időzítése szempontjából érdemes figyelembe venni a választott hibrid(ek) betegség- és kipergés-ellenállóságát is, hogy lehetőleg minimális veszteséggel tudjuk fedél alá hozni a terményt.

További információkért keresse a területileg illetékes szaktanácsadó kollégánkat, hiszen a legmagasabb színvonalú genetikán felül kompetens és nagy szántóföldi gyakorlattal rendelkező munkatársaink szakmai tanácsai szintén a RAPOOL ajánlatának részét képezik.

 

Marsai Viktor termékfejlesztő