Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. május 23.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön a becők 80%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 78). A növényzet egyöntetűen a becőfejlődés stádiumánál tart. A kezeletlen táblarészben nagyon sok a torzult, deformált, elszáradó és felnyíló becő, melyben a repcebecő-ormányos különböző fejlettségű (zömében már idős) kukacai károsítanak. A becők 80%-a rágott, egy becőben a magok 50-70%-a károsított. A kezelt táblarészen a becők 40-50%-a károsított; a berágások helyén növényi védekezési reakcióként mézgacseppes kiválás észlelhető. Egy becőben a magok 30-50%-a sérült (rágott, barnult, abortált), a becők 20%-a részben felnyílt. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezeletlen/kezelt): 24,6/16,2 repcebecő-ormányos, 8,8/7,0 repceszárormányos, 3,6/3,4 katicalárvák és -imágók. A fűhálóban megjelent a repceszárormányos új nemzedékű imágója és a repcebecő-ormányos mellett sok predátor katicabogárimágó és -lárva fordult elő (a levéltetvek betelepedése folyamatos). Repcebecő-gubacsszúnyog imágóját vagy lárváját nem észleltük.

 
 
 
 
 
 
 

Bonyhádon a növényállományban a becők túlnyomó része elérte a végleges nagyságot (BBCH 79). A táblán egységes becőfejlődés, duzzadás figyelhető meg, a becőkben a magok jól kiteltek. A kezeletlen táblarészben a repcebecő-ormányos kisebb mértékű kártétele látható. A becők 30-40%-a károsított, egy becőben a magok 20-30%-a rágott. A kezelt táblarészben a növényzet sokkal egészségesebb; a becők 10%-a rágott, ezekben a magok 10-15%-a károsodott. A magok között fejlett lárvákat (kukacokat) találtunk. A fűhálózás eredményei: 13,6/8,8 repcebecő-ormányos, 1,4/0,2 repceszárormányos, 36,6/28,4 levéltetű, 4,4/2,6 katicalárvák és -imágók. Repcebecő-gubacsszúnyog vagy más károsító nem fordult elő.

Decsen a becők 50%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 75). A táblán a becők egyöntetűen zöldek, a repcebecő-ormányos által károsítottak barnulnak, torzulnak és részben felnyílva elszáradnak. A becők 20-25%-ában rágott, elfeketedő, abortált magokat találtunk, egy becőben 20-30% a rágott magok aránya. A fűhálózás eredményei: 13,8 repcebecő-ormányos, 4,2 repceszárormányos, 5,0 levéltetű, 4,6 viráglegyek. Más kártevőt, vagy kártételt nem észleltünk.

Javaslat: Az utóbbi hét száraz, meleg időjárása a becőérést gyorsította, a megfigyelt táblákon a becők nagy többsége elérte a végleges nagyságot. A becőkben a repcebecő-ormányos kártétele jelentős mértékű. A lárvák (kukacok) fejlettek, e lárvastádiumokban a rovarölő szerek már csekély hatékonyságúak. A kártevő elleni permetezést ott javasoljuk, ahol az imágók száma a veszélyességi szint fölött van (növényenként 4-5 db). A védekezésre az acetamiprid, tau-fluvalinát és piretroid hatóanyagú készítmények alkalmazhatók.