Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. december 21.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az uniós repceárak jelenleg túl alacsonyak. A kanadai canola határidős ügyletek (januári pozíció) 615,20 kanadai dollárra emelkedtek a december 17-i zárásra, ami hét éven belül ebben az időszakban a legmagasabb szint. A folyamatosan jelentős mértékű kanadai canolaeladások és az emelkedő növényiolaj-árak lehetnek a fő okai a canola határidős ügyletek 9%-os emelkedésének Winnipegben az elmúlt 30 napban (a cikk december 21-én jelent meg).

Ez szembemegy azzal az oldalazó irányú trenddel, amely a MATIF-on a repce határidős ügyleteket jellemzi: a februári szerződéseket december 17-én 413 euróval zárták (ez november 17-én 410,25 euró volt). Ezek az egymástól eltérő ártrendek jelentősen csökkentették a kanadai canola uniós importjából származó hasznot, mivel az uniós ügyletek csupán 21 amerikai dollár felárat tartalmaztak az egy hónappal ezelőtti 55 dollárral és a legmagasabb, 2020. július elejei 94 dollárral szemben.

A jelenlegi árak miatt a kanadai canola importja már nem jelent vonzó lehetőséget. Ehelyett a repcefeldolgozók az unióban inkább helyben termelt repcét használnak, ami a készletek gyorsabb csökkenéséhez és az unióban termelt repce árának emelkedéséhez vezet a következő hónapokban.

A készletek további csökkenése körvonalazódik az Európai Unióban (még az Egyesült Királyságot is beleértve) ebben a szezonban. A legfrissebb Oil World-adatok alapján az uniós repcekészletek december végére körülbelül 0,8-0,9 millió tonnára csökkentek az alacsonyabb termésmennyiség, a kisebb mértékű import (főleg Ukrajnából) és a viszonylag erőteljes feldolgozás következtében.

Azonban várhatóan az Ausztráliából érkező canola importja 2021 január–júniusa között lényegesen emelkedni fog, aminek következtében a harmadik országokból érkező teljes mennyiség a szezon második felében új csúcsot ér el. Véleményünk szerint az ausztrál canola uniós importja 1,9-2,0 millió tonnára rúghat ebben a szezonban (szemben a 2019. július – 2020. június közötti 0,86 millió tonnával). Viszont a Kanadából és Ukrajnából származó import mértéke valószínűleg elmarad a tavalyitól. Magas uniós repceárakra van szükség rövid-közép távon ahhoz, hogy az import mértéke jelentős maradjon.

Az EU-28-ak körülbelül évi 0,6 millió tonna napraforgóolajat használtak fel biodízel előállítására az elmúlt két szezonban. A magas árprémium miatt azonban ez az alapanyag nem versenyképes az energiaszektorban. Az európai biodízelgyártóknak 2020 októbere és 2021 szeptembere között nagyobb mennyiségű repceolajra és egyéb alapanyagokra van szükségük, ami helyettesítheti a napraforgóolajat. Ez valószínűleg szintén növelheti az uniós repce- és repceolajárakat az elkövetkező hónapokban.