Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. április 19.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön a növények a sárga bimbós állapot – virágzás kezdete (BBCH 59–61) fenológiai stádiumban vannak. 5-6 levélemeletet számoltunk meg, sok oldalhajtással. A növényzet a változékony, hűvös időjárásban kissé lassan fejlődik; a szárak megnyúltak, a virágzó egyedek aránya körülbelül 10%. Bonyhádon 30%-os a virágzás, az oldalhajtások zöld bimbósak (BBCH 63), a növénymagasság: 80-100 cm. Nagyon sok virág nyílik, s már vannak kötődött becők is. Decsen a növények kezdenek virágozni (BBCH 61), sűrű, heterogén az állomány, magassága 25-60 cm között változik. A talajhőmérséklet a három táblán (10 cm mélyen) 8,2–10,0 °C közötti.

 
 

Mözsön a sárga tálban 38 repcefénybogár, 21 repcebecő-ormányos és 16 repceszárormányos volt. A szárak sebzéseiben fejlettebb stádiumú kukacokat találtunk, ezek felelnek a csavarodások egy részéért. Más részük a hirtelen tápanyag- és vízfelvétel következtében deformálódott, hasadt föl. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezelt/kezeletlen): 36,2/0,4 repceszárormányos, 28,4/1,6 repcebecő-ormányos, 39,8/3,0 repcefénybogár, 0,4/0 fűbolha. A táblán még virágzás előtt indoxakarb+gamma-cihalotrin hatóanyagú kezelés történt. A rovarölő kombináció hatástartama még nagyon látványos; a kezelt táblarészben alig van élő rovar, és sok mortális egyedet látunk.

 

Bonyhádon a sárga tálban 30 repceszárormányost, 17 repcebecő-ormányost, 23 repcefénybogarat és 5 repcebolhát számoltunk meg. A növényzet megugrott, a szárakban ormányoskukacot alig találtunk. A szárakon csavarodás nem látszik. A fűhálózás eredményei: 27,6/6,4 repceszárormányos, 24,2/8,6 repcebecő-ormányos, 38,0/17,8 repcefénybogár, 2,4/0,6 fűbolha.

 
Decsen a sárga tálban 3 repceszárormányost, 2 repcebecő-ormányost és 2 repcefénybogarat találtunk. A növényzeten alig láttunk kártevőt, viszont a szárakban különböző fejlettségű ormányoskukacok károsítanak. A szárak körülbelül 25%-a görbült, nem egyenesedett föl. A fűhálózás eredményei: 0,2 repceszárormányos, 0,2 repcefénybogár, 0 repcebecő-ormányos. A táblán április 17-én acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert juttattak ki, melynek kiváló hatékonysága érvényesül.

Javaslat: Az elmúlt hét változékony, hűvös időjárása a repce fejlődését kissé lelassította, ennek ellenére a virágzás mindegyik táblán megkezdődött. A kártevők betelepedése is lelassult, ami a hatásos rovarölő hatóanyagú kezeléseknek köszönhető. A várható felmelegedés azonban a repcebecő-ormányos és a repcefénybogár imágóinak népességét ismét a veszélyességi küszöbérték határára emeli, ezért a védekezést a teljes virágzás időszakában folytatni kell. Ha a becőormányos- és fénybogárimágók előfordulása a növényenkénti 1-2 darabot meghaladja, mindenképpen kezelni kell! A virágzó állományokban csak méhekre nem kockázatos jelölésű hatóanyagokkal (acetamiprid, tau-fluvalinát) javasoljuk a permetezést.