Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. március 10.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Az elmúlt hét telet idéző és aggasztóan száraz időjárása miatt a növények egyáltalán nem fejlődtek, továbbra is Mözsön a 2. oldalhajtás (BBCH 22), Decsen és Bonyhádon a 3. oldalhajtás (BBCH 23) fenológiai stádiumban voltak. 10 centiméter mélyen 5-6 oC-os talajhőmérsékletet mértünk.

Mindhárom területen az ormányosimágókat és a táplálkozásuk nyomait is megtaláltuk a növényeken, de peterakást nem észleltünk. A sárga tálakban repceszárormányosokat, illetve Decsen, a sűrű, buja állományban 2-2 repceormányost és repcebolha-imágót is találtunk. Fűhálózással 10 csapásonként 1-2 ormányost fogtunk, megjegyzendő azonban, hogy Bonyhádon, a korábban rovarölő szerrel kezelt területen ez a szám 0,2-re, éppen az észlelési szintre csökkent. Erősebb bolhakártételt is Mözsön és Decsen tapasztaltunk, Bonyhádon alig, a mezei pocok kártétele viszont itt gócokban megfigyelhető.

Javaslat: A nagy repceormányos és a repceszárormányos betelepedése a táblákba nagyrészt megtörtént, ám az elmúlt hét télies időjárása nem kedvezett a táplálkozásuknak, peterakásuknak, így az egyedszámuk alig nőtt. Az időjárás melegedésével várható a petézés megkezdése, és ha a léghőmérséklet maximuma tartósan eléri a 10°C-ot, az ormányosok kártétele (petézése) szembetűnővé válik. A súlyos kártétel megelőzése érdekében a még nem kezelt táblákon feltétlenül indokolt a permetezés lambda-cihalotrin, gamma-cihalotrin, etofenprox vagy foszmet hatóanyagú rovarölő szerekkel. A meteorológiai előrejelzés szerint március 15-től tartósabb felmelegedés várható, ezért a kezeléssel ne késlekedjenek!