Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. február 22.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

A mözsi területen megjelentek az oldalhajtások a növényeken, amelyek Bonyhádon és Decsen, ahogy egy héttel ezelőtt is, kismértékben fejlettebbek voltak, már a második szinten hozták az oldalhajtásokat. Mözsön és Bonyhádon hullott némi csapadék, a talajhőmérséklet 7 Celsius-fok körül alakult.

A Mözsön kihelyezett sárga tálban 3 nagy repceormányost és 9 repceszárormányost fogtunk. Az elmúlt napok enyhe, napos időjárása kifejezetten kedvezett a betelepedésnek, és a bogarak számát jelentősen megnövelte. Az oldalhajtások tövének 50-60%-án találtunk imágót. Máshol a levélnyeleknél apró lyuggatásokat láttunk, amelyek az ormányosok próbálkozásai az érési táplálkozásra. Peterakásra utaló jeleket nem észleltünk.

Bonyhádon megfigyelhettük a rovarölő szeres kezelés hatását is. A kezeletlen területen elhelyezett sárga tálban 2 nagy repceormányost és 30 repceszárormányost találtunk. A növekvő levélkék között, a tövek 40-50%-án élő imágók tartózkodtak, de táplálkozásra vagy peterakásra utaló nyomot nem láttunk. Ezzel szemben a napokban rovarölő szerrel kezelt területen a Rapid CS 75 ml/ha dózisa nagyon jó hatékonyságot mutatott az ormányosok ellen, amit bizonyít, hogy a levelek tövében élő bogár nem volt. A tábla szélén a mezei pocok lakott járatai kisebb gócokban előfordultak.

Decsen a sárga tálban nagy repceormányost nem, 24 repceszárormányost viszont találtunk. Imágót csak az oldalhajtások tövének 1%-án láttunk. A területet a napokban műtrágyázták, és a növényállomány az utóbbi időszakban erőteljesen fejlődött.

Javaslat: Az elmúlt napok enyhe, napos időjárása a repceszárormányos és a nagy repceormányos számára kifejezetten kedvezett, aminek köszönhetően egyedszámuk a sárga tálakban és a gyorsan fejlődő oldalhajtások tövében számottevően növekedett. A megfigyelt kezeletlen táblák nagyobb hányadán a tőállomány 40-60%-án élő bogarakat találtunk, melyek a leveleken furkálási nyomokat okoztak. Az érési táplálkozás és peterakás az újabb felmelegedés után megkezdődhet és általánossá válhat, ezért a bogarak táblaszintű betelepedési adatai alapján javasoljuk a permetezést lambda-cihalotrin, gamma-cihalotrin, etofenprox vagy acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerekkel. Javasoljuk, hogy a megfigyeléseket rendszeresen, 4-5 naponként végezzék a repcetáblákon, s ha a tőállomány 50%-án bogarakat észlelnek, a védekezés időszerűvé válik.