Raps Radar

Európai Unió

Európai Unió

BlackGrain: áttörés történt, emberi fogyasztásra alkalmassá vált a repcefehérje?

A Strategie Grains tanácsadó cég az EU27-ek és az Egyesült Királyság közös repceimportjára vonatkozó előrejelzését 6,3 millió tonnáról 5,9 millió tonnára mérsékelte. A Strategie Grains ezt a döntését azzal indokolta, hogy a magas európai árak a világpiaci árakhoz képest csökkenést mutatnak, aminek következtében kevesebb kanadai és ausztrál termék kerül Európába. Ráadásul a kevésbé magas árakon túl a koronavírus miatti lezárások következtében a vártnak megfelelően kevesebb repcét használnak biodízel előállításához. Ezek az okok vezettek ahhoz, hogy a Strategie Grains csökkentette a repcepréselésre vonatkozó előrejelzését Európában. Ugyanakkor a csökkenő import és az idei alacsony termés miatt az ellátás még mindig elég visszafogott, aminek következtében a repcéből előállított termékek ára 2021-ben is magas marad.

Forrás: https://www.agriculture.com/markets/newswire/refile-strategie-grains-cuts-eu-202021-rapeseed-import-forecast-to-59-mln-t, 19.11.2020
Ausztrália

Ausztrália

Kiemelkedőek az ausztrál canolaeredmények 2020-ban

Az ausztrál canolatermesztők kiváló évnek örülhetnek 2020-ban. Az ausztrál olajtermesztők szövetsége (AOF) jelentése szerint 2017–18 óta a legnagyobb, 3,34 millió tonna körüli lehet a canolatermés. Az egész szezonban tapasztalható kedvező talajnedvességnek és az ezt elősegítő csapadéknak köszönhetően a canolatermés kedvezőnek ígérkezik, 31%-kal nőve 2019-hez képest (2,316 millió tonna). Nem GM canolából 1,8-2 millió tonnát tudnak majd exportálni a következő hónapban, ami a kínai, illetve európai uniós igényeket segíthet kielégíteni.

Forrás: https://www.graincentral.com/markets/australian-canola-crop-forecast-at-3-34mt-aof/, 19.11.2020
Nagy-Britannia

Nagy-Britannia

Új projekt: bio növényvédő szerekkel a repcebolha ellen

Az utóbbi években a neonikotinoidok betiltása és a piretroidokra kialakuló rezisztencia miatt az Egyesült Királyságban problémát okozott a földibolhák gyérítése. A földibolhák az egyik fő okát jelentik a 2019-ben tapasztalt alacsony (öt év alatt az egyik legkisebb) repcehozamnak és a termesztők 79 millió fontra növekvő költségeinek. A Chap (Crop Health and Protection – terményegészség és -védelem, egy brit agrártechnológiai központ), a CABI nevű, mezőgazdasági problémák megoldására szakosodott szerv, a biostimuláns rovarölő szereket gyártó Russell Bio Solution, valamit a H&T Bioseed vetőmagos cég közösen fogott egy új projektbe, hogy egy gombaalapú bio rovarölő szer különféle formulációit hozzák létre, amelyekkel az olajrepce több fejlődési stádiumában gyéríthetők a földibolhák.

Forrás: https://www.pressandjournal.co.uk/fp/business/farming/2630260/farmers-urged-to-take-part-in-new-bid-to-tackle-oilseed-rape-pest/, 19.11.2020
Németország

Németország

A repce termőterülete újra meghaladja az egymillió hektárt

A német repcetermesztők a 2021-es aratásra 1-1,1 millió hektárra növelték a termőterületet. A pozitív trend az előző, meglepően magas hozam és a 2020 augusztusában, illetve szeptemberében tapasztalt ígéretes vetési körülmények eredménye. A hivatalos hozam elérte a 3,68 t/ha-t (a 2019-es 3,3 tonnával szemben), köszönhetően a kevésbé szélsőséges hőmérsékleteknek és a június–júliusban érkező késői csapadéknak. Így Németország az elmúlt néhány évet tekintve most először vált Európa vezető országává a repcepiacon, amit az is elősegített, hogy Franciaországban és Ukrajnában nem voltak jók a vetési körülmények.

Forrás: https://www.agrarzeitung.de/nachrichten/wirtschaft/flaechenschaetzung-raps-schafft-wieder-die-million-92907, 19.11.2020
Svédország

Svédország

A svéd repcemesterek versenyén az első és a második helyezett a SMARAGD és a TEMPTATION RAPOOL-hibrideket használta

2016 után az SFO (svéd vetőmag- és olajosnövény-termesztők) 2020-ban második alkalommal rendezte meg a nemzetközi repcemesterek versenyét. A nemzetközi tapasztalatcserének ez az innovatív platformja 7 ország 40 képviselőjét vonultatta fel, lehetőséget adva rá, hogy próbára tegyék a saját személyes repcetechnológiájukat annak érdekében, hogy megtalálják közülük a „győztest” 2020-ban. Az ERFA Halland svéd gazdálkodói csoport nyerte az aranyérmet hektáronként 7174 kg terméssel és 3218 kg olajhozammal. Sikerük kulcsa a RAPOOL SMARAGD nevű hibridje volt, amely idén a német LSV versenyein is győztesnek bizonyult. Az SPZO (cseh repcetermesztők szövetsége) érte el a második helyezést hektáronkénti 6986 kg terméssel és 3217 kg olajhozammal (46%-os olajtartalom). Ők a TEMPTATION hibriddel versenyeztek, amely uralta az SPZO versenyeit az utóbbi két évben annak köszönhetően, hogy Csehország egyik vezető hibridjévé vált.

Forrás: https://www.svenskraps.se/rapsmastaren2020/resultatet.asp, 19.11.2020
Csehország

Csehország

Meglepő eredmények repcében

A cseh statisztikai hivatal 2020 szeptemberében az országban 1,24 millió tonnára becsülte a betakarított repce mennyiségét, ami 7,8%-kal több, mint 2019-ben. Ezzel az átlagos hozam 3,38 t/ha. Az eredményes szezon annak volt köszönhető, hogy az állományok kellően megerősödve kezdték meg a telet, nagy nyakátmérőkkel (ahogy erről már beszámoltunk), a nyár nem volt különösebben meleg, és az érési időszak hosszan elnyúlt az esőzések következtében. A későn érkező csapadékot a repce jól kompenzálta, és emiatt a termésbecslések emelkedtek augusztus óta (6000 tonnával).

Forrás: https://www.agriculture.com/markets/newswire/table-czech-2020-grain-harvest-seen-at-733-mln-tonnes-stats-office, 19.11.2020