Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. május 30.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével. 

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön és Decsen a becők többsége elérte a végleges nagyságot (BBCH 79), a múlt heti jelentős mennyiségű csapadék hatására a becőkben lévő magok megduzzadtak, a becők megvastagodtak, kiteltek. Bonyhádon az állomány a becősárgulás fenológiai stádiumban van (BBCH 80), a becők vastagodása, a magok kitelése itt is szemmel látható.

 
Mözsön a növényeken az ormányosok száma tovább nőtt, repcebecő-gubacsszúnyogot (imágót vagy nyüveket a becőkben) a nedves idő ellenére nem láttunk. A fertőzött becők a kukacok rágása miatt sárgán-barnán elvékonyodtak, felhasadtak, a rágott magok léhák, abortáltak – egy részük a felnyílt becőből kihullik. A kezeletlen táblarészben a becők 50-60%-a rágott, ezekben a becőkben a magok 40-50%-a károsított. A kezelt táblarészben a rágott becők aránya 30-40%, a fertőzött becőkben a magok 30-40%-a rágott. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezeletlen/kezelt): 13,6/11,2 repceszárormányos, 18,4/17,0 repcebecő-ormányos, 4,4/4,0 mezei poloska, 3,8/3,6 katicabogár. A repcén predátor katicabogarak imágói és lárvái találhatók, melyek eredményesen gyérítik az egyre fogyatkozó levéltetű-populációt.

 
 

Bonyhádon a növényzeten a repceszár- és repcebecő-ormányosok továbbra is jelen vannak, a ragadozó szervezetek (zengőlégy, katicaimágók és lárvák) felszaporodtak a levéltetvek rovására. Az ormányoskártétel a kezeletlen táblarészben nőtt; a becők 30-40%-a károsított, a becőkben a magok 30-70%-a rágott. A kezelt táblarészben csak a becők 15-20%-a rágott, a becőkben a magok 25-35%-át érte károsodás. A fűhálózás eredményei: 8,6/6,0 repceszárormányos, 11,4/9,8 repcebecő-ormányos, 6,2/5,0 repcefénybogár, 4,6/4,2 predátor. Repcebecő-gubacsszúnyogot nem láttunk, a repcebecő-ormányos kukacok egy része fiatalabb lárva állapotú.

 
 
 
 

Decsen a becőormányos-kártétel fokozódott; sok a barnult, sárgult, torzult, elszíneződött becő, melyeken másodlagosan különféle kórokozók jelentek meg. A becők 30-50%-a károsodott, a bennük lévő magok 30-60%-a rágott. A kártétel a termés mennyiségét érezhetően csökkenti. A fertőzött becőkben még vannak fejlettebb kukacok, de a repcebecő-gubacsszúnyog nyüvei nem fordulnak elő. A fűhálózás eredményei: 18,8 repceszárormányos (az új nemzedék imágói), 7,6 repcebecő-ormányos, 1,2 repcefénybogár, 6,6 nagy repcebolha, 13,0 katicalárva. A ragadozók felszaporodása és a levéltetű-népesség drasztikus csökkenése egyenes arányban van.

Javaslat: Az elmúlt hét csapadékos, változékony időjárása a becőérést segítette, a becőben kárt tevő ormányoskukacok egyedszáma jelentősen csökkent. A kifejlett és bábozódásra vonuló becőormányos-kukacok ellen a rovarölő szeres védekezésnek az idei termés szempontjából már nincs értelme. Az állományokban egyre nagyobb létszámú repceszárormányos-népesség a következő évi repcetermesztésre lesz veszélyes!