Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. május 3.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön a repce nagyon gyorsan megnőtt és a becőképződés is megkezdődött. A fővirágzaton 50%-os a virágzás (BBCH 65), a növények 120-140 cm magasak. Bonyhádon a múlt heti meleg idő és csapadék hatására a növényzet tovább nőtt, az elágazások száma gyarapodott. Szintén 50%-os a virágzás a fővirágzaton (BBCH 65), a növénymagasság 140-160 cm. A decsi állomány is erőteljesen fejlődött az elmúlt napokban, 30%-os a virágzás a fővirágzaton (BBCH 63), a növénymagasság 80-100 cm. A talajhőmérséklet (10 cm mélyen) 12,9–15,0 °C között volt.

 
 

Mözsön a méhek járják a táblát, a kezeletlen részen sok a bundásbogár. A repcebecő-ormányos tömegesen fordul elő, a virágokba húzódva táplálkoznak és párosodnak. A képződő kis becők a tojásrakáshoz még fejletlenek, de rövidesen megindul a peterakás. A kezelt táblarészben is erős a becőormányos-fertőzöttség, a repcefénybogár a virágszirmokban mérsékelt egyedszámban található meg. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezelt/kezeletlen): 0,8/0 repceszárormányos, 16,4/8,2 repcefénybogár, 46,4/31,0 repcebecő-ormányos, 2,8/0,6 bundásbogár, 3,6/1,4 bársonylégy. Repcebecő-gubacsszúnyogot még sem a növényzeten, sem a fűhálóban nem láttunk. A nagyszámú repcebecő-ormányos miatt a rovarölő szeres kezelés sürgősen elvégzendő! Az imágók becőkártételükkel rövidesen súlyos gazdasági kárt okozhatnak.

 
 

Bonyhádon egységesen virágzik a tábla, hangosan zúgnak a méhek. A virágokban temérdek repcebecő-ormányos és kevesebb repcefénybogár-imágó táplálkozik, az ormányosok párzanak. A képződő becőkön fúrást vagy peterakási nyomot egyelőre nem észleltünk. A fűhálózás eredményei: 12,0/7,6 repcefénybogár, 32,2/19,6 repcebecő-ormányos, 1,4/0,6 bundásbogár, 1,2/0,6 bársonylégy. Repcebecő-gubacsszúnyogot egyik táblarészen sem figyeltünk meg.

 
 

Decsen is virágba borultak a növények. A virágokon repcefénybogarak és repcebecő-ormányosok táplálkoznak. Az ormányosok becőkártételét és peterakását még nem figyeltük meg, miként a repcebecő-gubacsszúnyogét sem. A fűhálózás eredményei: 0 repceszárormányos, 24,8 repcebecő-ormányos, 7,4 repcefénybogár, 3,2 nárciszlégy. A táblán intenzív a méhjárás, a kellemesen meleg tavaszi idő segíti a megporzást.

Javaslat: A teljesen bevirágzó repcében jelenleg az óriási egyedszámban betelepedő repcebecő-ormányos jelent növényvédelmi gondot. A rovarölő szeres védekezések csak rövid időre képesek mérsékelni az egyedszámukat. A hatalmas fertőzési nyomást az évek óta felszaporodó ormányospopuláció és a hosszabb tartamhatást biztosító hatóanyagok kivonása okozza. Az imágók jelenleg táplálkoznak és párzanak a virágokban, az este becsukódó virágok védelmet nyújtanak az éjjeli permetezéskor használt piretroid hatóanyaggal szemben. A becőormányosok számára a becők fejlettsége rövidesen alkalmas lesz a peterakásra – az imágók ellen még ezelőtt kell védekezni! A permetezésre a méhekre nem jelölésköteles acetamiprid és tau-fluvalinát hatóanyagot ajánljuk. A repcefénybogár érzékeny kárt már nem okoz, de a bundásbogár népességét figyelni kell.