Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. május 9.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mindhárom terület a virágzás vége, becőképződés kezdete (BBCH 69) fenológiai állapotban van, Mözsön a növénymagasság 120-140 cm, Bonyhádon 140-160 cm, Decsen pedig 80-100 cm.

Mözsön a kezeletlen táblarészben sok becő torzult, csavarodott, sárgásbarnán elszíneződött. A virágokban a repcebecő-ormányosok imágói táplálkoznak, párzanak, de jelentős a bundásbogarak előfordulása is. A felnyitott becőkben a becőormányos fiatal lárváit (kukacait) láthatjuk; 4-12 darabot becőnként. A magok rágottak, egy részük barnásan elszíneződött. A becők 30-40%-a károsított, rajtuk lyukakat, fúrásnyomokat és petéket is megfigyeltünk. A repcebecő-gubacsszúnyog imágóit egyik táblarészen sem észleltük. A fűhálózás eredményei (db/5x10 hálócsapás átlaga, kezelt/kezeletlen): 16,2/8,4 repcefénybogár, 44,6/32,0 repcebecő-ormányos, 3,8/2,2 bundásbogár, 0/0 repcebecő-gubacsszúnyog.

 
 
 
 
 

Bonyhádon a kezeletlen táblarész becőinek 50%-ában a repcebecő-ormányos különböző fejlettségű lárvái találhatók. A virágokban sok a méh, a becőormányos-imágó és a nárciszlégy. A repcefénybogár egyedszáma kicsi, lárvái a virágokon észlelhetők. A károsított becőkben 5-12 darab kukac van, a kezelt táblarészben ennél jóval kevesebb (0-6 darab). A fűhálózás eredményei: 10,6/6,8 repcefénybogár, 35,2/26,0 repcebecő-ormányos, 3,8/2,4 nárciszlégy, 0/0 repcebecő-gubacsszúnyog. A virágzás lefutása a jövő héten várható, a jelenlegi helyzet alapján a betakarítás 50-55 nap múlva valószínű.

 
Decsen a növényállomány kiegyenlítődött, a virágzás és a becőképződés egységes. A károsított (deformált) becők százalékos aránya alacsony, 5 alatti. A károsított becőkben kevés, 1-3 darab kukac van. A repcefénybogár népessége is kicsi, bundásbogarat csak észlelési szinten láttunk. A fűhálózás eredményei: 6,8 repcefénybogár, 14,4 repcebecő-ormányos, 1,4 nárciszlégy, 0 repcebecő-gubacsszúnyog. A táblán a védekezés egyelőre nem indokolt, a károsítók egyedszáma alig emelkedett.

Javaslat: A virágzás végén, becőképződés kezdetén tartó repcékben a repcebecő-ormányos nagy egyedszáma jelent növényvédelmi gondot. Az imágók peterakása és a becőkben a lárvák kelése folyamatos. A kukacok a magok megrágásával súlyos kárt, terméscsökkenést okoznak, ezért a repcebecő-ormányos ellen további védekezés indokolt. A virágokon jellemző méhjárás miatt elsősorban a méhekre nem jelölésköteles hatóanyagok (acetamiprid, tau-fluvalinát) jöhetnek szóba, a piretroidokat pedig esti, méhkímélő technológiával juttassuk ki. A meleg, száraz idő miatt a repcebecő-gubacsszúnyog imágói eddig nem jelentek meg.