Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. február 14.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével. 

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön tőlevélrózsás és bokrosodó repcenövényeket is találtunk, Bonyhádon és Decsen már minden növény kezd bokrosodni. A Bonyhádon kihelyezett sárga ragacslap nagyobb számú, 20 repceszárormányost fogott, míg a másik két helyszínen a vizes tálcsapdákban csak egy-két darabot találtunk. Feltételezzük, hogy az elmúlt napok nagy hőingadozásai a bogarak betelepedését megakasztották, mert más kártevőt a növekvő számú mezeipocok-járat kivételével egyik helyszínen sem találtunk, a nagy repceormányos sem jelent meg.

Javaslat: A repcetáblák szemléjét 4-5 naponta a napsütéses déli órákban továbbra is el kell végezni, mert a repceszárormányosok a jó idő beköszöntével azonnal táplálkozni és szaporodni fognak. Megfigyelésükre inkább a sárga ragacslapokat javasoljuk, mert a vizes tálcsapdákat nehezebben közelítik meg a bogarak. Hirtelen felmelegedés (15 °C fölé) esetén a bogarak egyedszáma várhatóan megugrik, és védekezni kell ellenük lambda-cihalotrin, gamma-cihalotrin, etofenprox vagy acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerekkel. Ha a nagy repceormányos megjelenik az állományokban, a kezelést hamarabb meg kell kezdeni. Az idén tapasztalható tartós szárazság a kártevő rovarok, köztük az ormányosbogarak számára nagyon kedvező, kiugróan nagy egyedszámuk várható!