Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. május 16.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mindhárom táblán elkezdődött a becőképződés (Decs BBCH 72, Bonyhád BBCH 78, Mözs BBCH 75).

Mözsön a növényállomány teljesen elvirágzott, a becők híznak. A becőképződés során a becők 50%-a elérte a végleges nagyságot. A szétnyitott becőkben fejlettebb kukacok és elszáradó, elbarnuló magok jelzik a repcebecő-ormányos kártételét. A kezeletlen táblarészben a becők mintegy 75-80%-a kukaccal fertőzött, a becőkben a magok 30-40%-a rágott. A kezelt részen a becőfertőzöttség 30-40%-os, a becőkben a magok 20-25%-a károsított. A növényzeten más károsítót nem látni. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezelt/kezeletlen): 18,6/6,2 repcebecő-ormányos, 8,4/6,6 levéltetű, 1,4/0,8 repcefénybogár, 3,6/3,2 katicalárva. Megjegyzendő, hogy a levéltetű-predátor katicalárvák nagy számban pusztítják a gyors ütemben szaporodó levéltetveket.

Bonyhádon a növényállományban a virágzás véget ért, gyors becőfejlődés történik. A becőképződés során a becők 80%-a a végleges nagyságot elérte. A kezeletlen táblarészben a becők 30%-a fertőzött, a becőkben a magok 20-25%-a rágott. A károsított magok elbarnultak, zsugorodtak, a becők egy része felhasadt. A kezelt részen a becők 10-15%-a fertőzött, a repcebecő-ormányos fejlett kukacai a magok 20-25%-át rágták meg. Más kártevőt, így repcebecő-gubacsszúnyogot sem észleltünk. A fűhálózás eredményei: 14,6/10,4 repcebecő-ormányos, 4,0/2,2 levéltetű, 1,4/0,6 poloska.

Decsen a növényállomány egységesen elvirágzott, a becőképződés során a becők 20%-a elérte a végleges nagyságot. A táblán a repcebecő-ormányos lárváinak kártétele szembetűnő, a károsított becők aránya 10-15%. A fejlettebb lárvastádiumú kukacok a becőkben a magokat rágják. A becők sárgulnak, deformálódnak és részben felnyílnak, a magok pedig sérültek, abortáltak és barnára színeződtek. A fűhálózás eredményei: 4,4 repcebecő-ormányos, 3,6 levéltetű, 0,4 repcefénybogár. Repcebecő-gubacsszúnyogot nem észleltünk.

 
 
 
 

Javaslat: A megfigyelt táblákon a becőképződés a meleg, száraz időjárás mellett intenzív. A repcebecő-ormányos imágóinak száma mindenütt a veszélyességi küszöbérték alá csökkent, a lárváik (kukacok) azonban a becőkben a magokat rágják, ezzel további terméscsökkenést okozva. A kukacok már fejlett lárvastádiumúak (L3–5), így ellenük az engedélyezett felszívódó acetamiprid hatóanyag sem nyújt megfelelő védelmet. Ahol az imágók száma növényenként még eléri a 4-5 darabot, célszerű rovarölő szeres permetezést végezni acetamiprid, tau-fluvalinát vagy piretroid hatóanyagú készítménnyel. A repcebecő-gubacsszúnyog imágóit eddig nem észleltük.