Repcepiaci helyzetkép, 2024. április

A repce világpiaci ára márciusban jelentősen emelkedett, amihez a növényi olajok árának erőteljes növekedése is hozzájárult.

A németországi árak a múlt hónapban elérték a 475 dollárt, ami 5%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest, de még mindig a 2023. márciusi 519 dolláros ár alatt van. Márciusban a pálmaolaj és a szójaolaj ára volt a legmagasabb, a korlátozott exportkínálat miatt alkalmanként két számjegyű áremelkedéssel. E két fontos növényi olaj esetében azonban az emelkedő tendencia veszített a lendületéből. A napraforgóolaj piacrésze az utóbbi időben a kedvező áraknak köszönhetően nőtt, ami bizonyos mértékig a növényi olajok összességére nyomást gyakorol. Az alapokról érkező, részben egymásnak ellentmondó adatok jelenleg mindkét irányba húzzák a növényi olajok árát. Úgy véljük azonban, hogy belátható időn belül valószínűleg az árfolyam-emelkedést elősegítő tényezők kerekednek felül.

A repce árára jelenleg az is nyomást gyakorol, hogy április–júniusban várhatóan szűkös lesz a belföldi kínálat a jelenleg alacsony készletszintek miatt, mivel az utóbbi hónapokban a malmokban viszonylag nagy ütemben végezték a feldolgozást, az import pedig lassult. Az Ukrajnából, Ausztráliából és Kanadából az EU-27-be irányuló teljes export 1,2 millió tonnával, azaz 22%-kal csökkent 2023 júliusa és 2024 februárja között.

Az előzetes ágazati adatok szerint 2024 január–februárjában az előző évhez képest 7%-kal fokozták a repcemag feldolgozását az EU-ban, ennek köszönhetően a teljes mennyiség 2023 júliusa és 2024 februárja között rekordszintet, 17,1 millió tonnát ért el (az előző évi 16,3 millió tonnával szemben). Úgy véljük, hogy a feldolgozás a következő hetekben időszakosan lassulni fog, és legjobb esetben is csak 2024 március–júniusában éri el az előző évi szintet.

Az EU-ban a repceolaj árát valószínűleg a biodízelgyártók növekvő árrése fogja megemelni az elkövetkező hetekben. A repcemag-metilészter (RME) ára az április 4-ig tartó héten 6%-kal 1280-1290 USA-dollárra emelkedett, amit a gázolaj határidős ügyletek erősödése segített. Ezzel szemben a repceolaj ára Rotterdamban csak kismértékben emelkedett, ami miatt az az RME-vel szembeni árcsökkenése 2023 októbere óta a legnagyobb mértékű volt. A repceolaj árának emelkedésére hat a pálmaolaj rotterdami árának további jelentős növekedése is. A növényi olajok árának pozitív tendenciája miatt valószínűleg megemelkedik a magas olajtartalmú olajos magvak, például a repce feldolgozása az elkövetkező hónapokban. A feldolgozás folytatódó magas szintje és a nem elégséges import miatt az EU készletei a 2023/24-es gazdasági év végére az eredeti becsléseknél kisebbek lesznek. Ez az elkövetkező hetekben felfelé hajtja az uniós repcemagárakat.

Az OIL WORLD legfrissebb becslései szerint az észak-németországi árak április–júniusban átlagosan 500 USA-dollár környékén lesznek, ami az előző évhez képest mintegy 5%-os emelkedésnek felel meg.

 

Forrás: ISTA Mielke GmbH –Weltmarktforschungsinstitut, 21077 Hamburg, Langenberg 25, Tel: 040 761050-10 david.mielke@oilworld.de
Internet: www.oilworld.de