Dél-dunántúli növényvédelmi előrejelzés repcében – 2022. március 30.

A RAPOOL a repcetermesztők munkájának támogatására állapotfelmérést és növényvédelmi előrejelzést készít Vörös Géza és Nemes Zoltán közreműködésével.

Három helyszínen és talajtípuson (Decs: réti öntéstalaj, Bonyhád: Ramann-féle barnaföld és Mözs: csernozjom) rendszeresen vizsgáljuk az állományokat és javaslatot adunk a szükséges beavatkozásokra. Az ország déli részén uralkodó klimatikus viszonyok lehetővé teszik, hogy a károsítók megjelenését idejében észleljük, és ennek megfelelően tegyünk ajánlásokat termelő partnereink számára.

Mözsön az állomány zöld bimbós állapot – virágbimbók kiemelkedése (BBCH 51–53) fenológiai állapotban van. A növényzet kissé erősödött, lombtrágyázás is történt. Bonyhádon zöld bimbós állapot – virágbimbók elkülönülése (BBCH 51–55) stádiumot láttunk, a szár kiemelkedése látványos, néhol a 3. levélemeletet is eléri. Decsen a fenológiai stádium szintén a zöld bimbós állapot – virágbimbók kiemelkedése (BBCH 51–53), a szár alig nőtt, elgyomosodás indult meg. A táblán a napokban műtrágyázás történt. A talajhőmérséklet 11 oC körüli.

Mözsön 26 repceszárormányost fogott a sárga tálcsapda, míg a másik két helyszínen csak negyedennyit, ezenkívül mindenütt volt néhány repcefénybogár, repcebecő-ormányos, és előfordult repcebolha is. A töveken nagyon sok rágásnyom és szárormányospete látható. A zöldbimbókon ormányosimágók (1-3 db/növény) és repcefénybogár-imágók (észlelési szinten) fordultak elő. A kezeletlen táblarészen 3 repceszárormányost fogtunk 10 hálócsapásonként, a kezelt részen repcefénybogarat legfeljebb egyet, szárormányos nem volt. A repcefénybogár betelepedése nemrég kezdődött, veszélyes egyedszám még nem alakult ki.

Bonyhádon a kezeletlen táblarészben gócokban több fénybogarat láttunk, néhol sárguló bimbók előfordulnak. A szárakon az ormányosok rágásnyomai láthatók, bennük a petéjük észlelhető. Néhány helyen a szár meg van csavarodva, ami az ormányosok kártételéből ered. A fűhálózás eredménye átlagosan 5-6 repce-fénybogár, 4 repceszárormányos, 2 földibolha, és 1 repcebecő-ormányos. A kezelt táblarészen sokkal kevesebb ormányosrágásnyomot figyeltünk meg, peték is alig láthatók. A repce kisebb, a szárakon jellemző a 2. levélemelet. Itt átlagosan 0-1 repceszárormányost, 0-1 repcebecő-ormányost, 2 repcefénybogarat és 1 repcebolhát fogtunk.

Decsen a töveken ormányosbogár-imágó alig fordul elő, rágás és pete viszont szinte mindegyik növényen jelen van. A múltkori rovarölő szeres védekezés hatása még tart; alig látni élő egyedeket. Ezt a hálózás is igazolja, repceszárormányost, repcefénybogarat és repcebolhát alig, repcebecő-ormányost egyáltalán nem fogtunk.

Javaslat: Az utóbbi hét meleg, száraz tavaszi időjárása a repce fejlődését meggyorsította. A táblákon elvégzett rovarölő szeres kezelések nyomán a célkártevők egyedszáma jelentősen csökkent, veszélyes egyedszám sehol sem fordul elő. Ahol még nem védekeztek a szárormányosok ellen, a súlyos kártétel elkerülése érdekében azonnal pótolják! Mindenhol megjelent és növekedésnek indult a repcefénybogár-populáció és megkezdődött a repcebecő-ormányos betelepedése is. A következő napokon várható esőzés és a lehűlés a kártevők népességét nem növeli, így a következő kezelés még nem időszerű.