Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. február 10.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelőpartnereink számára.

A repce fenológiai állapota mindhárom helyszínen tőlevélrózsás, Bonyhádon kezdődik a bokrosodás. Decsen a talaj hőmérséklete 3-4 oC. A vizes tálcsapdákat kihelyezték, Bonyhádon egy nap alatt 7 db repceszárormányos-imágót fogott a ragacslap. Sok a berepülő imágó, amelyekre a pókok vadásznak. Az imágók táplálkozása és párzása még nem tapasztalható. Szintén Bonyhádon gyökératka szívogatása látható a gyökérnyakon, a kár nem számottevő. Más kártevő jelenlétére utaló nyom nincs, Bonyhádon mezei pocok foltokban, Mözsön mezei rágcsálók csak a tábla szélén találhatók.

Javaslat: A repceszárormányos elleni védekezésre fel kell készülni! Az imágók egyedsűrűsége Bonyhádon és Mözsön már eléri a veszélyességi szintet. Ha az időjárás továbbra is enyhe marad, az állománypermetezést néhány napon belül el kell végezni. A könnyen melegedő és lankás területekre különösen érdemes odafigyelni. A védekezéshez gamma-cihalotrin, lambda-cihalotrin, etofenprox vagy acetamiprid hatóanyagú készítmény választása indokolt. A repcetáblákat háromnaponta szemlézni szükséges, a sárga tálak és a ragacslapok kihelyezése haladéktalanul javasolt.