Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2023. július 27.

Az elkövetkező négy-hat hét észak-amerikai és ausztrál időjárási viszonyai fogják meghatározni az árak alakulását a globális repcepiacon 2023/24-ben. Kanada egyes részein tapasztalt súlyos szárazság a repce és canola globális árának emelkedését idézte elő az elmúlt két hétben. 

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az elkövetkező négy-hat hét észak-amerikai és ausztrál időjárási viszonyai fogják meghatározni az árak alakulását a globális repcepiacon 2023/24-ben. Kanada egyes részein tapasztalt súlyos szárazság a repce és canola globális árának emelkedését idézte elő az elmúlt két hétben. Július 24-ig bezárólag Alberta és Saskatchewan aszály sújtotta területeinek nagy részén gyakorlatilag nem esett csapadék. Az elmúlt hetekben, a szárazság és a hőség jelentősen csökkentette a talaj nedvességtartalmát Alberta középső és déli részén, valamint Saskatchewan délnyugati vidékein.

A kanadai canola ára (novemberi állapot) 823,50 CAN-$-ra esett július 27-re, ami 2%-os csökkenés az előző héthez képest, és gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőtti állapottal (november 22.). Európában a repce ára 7%-ot zuhant a július 27-i héten, és jelenleg 30%-kal az egy évvel ezelőtti szint alatt áll, így a kanadai repce prémiuma több mint 100 dollárra nőtt az EU-s szinthez képest, szemben a 2022. július 27-i, 36 dolláros árkülönbséggel.

 A jelenlegi nagy árdifferencia az utóbbi időben megkönnyítette az EU repceexportját a kelet-kanadai feldolgozó üzemekbe. Nem lenne meglepő, ha a következő hetekben ez a volumen tovább nőne, hacsak nem erősödnek az EU repceárai a kanadai canolához képest.

Az első betakarítási eredmények igen eltérő képet mutatnak az EU-27-ben. Míg Romániában, a jelentések szerint többnyire nagyon jó termésátlagok születtek, Franciaországban és Németországban az eredmények részben kiábrándítóak. Jelenleg arra számíthatunk, hogy az EU repceexportja 0,8 millió tonnára nő 2023/2024 júliusában/júniusában (a 2022/23-as 0,57 millió tonnával szemben), míg az import 5,6-5,7 millió tonnán marad ebben az időszakban.

További befolyásoló tényezők a 3,7-3,8 millió tonnára becsült ukrán rekordtermés (szemben a 2022-es 3,63 millió tonnával), a fekete-tengeri kikötők korlátozott exportja, valamint az ukrán gazdálkodók pénzügyi veszteségeinek kockázata, amennyiben olyan nagy értékű kultúra, mint a repce kiesik a termelésből. Mindezek miatt, valamint a katonai konfliktus súlyosbodása esetén, a következő hónapokban fokozódhat az EU-ba irányuló repceexport.

A romló kanadai terméskilátások, az Ukrajnából érkező gabona- és olajosmag-export bizonytalansága, valamint a biodízel iránti növekvő kereslet az európai repceolaj árának érdemi növekedését idézte elő július második felében. Mindez az április-júniusi árzuhanást követően, amikor is a Kínából érkező biodízel-import fellendülése visszafogta az EU biodízel-keresletét, miközben a repce feldolgozások jelentősen meghaladták a tavalyi szintet.

 Az ebből eredő repceolaj-túlkínálat az elmúlt hónapokban súlyosan kihatott az EU repceolajáraira, az eladási árak részben a dél-amerikai szójaolaj és a délkelet-ázsiai pálmaolaj árai alá is estek. Ezek a szokatlanul nagy árkülönbségek azonban csak átmenetiek voltak, tekintve, hogy Európában viszonylag kicsi a repceolaj „többlet” a szójaolaj és a pálmaolaj globális kereskedelmi volumenéhez képest.