Raps Radar

EU-27

EU-27

A repcetermelés visszaesése miatt ismét nő az EU importszükséglete

A Strategie Grains 16,5 millió tonnára csökkentette az uniós repcetermésről készített előrejelzését (Nagy-Britanniát is beleértve). Az idei mennyiség ennek alapján kevesebb, mint a tavalyi. A júniusi eső túl későn érkezett Nyugat- és Délkelet-Európában. Csak az észak-európai repcék tudtak profitálni a csapadékból, és ennek köszönhetően jó állapotban vannak. Mindezek következtében az export várható szintje 2020–2021-ben új rekordot, 6,2 millió tonnát érhet el. A fő forrás az elmúlt pénzügyi évben Ukrajna volt 2,9 millió tonnával (32%-kal több, mint az előző évben), de a Kanadából származó import is négyszeresére, 1,8 millió tonnára nőtt, viszont Ausztrália jelentős mértékben, 30%-kal kevesebbet exportált Európába a tavalyi alacsonyabb terméseredmények miatt.

Forrás: https://www.agriculture.com/markets/newswire/strategie-grains-cuts-eu-rapeseed-crop-forecast-again https://www.proplanta.de/agrar-nachrichten/pflanze/rapsimporte-der-eu-28-auf-rekordhoehe_article1594219903.html, 28.07.2020
Svájc

Svájc

Nő a repceolaj iránti igény

Erősödik az igény a repceolajra Svájcban, mivel az élelmiszergyártók egyre növekvő mértékben cserélik fel a pálmaolajat repceolajra. A Swiss Grain Producers Association (svájci gabonatermelők szövetsége) a 2021-es aratásra minden repcetermesztőnek engedélyezni tudta az igényelt mennyiséget, és még további termesztőket keres, hogy be tudja gyűjteni a szükséges 106 ezer tonna repcét. A napraforgóból elosztott mennyiség is enyhén, 13 ezer tonnára emelkedett az előző évhez képest. A gyártókkal kötött szerződések alapján szójából stabil mennyiséget, 6150 tonnát tudnak eladni a takarmánygyártóknak.

Forrás: https://www.schweizerbauer.ch/markt--preise/marktmeldungen/raps-und-soja-produzenten-gesucht-58034.html, 28.07.2020
Ukrajna

Ukrajna

A rovarirtó szerek uniós betiltása vissza fogja vetni az ukrán termelést

A 2019–2020-as szezonban az ukrán repceexport rekordot döntött. A lendületes termesztésnek hála az előző évhez képest az export 18%-kal 2,89 millió tonnára nőtt, amiből 2,74 millió tonnát az Európai Unióba exportáltak. Ám az ukrán export 2020–2021-ben visszaeshet a 2020 februárjában életbe lépett uniós jogszabályváltozások miatt. A klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagú rovarirtó szerek uniós betiltása miatt ugyanis legfeljebb 0,01 mg/kg szermaradvány-határértékig engedélyezett az import.
Az utóbbi hónapokban tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények következtében a termésmennyiség Ukrajnában 3 millió tonnára csökkenhet, ami miatt az export körülbelül 2,5-2,6 millió tonnára eshet vissza. Ennek következményeképpen az EU ellátottsága tovább romlik, mivel az EU-ba kerül az ukrán repce 90%-a, és ezzel az unió az ország legjelentősebb importőre. Ukrajnában a fő problémát az jelenti, hogy nincs megfelelő laboratórium, amely a termények szermaradvány-elemzésére alkalmas lenne, ami miatt 1-1,5 millió tonna repce a jogszabályváltozások következtében nem kerülhet be az unióba, noha megtermelik, aztán pedig Kínába exportálják, ami szintén drámaian súlyosbítja az EU helyzetét az ellátás tekintetében.

Forrás: https://www.agriculture.com/markets/newswire/ukraine-201920-rapeseed-exports-hit-new-high https://www.unian.info/economics/ukraine-may-cut-rapeseed-exports-in-2020-over-change-in-eu-legislation-11041628.html , 28.07.2020
Szlovákia

Szlovákia

Új rekord a sokolcei SPZO-kísérletben

Délkelet-Európában már megkezdődött a repce aratása. Sokolcéban, amely az új, hivatalos SPZO-kísérletek egyik helyszíne Szlovákiában, a repcével váratlanul, de üdvözlendően magas, több mint 6 t/ha-os átlagos terméseredményt értek el. Ez az eredmény több mint a duplája a becsült szlovák szántóföldi termésátlagnak, és ismét alátámasztja az új hibridek kiemelkedő terméspotenciálját. Az új jelölteknek meggyőzően magas az abiotikus stressztűrésük és a termésstabilitásuk.

Forrás: RAPOOL Slovakia

Forrás: , 28.07.2020
Ukrajna

Ukrajna

Új repcehibridek, melyeknek jobb a szárazságtűrésük, mint az őszi búzának

A Dél-Ukrajna fekete-tengeri régiójában termesztett repcék idén bizonyíthatták aszálytűrésüket, tekintve, hogy 2020. január 1. óta csupán 90 mm eső esett.

A körülmények miatt szinte a teljes búza-vetésterület tönkrement, és nem volt érdemes learatni, míg a legjobb olajrepcék a mélyre hatoló gyökérrendszerüknek köszönhetően akár 2 t/ha termésre is képesek voltak. Különösen a RAPOOL TuYV-ellenálló genetikával rendelkező hibridjei, a Dynamic, a Dominator, a Ludger és a Smaragd mutatott kiemelkedő eredményt a termesztőknek az extrém körülmények között is.

Forrás: , 28.07.2020
Németország

Németország

Új, 360 fokos virtuális szántóföldi bemutató

A RAPOOL új virtuális eszközt mutatott be ebben a szezonban: a „RAPOOL-repcebetekintőt”. Ez a kényelmesen használható lehetőség 360 fokos bepillantást enged a cég 2020-as termesztéstechnológiájába, és információkat szolgáltat a RAPOOL legfrissebb fejlesztésű tophibridjeiről, valamint olyan speciális témákról is, mint a vetőmagkezelés, a szárazságtűrés vagy a nitrogénszükséglet. Ez utóbbival kapcsolatban a RAPOOL többéves kísérletekben mutatja be, hogy az utóbbi 45 évben a nemesítési eljárásoknak köszönhetően nem csupán a termésmennyiség emelkedett éves szinten 420 kilogrammal hektáronként, hanem ráadásul ez az eredmény jobb nitrogénhasznosítással egészült ki. Amíg egy 1970-ben regisztrált repce, a Diamant 5,6 kg nitrogént igényel 100 kilogramm termés képzéséhez, addig a mai hibridek csupán 3,1 kilogrammot. A RAPOOL legújabb fejlesztésű tophibridjei pedig még ennél is jobb nitrogénhatékonyságot mutatnak.

Forrás: https://rapool-rapsfenster.de/ https://www.rapool.de/index.cfm/nav/178/article/4839.html, 28.07.2020