Raps Radar

Kutatók emberi fogyasztásra alkalmassá tennék a repcefehérjét

A SEEDFOOD nevű kutatási projektben olyan alapismeretekre kívánnak szert tenni, melyek segítségével fehérjék a jövőben alkalmasak lennének élelmiszerekben történő felhasználásra. A projekt a Novo Nordisk Foundation Challenge Programme 56 millió koronás (7,5 millió euró) támogatásával jött létre a Koppenhágai Egyetem élelmiszer-tudományi tanszéke vezetésével. Manapság a repcét a repceolajért termesztik, ami ezután hátramarad, az a fehérje, amit általában állatok takarmányozására hasznosítanak. A fókusz ebben az esetben azon van, hogy az olajat a lehető legjobb állapotban vonják ki, magas hőfokon, ami miatt a fehérje sérül. A kutatás célja, hogy olyan kíméletes eljárást fejlesszenek ki, amely nem okozza a fehérje sérülését. A projekt 6 évig fut majd és 2022. január 1-én indul.