Raps Radar

Kanada

Kanada

Kanada – A canolára nagyobb a kereslet, mint valaha

A hagyományos élelmiszerpiac mellett a canola a megújuló üzemanyagok piacán is feltörőben van. Az igény, hogy a canolából alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagot állítsanak elő, Kanadán kívül és Kanadában is fokozódik. Kanadának több canolára van szüksége, hogy ki tudja szolgálni a feldolgozók igényét és terményt is tudjon exportálni. Jelenleg 1,8 millió tonna, bioüzemanyag előállítására alkalmas terményre van kereslet, ami várhatóan négyszeresére, 6,5 millió tonnára ugrik 2030-ra, állítja Chris Vervaet, a kanadai olajosmag-feldolgozók szervezetének (Canadian Oilseed Processors Association, COPA) ügyvezető igazgatója. Kanadának jelenleg évi egymilliárd liter bioüzemanyagra van szüksége, ami 2030-ig több mint a duplájára, 2,5 milliárd literre nőhet. Ez nagy lehetőség a kanadai gazdálkodóknak.

Forrás: https://www.manitobacooperator.ca/news-opinion/news/canadas-cinderella-crop-keeps-on-delivering-for-farmers/, 10.02.2022
Egyesült Királyság

Egyesült Királyság

Egyesült Királyság – Megállítható a nagy repcebolha kártétele

A gazdálkodókat és az ellátási lánc további szereplőit képviselő növénytermesztési és kertészeti fejlesztő tanács (agriculture and horticulture development board, ADHB) egyéb iparági partnerekkel együttműködve projektet hozott létre a nagy repcebolha biológiájának jobb megértése érdekében. Három különféle kísérlet mutatott ígéretes eredményeket: a vetésidő megfelelő megválasztása, bizonyos kísérő kultúrnövények termesztése és komposzt használata a magárokban.

Forrás: AHDB, 10.02.2022
Egyesült Királyság

Egyesült Királyság

Egyesült Királyság – 2022. tavaszi és téli bruttó árrés

Az őszi káposztarepce a 2022-es betakarítási időszak második legjövedelmezőbb terménye. Közvetlenül az első helyezett búza (becsült bruttó árrés 909 font/ha) után a repce ebben a szezonban nagyon erősen teljesít, 904 font/ha-os téli bruttó árréssel.

Forrás: https://www.unitedoilseeds.co.uk/news-events/2022-spring-winter-gross-margins, 10.02.2022
Ausztrália

Ausztrália

Ausztrália – Rekordtermés várható

A betakarítási eredmények Ausztráliában új országos rekordot döntöttek, miután egész tavasszal kiválóak voltak a körülmények a repce számára. Már a tél végén általánosan jó állapotban voltak a táblák, és a megfelelő mennyiségű tavaszi csapadék, valamint kedvező hőmérséklet kombinációjának köszönhetően tovább nőttek a terméskilátások az országban. A canolatermésre vonatkozóan 5,7 millió tonnás, új rekordot jeleznek előre, ami az előző, 2020–21-es rekordot még 27%-kal múlja felül.

Forrás: https://www.awe.gov.au/abares/research-topics/agricultural-outlook/australian-crop-report/overview, 10.02.2022
Franciaország

Franciaország

Franciaország – A repce átlépte a 800 eurós küszöböt

2022 elején a repce ára először lépte át a 800 eurós határt a párizsi tőzsdén. A megfigyelők szerint az árak a közeli jövőben tovább emelkednek, ami annak függvénye, hogyan fejlődnek az állományok Dél-Amerikában. Az utóbbi napokban többször esett itt az eső, ez visszafogta az árak emelkedését. Néhány hete még nagyon száraz volt az időjárás, ami miatt a betakarításra vonatkozó kilátások meglehetősen gyengék voltak, de meg kell várni a betakarítás eredményeit.

Forrás: https://www.topagrar.com/markt/news/matif-raps-knackt-die-marke-von-800-eur-weizen-enttaeuscht-etwas, 10.02.2022
Németország

Németország

Németország – A globális repcetermesztő terület 2%-kal nőhet

A nemzetközi gabonatanács (International Grains Council, IGC) szerint a repcével bevetett terület 40 millió hektárra nőhet. Ez bő 2%-kal több, mint a jelenlegi szezonban, amit a történelmi magasságokba emelkedő árszint idéz elő. Nagyobb termőterületeket várnak főleg a legfontosabb termesztőrégiókban, mint amilyen Kanada vagy az Európai Unió. Sok gazdálkodó szeretné tovább bővíteni a repce termőterületét a felvásárlási áraknak köszönhetően.

Forrás: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/rapsanbau-ernte-2022-weltweit-rekordniveau-589952, 10.02.2022