Repce és canola piaci helyzetkép – Július (2024)

 

Az Európai Unió repceárai hirtelen növekedést mutattak a július 5-ig tartó héten. Az áremelkedés fő okai a 2024/25-ös világpiaci repcehiány és a növényi olajok árainak emelkedése voltak. Az Európa egyes részein, az aratás előtt tapasztalt heves esőzések miatt esetleges veszteségekről szóló jelentések szintén hozzájárultak az árak erősödéséhez. Németországban az árak a múlt héten meghaladták a 490 eurót, ami két hét alatt 7%-os növekedést jelentett, mely 2024 május óta nem volt tapasztalható. A betakarítást követő „szokásos” árcsökkenés az idei évben csak rövid életű lesz.

Az európai repceárak korrekciója elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy a következő hetekben elegendő mennyiségű repce és canola kerüljön behozatalra a világpiacról az EU-ba, ellensúlyozva  a belpiaci kínálat jelentős csökkenését a 2024/25-ös július/június időszakban. Ez most tükröződik a határidős kötésekben  is, mivel az EU-s repce prémiuma a kanadai canolával szemben (mindkettő novemberi pozíció) a július 5-ig tartó héten meghaladta a 70 amerikai dollárt, szemben az egy hónappal ezelőtti 45 dollárral és a 2023. július 6-i 78 dolláros diszkonttal (2023-as novemberi szerződésekben).

 

A világ repce és canola exportja 2024 áprilisában és júniusban több mint 40%-kal meghaladta az előző évi szintet, Kanada és Ausztrália tekintetében messze a legnagyobb növekedést mutatva. Ukrajna, Kanada, Uruguay és Ausztrália együttes szállításai 0,8 millió tonnával, azaz hozzávetőlegesen 37%-kal nőttek április/májusban. Az export legnagyobb potenciális régiója az EU volt 0,9 millió tonnával (szemben a 2023. április/májusi 0,2 millió tonnával), ami a teljes mennyiség 30%-át tette ki.

Az elmúlt hetekben továbbra is magas ausztrál canola export arra enged következtetni, hogy Ausztráliában a repcetermés hozama ebben a szezonban is meghaladja a várt szinteket (valószínűleg a 2022-es hozam is nagyobb volt, mint eredetileg várták). A hivatalos kereskedelmi adatok szerint májusban 0,68 millió tonna repcét exportáltak (szemben az előző évi 0,5 millió tonnával). A jelentések szerint júniusban további 0,4-0,5 millió tonnát szállítottak (szemben az előző évi 0,32 millió tonnával). Az OIL WORLD most 5,75 millió tonnára becsüli a 2023-as ausztrál repcetermést, szemben az ABARES legutóbbi 5,52 millió tonnás adatával, és a 2022-es termés 8,4 millió tonnás módosított becslésével (szemben az ABARES 8,27 millió tonnás adatával).

A repceárakat a 2024/25-ös szezonra várt olajos növények termesztésének visszaesése is támogatja. Az ANNUAL 2024-ben az OIL WORLD bőséges szójababkészleteket prognosztizál, miközben a magas olajtartalmú olajos magvak készletei jelentősen csökkennek. A világ pálmaolaj-termelésének viszonylag kis növekedése tovább növeli a szójaolajtól való függőséget a következő időszakban. A napraforgómag és a repce globális készletei várhatóan együttesen 4 millió tonnával csökkennek a 2024/25-ös értékesítési időszakban, miután az elmúlt két termelési évben a két növény feldolgozása összesen 18 millió tonnával nőtt.

Forrás: A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információt talál a  www.oilworld.de  honlapon.