Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. április 13.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön a fenológiai állapot sárga bimbós (szárakon 5 levélemelet, BBCH 59), a talajhőmérséklet (10 cm mélyen) 16,9 °C. A növényzet ugrásszerűen növekszik, az elmúlt héten a területen 5 mm csapadék hullott. Bonyhádon az állomány a virágzás kezdeténél tart (szárakon 5 levélemelet, BBCH 61), és gyors ütemben nyílnak a további virágok, a talajhőmérséklet 12,2 °C. Decsen sárga bimbós (BBCH 59) növényeket találtunk. Az utóbbi helyszínen az állomány tovább sűrűsödött, gyomosodott, a talaj 10,5 °C-os.

 
Mözsön a sárga tálban rengeteg rovartː 85 repceszárormányost, 97 repcebecő-ormányost és 104 repcefénybogarat fogtunk. A kezeletlen táblarészen a szárormányosok kártételeként a szárak 20%-a csavarodott, felrepedt. A barnuló repedésekben, amelyek a peterakási helyeket jelzik, gócokban sok ormányoskukacot láttunk, melyek tovább roncsolják a szárak szilárdítószöveteit. A kártétel miatt sok növény szára elhajlik, megtörik, csavarodik. A virágbimbókon nagyon sok ormányosimágó és fénybogár gyűlt össze. A fűhálózás adatai: (5x10 hálócsapás átlaga, kezeletlen/kezelt): 26,4/6,0 repceszárormányos, 20,2/7,6 repcefénybogár, 18,8/6,8 repcebecő-ormányos, 1,6/0 földibolha, 1,2/4 bundásbogár. Az elszórtan virágozni kezdő növényeken a bundásbogár táplálkozik, és rövidesen a kezelt táblarészen is veszélyes egyedszám alakul ki. A védekezés néhány nap múlva ismét indokolt.

 
 

Bonyhádon a sárga tálban 78 repceszárormányos, 5 nagy repceormányos, 58 repcefénybogár és 83 repcebecő-ormányos volt. A kezeletlen táblarészben a fölső virágbimbókon nagyszámú kártevő jelent meg. A szárak 15%-a görbült, csavarodott, ami részben élettani eredetű (hirtelen vízfelvételi zavar), részben szárormányoslárvák miatt alakult ki. A fűhálózás eredményei: 25,6/6,8 repceszárormányos, 3,8/1,2 nagy repceormányos, 10,0/7,2 repcefénybogár, 34,6/8,8 repcebecő-ormányos, 1,8/0,6 fűbolha. A táblát április 12-én kezelték Mospilan 20 SG 0,2 kg/ha dózisával, ám a növényzet intenzív fejlődése (virágzás mértéke) miatt a készítmény hatása fokozatosan gyengül, rövidesen a védekezést ismételni kell.

 
 

Decsen a sárga tálban 15 repceszárormányost, 26 repcefénybogarat és 21 repcebecő-ormányost számoltunk meg. A növényzet körülbelül 20%-ában az alsó levélnyelekben és szárrészekben különböző fejlettségű kukacok károsítanak, a szárak görbülnek, csavarodnak. A kártevők a bimbókon gyülekeznek, a területen a napokban rovarölő és gyomirtó szeres kezelést végeztek. A fűhálózás eredményei átlagosan 4,6 repceszárormányos, 30,2 repcefénybogár, 6,0 repcebecő-ormányos, 0,6 bundásbogár 0,8 földibolha.

 

 Javaslat: Az elmúlt héten hullott újabb csapadék és enyhébb idő hatására a repceállományok fejlődése felgyorsult, és a növények virágozni kezdtek. Ebben a nagyon érzékeny fenológiai stádiumban a kártevők egyedszáma is megemelkedett, és a védekezések csak néhány napra tudják mérsékelni a betelepedés ütemét. A repcefénybogár, repceszárormányos és repcebecő-ormányos népessége a hálózási adatok alapján rövidesen mindenhol újból meghaladja a veszélyességi küszöbértéket. A virágzó állományokban csak méhekre nem kockázatos hatóanyagokkal (acetamiprid, tau-fluvalinát) ajánljuk a permetezést. A húsvétra érkező lehűlés az érzékeny bimbós állapot idejét meghosszabbítja, emiatt fokozott kártételi veszély valószínű.