Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2023. március 27.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.

A repce világpiacán még mindig az egymással ellentétes keresleti és kínálati viszonyokat próbálják összehangolni, aminek következtében az árak erőteljesen ingadoznak. A világ össztermése 2022/2023-ban elérheti a rekordot jelentő 78,9 millió tonnát, ami 12 millió tonnával több, mint egy évvel korábban. A szezon kezdetén rendelkezésre álló készletek a 2021/22-es 2,1 millió tonnás csökkenéshez képest a globális kínálatot 12,3 millió tonnára bővítették.

A jelentős hiánytól a globális termelési többletig vezető drasztikus változások hatásai azonban csak úgy kezelhetők, ha árcsökkentéssel élénkítjük a keresletet. Az EU-ban és Kanadában a március 23-ig tartó héten a repce és canola ára az új szerződésekben a közeli jegyzésekre mélypontra zuhant.

Március második felében a repcefeldolgozás ütemének a következő hónapokban várható nagymértékű gyorsulása szintén hatással volt az uniós repceolajárakra. A repce EU-n belüli feldolgozása az előrejelzések szerint 1,3 millió tonnával nő, és 2023. január és június között 11,8 millió tonnás csúcsot érhet el, amit elősegítenek a helyben rendelkezésre álló készletek és a folyamatosan érkező nagy mennyiségű import (alapvetően Ausztráliából). Ez összesen 23,8 millió tonnás új csúcs 2022 júliusa és 2023 júniusa között (és 1,8 millió tonnával múlja felül az egy évvel korábbi szintet).

Az azonban még kérdéses, hogy a repceolaj iránti kereslet helyreáll-e olyan mértékben, hogy képes legyen befogadni a várhatóan jelentősen fokozódó repceolaj-kibocsátást. A mind az unión kívül, mind az unióban érzékelhető viszonylag gyenge kereslet a fogyasztók részéről a közelmúltban visszafogta a vásárlók érdeklődését a finomított repceolaj iránt. A biodízelgyártók a vártnál kisebb mértékű repceolaj-felhasználása tovább bonyolítja a helyzetet.

A repceolaj ára Rotterdamban 3 éves mélypontra, mindössze 898 USA-dollárra esett március 23-án, ami 27%-kal, 330 dollárral kevesebb a 2022. decemberi átlagnál. Az elmúlt napokban az unióban tapasztalható tárolási nehézségek miatt a repceolaj még a dél-amerikai szójaolajnál és a malajziai pálmaolajnál is kevesebbet ért, ami elősegítette az exportértékesítést az árérzékeny piacok felé (alapvetően Kínába).

Azonban ezek az árkülönbségek csupán átmenetiek lehetnek, tekintettel arra, hogy a pálmaolaj és szójaolaj globális kereskedelmi volumenéhez képest Európában repceolajból csak viszonylag kismértékű a túlkínálat. A fogyasztók a hírek szerint már reagáltak a helyzetre, aminek köszönhetően a repce és repceolaj ára is jelentős mértékben emelkedett a március 27-ét megelőző két napban.

 

A kedvezőtlen repcepiaci folyamatok pillanatnyilag ellentétesek a szójával szembeni pozitív várakozásokkal. Elvileg szójából megfelelőek a készletek a fenyegető argentin terméscsökkenés ellenére, hála a rekordtermésnek Brazíliában. Ám ha közelebbről szemügyre vesszük a részleteket és a január és június között várható változásokat, kiderül, hogy a logisztikai nehézségek, a termelői eladások visszaszorulása és más tényezők következtében a világ szójabab-feldolgozása körülbelül 4-5 millió tonnával csökken 2023 január–júniusa között.

Jelenleg bőséges a kínálat repcéből és a belőle előállított termékekből, valamint napraforgómagból és termékeiből is, ami alacsonyan tartja az árakat. De ez 2023 júliusa–decembere között még változhat. Még többet tudhat meg a március 24-I OIL WORLD Monthly kiadványból.