log

Raps Radar

LENGYELORSZÁG

LENGYELORSZÁG

Top Agrar Polska & RAPOOL Polska webinár

A Covid–19-járvány és az egészségügyi korlátozások miatt a RAPOOL Polska a Top Agrar Polskával együtt webinárt rendezett. A céljuk az volt, hogy bemutassák az olajrepce-termesztéssel összefüggő legfontosabb feladatokat. „Hogyan termesszünk professzionálisan olajrepcét a változó agrotechnika és időjárási feltételek mellett?” Bemutatták az európai és a globális olajpiaci helyzetet, az olajrepce-nemesítés legfrissebb eredményeit és a legújabb repcehibrideket. A fő előadók között voltak híres kutatók és gyakorlati szakemberek, akik olyan témákról számoltak be, mint a tavaszi nitrogén-műtrágyázás és a repce hatékony védelme a betegségek ellen. Prof. Witold Szczepaniak, a poznańi élettudományi egyetem oktatója a nitrogénhatékonysággal összefüggésben lévő kérdésekről beszélt, és összefoglalta azokat a kísérleteket, amelyeket a RAPOOL-lal együtt végeztek a vetési időről, a nitrogénadagolásról és a repcehibridekről. A kutatásból világosan kiderült, hogy az új hibridek a kijuttatott nitrogént sokkal hatékonyabban hasznosítják. Prof. Marek Korbas, a poznańi Növényvédelmi Intézet munkatársa a repcebetegségekről és azok hatékony leküzdéséről tartott előadást.

Forrás: RAPOOL Polska , 22.04.2021
Kanada

Kanada

Kanada több canolaolajat exportált, mint a korábbi években

Kanada 2020-ban 3,4 millió tonna canolaolajat exportált, 7%-kal többet, mint a megelőző évben. A növekedés fő oka, hogy a kínai importőrök kereslete erősödött, 1,1 millió tonnával, 26%-kal nőtt 2019-cel összehasonlítva. Az Egyesült Államok 1,7 millió tonnát, kisebb mennyiséget vásárolt, mint az előző évben, de még mindig az első számú felvásárló az országokat összehasonlítva. Fontos vásárlók voltak még Dél-Korea, Chile és Mexikó. Az Európai Unió 48 200 tonnát vásárolt, ami azért figyelemre méltó, mert az EU az elmúlt két évben egyetlen tonna repceolajat sem vett Kanadától. Az import oka, hogy az EU27-eknél kevesebb repce termett. Ugyanakkor a kanadai repceolaj-szállító cégek exportját valószínűleg motiválta, hogy a világpiaci árak magasak voltak.

Forrás: https://www.ufop.de/biodiesel-und-co/biodiesel/grafik-der-woche/#kw13_2021 , 22.04.2021
Németország

Németország

Világszerte nagyobb repcetermés várható 2021–22-ben

Az International Grains Council (Nemzetközi Gabonatanács, IGC) szerint az egész világban nőni fog a terméseredmény a négy legnagyobb repcetermesztőnek, Kanadának, az Európai Uniónak, Kínának és Indiának köszönhetően. A felhasználás gyakorlatilag változatlan marad. Az IGC becslése szerint globálisan a megtermelt mennyiség a 2020/21. évi 70,4 millió tonnáról 72,8 millió tonnára emelkedik 2021/22-ben. Az IGC az előrejelzését a globális termesztőterület 2%-os bővülésére alapozza, de a hozamnövekedésre is. A globális repcefelhasználás 72,9 millió tonna, kismértékben csökken az előző évvel összehasonlítva, de az ázsiai és európai erős kereslet miatt így is magas marad.

Forrás: https://www.ufop.de/biodiesel-und-co/biodiesel/grafik-der-woche/#kw14_2021, 22.04.2021
Németország

Németország

A repce élőhely a madarak és sok más állat számára

Szignifikánsan több rovar és többféle rovarfaj figyelhető meg a repcetermő területeken és körülöttük, mint a gabona- vagy kukoricaföldeken, és szinte mágikusan vonzzák őket a ragyogóan sárga és intenzív illatú virágok, amelyek áprilistól júniusig nyílnak. A madárvilág is egyértelműen gazdagabb a repceföldeken, mint a kukoricában vagy a kalászosokban. Több mint 12 madárfaj bukkan fel a repcében a virágzás ideje alatt. De a sárga növények az emlősöket is erősen vonzzák: időről időre őzek, gímszarvasok, dámvadak, valamint vaddisznók is megfigyelhetők a repcében. A mezei nyulak a területek szélét és a traktornyomokat kedvelik. Különösen az őzek számára tölt be a repce levele fontos szerepet a táplálkozásukban, főként tavasszal. Ráadásul a rókák és a borzok szívesen készítik az odúikat a repceföldeken, mezőgazdasági területeken.

Forrás: Magazine „Vögel” Ausgabe 2/2021 (Madarak Magazin, 2021/2. szám), 22.04.2021
Egyesült Királyság

Egyesült Királyság

A DUKE megnyerte a YEN olajrepce-hálózat „Megalapozás” szépségversenyét

A RAPOOL DUKE hibridje kiemelkedő őszi fejlődési erélyt mutatott egy összevetésben az Egyesült Királyságban. Mivel az országban a repcebolha sok kárt okoz, a YEN (Yield-Enhancement Network – a hozam fokozását célul kitűző hálózat, amelynek tagjai gazdálkodók, tanácsadók és kutatók) nagy hangsúlyt fektet a káposztarepce őszi kelésével és fejlődésével kapcsolatos munkára. Ezért hozták létre az Establishment („Megalapozás”) szépségversenyt, amelyre a termelők az Egyesült Királyság különböző területein található 48 állományt neveztek be azzal a céllal, hogy jobban megértsék, milyen tényezők támogatják az erőteljes repce-állomány megalapozását. Az állományokat olyan szempontok alapján bírálták, mint a kikelt növények aránya, egyenletes távolság az egyes növények között, egyforma méret, növényi életerő és egészség. A DUKE nyerte a versenyt az átlagos időben elvetett állományok kategóriájában (vetésidő augusztus 15–31.). A DUKE teljesítménye „kiváló arányú, 89%-os kelés, ami az összes kategóriában mért legmagasabb érték” tette közzé Sarah Kendall, az ADAS YEN Hálózat munkatársa. Ennek köszönhetően Stuart Russell Lincolnshire-ben termesztett repcéje lett a verseny összes kategóriájának abszolút győztese is egyben.

Forrás: https://www.yen.adas.co.uk/news/oilseed-yen-establishment-beauty-contest, 22.04.2021
FRANCIAORSZÁG

FRANCIAORSZÁG

A repce ára 2012 óta először éri el az 500 eurót

A 2021. március 2-i utolsó Matif-jegyzés alapján a repce árfolyama elérte az 500 euró/tonnás határt, 2012 óta először. Azok a gazdák, akiknek még kitart a repcekészletük, elégedettek lehetnek, főleg miután az ár április 14-én tovább emelkedett, 507 euróra. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi termelői ára, ha beleértjük a felárat, főként az olajfelárat, szintén 500 euró környékén járhat. Az előző évi aratáskor mért 45% körüli, igen jó olajtartalomnak köszönhetően a gazdálkodók gyakran el tudtak érni tonnánként 20 euróval magasabb árat is. Gyakorlatilag 6 héttel később pedig a Franciaországban tapasztalt fagykárok vannak hatással az új termény árára. Augusztusra a Matif Paris 468 eurón áll.

Forrás: https://www.yvoir.fr/view-34304-arvarticle.html, 22.04.2021