Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. április 6.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével. 

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön a növények a szárnövekedés – virágbimbók kiemelkedése (BBCH 32–53) fenológiai állapotban voltak, Bonyhádon a szárnövekedéstől (3-4 levélemelet) a zöld bimbóson át (80%) a sárgabimbós (20%) állapotig (BBCH 33–53–59) láttunk növényeket. Decsen az állomány zöld bimbós (BBCH 51) állapotban van, a szárak nem nyúltak meg. A talajhőmérséklet 8-10 oC között alakult.

Mözsön a bőséges, kb. 35 mm csapadék hatására a növényzet magához tért, vastagodik és kiemelkedik a szár. A sárga tálban 8 repceszárormányost, 8 repcefénybogarat, 6 repcebecő-ormányost, 6 földibolhát és 2 nagy repceormányost találtunk. A kontrolltáblarészen a tövek 50%-ában láttunk a szárormányosok okozta sebzéseket, amelyekben 9-15 lárva (kukac) volt tövenként. A repcefénybogár és a repcebecő-ormányos kártételét a növényeken még nem tapasztaltuk. A fűhálózás eredménye átlagosan a kezeletlen/kezelt részen 5,8/1,8 repceszárormányos, 4,4/0,6 repcebecő-ormányos, 7,0/1,8 repcefénybogár és 2,4/0,6 repcebolha 10 hálócsapásonként (ötször ismételve). Egyelőre a fénybogár és az ormányosok egyedszáma nem követeli meg a rovarölő szeres kezelést, de továbbra is rendszeres megfigyelés célszerű, mert az egyedszámok a felmelegedés során gyorsan emelkedhetnek és meghaladhatják a védekezési küszöbértéket.

 
Bonyhádon a növényzet erősen fejlődik, a szármagasság 25-35 cm hosszú. A gyors vízfelvétel és a bőséges tápanyagellátás miatt a turgornyomás nő és a szárak felszakadtak, több helyen megcsavarodtak. Repceszárormányos-lárvákat elvétve láttunk a táplálkozási sebzésekben. A sárga tálban 12 repceszárormányos, 8 repcefénybogár, 6 repcebecő-ormányos, 2 nagy repceormányos és 4 repcebolha volt. A kezeletlen táblarészben a bimbózaton főleg ormányosok és fénybogarak fordultak elő. A helyzet a kezelt részen hasonló, a kártevők egyedszáma fokozatosan kiegyenlítődik a növényállományokban, amit a fűhálózás eredménye is bizonyít: a kezeletlen/kezelt részen átlagosan 7,2/6,6 repceszárormányos, 5,6/5,4 repcebecő-ormányos, 9,4/7,8 repcefénybogár és 3,2/3,0 repcebolha volt. A kártevőlétszám közelít a veszélyességi küszöbértékhez, a rovarölő szeres kezelés rövidesen időszerűvé válik.

 
 

Decsen a tőállomány sűrű, sok az elszáradt levél, a hirtelen vízfelvétel és a laza szövetállomány miatt itt is felszakadtak a szárak, amelyek az állomány 3%-ában csavarodottak, deformáltak. A szárkezdemény alig nőtt, rajta a zöld bimbók kiemelkedtek, amelyeken fénybogarak és ormányosok tartózkodnak. Észlelési szinten található ormányoskukac, a sárga tálban pedig 5 repceszárormányos, 2 nagy repceormányos, 12 repcefénybogár, 4 repcebecő-ormányos és 4 földibolha volt. Fűhálózással átlagosan 3,4 repceszárormányost, 2 repcebecő-ormányost, 7,6 repcefénybogarat és 2,6 fűbolhát fogtunk.

Javaslat: A múlt héten lehullott jelentős mennyiségű, kb. 30 mm csapadék lehetővé tette a repceállományok túlélését. A növények fejlődése jelentősen megugrott, rövidesen a sárga bimbós állapot lesz jellemző. Még mindig sok a repceszárormányos, de a veszélyességi szint közelébe jutott a repcefénybogarak száma is. Az egyszer védett táblákon a kártevőegyedszám a veszélyességi szintet megközelíti, ami miatt rövidesen újabb védekezésre lesz szükség. Erre már piretroid hatóanyagú készítményeket nem javaslunk, mivel a fénybogár piretroidrezisztenciája bizonyított. A virágok egyre nagyobb száma miatt csak méhekre nem kockázatos hatóanyagokat (acetamiprid, tau-fluvalinát) ajánlunk.