Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

Érési idő

A betakaríthatóság az érettségtől és az állománytól függ. Ha egy hibrid betakarításra alkalmas állapotban van, akkor beérett. Fontos azonban az, hogy mikor érik be az adott hibrid.

A fiziológiai érés során a magok a zöldből a barnán keresztül egészen matt feketére színeződnek el, végül a szárak is elszáradnak: az összes jellemző egyszerre kell, hogy érvényesüljön! Az egyenetlenül érő állományok veszélyeztetik a betakaríthatóságot és negatívan befolyásolják a termésmennyiséget. A zöld becők, a zöld szárak és az ismét kihajtó növények ebben az esetben negatív tényezők.

 

Betakarítási kísérletek

A RAPOOL-kísérletekben az utóbbi három évben két időpontban mértük a betakaríthatóságot a parcellákon a kombájn dobjában lévő erőmérő segítségével. Emellett feljegyeztük a szalma- és becőnedvességet, a betakarítás előtti veszteségeket és a becők kötődését is. Az adatokat először a könnyen betakarítható hibridek kiválasztása érdekében a kombájnosok és a gazdák tapasztalatai­val kiegészítve értékeltük, és az új típusokra ajánlásokat tettünk. Az egyidejű szem- és szalmaérésével az AVATAR lett a legjobban betakarítható hibrid a hároméves kísérletek alapján, amit a gyakorlati tapasztalatok is igazoltak. Szoros összefüggés mutatkozik a betakarítógépen átjutó szalma nedvességtartalma és a betakarítógép nyomatéka között.

 

A betakarítás lehetőségei

A növény egészsége döntő a hosszú szemtelítődési fázis és a nagy olajhozam elérése érdekében. Az egészséges szárak leszáradása alapvetően elnyújtott. Ezért lehetséges, hogy a DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben. A RAPOOL portfóliójában megjelenő új hibridek választása esetén nyugodtan várhatunk a betakarítással anélkül, hogy veszítenénk a magas hozamból. A PHOENIX CL például kifejezetten jól reagált a kései betakarításra. A magyarországi helyszínen mért adatok alapján elmondható, hogy a kéthetes várakozási idő alatt közel a felére csökkent a szár nedvességtartalma, és 4%-kal több termés érett be.

 

Amennyiben a fajták szalmanedvessége 50% alatti, könnyebben betakaríthatóak (1. ábra). A helyes vágási magasság is döntő szerepet játszik, hogy minél kevesebb anyag kerüljön a betakarítógépbe és optimálisan dolgozzon a szita, valamint a leválasztó. Alapkövetelmény a kombájn helyes (hibrid, időjárási körülmények, betakarítási teljesítmény alapján történő) beállítása, hogy TISZTÁN, KEVÉS VESZTESÉGGEL és HATÉKONYAN lehessen aratni. Egyes években még a terméshozam is növekedhet a betakarítógép helyes beállításával.

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.