Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. április 27.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Erősen csökken az igény a repceolaj iránt, ezért sokkal kevesebb repcét sajtolnak az Európai Unióban. Emiatt az EU-s repceárak az aratásig hátralévő időben a csökkenő terméskilátások következtében kisebb mértékben emelkednek meg. A legfrissebb Oil World becslései szerint az unióban a feldolgozás visszaesése legalább 0,9 millió tonnát, illetve több mint 15 százalékpontot tehet ki tavaly óta, és csupán 4,6 millió tonna lesz 2020 áprilisa és júniusa között, ami az elmúlt 12 év alatt mért legalacsonyabb szintet jelenti.

 
























 

 

 

A dízelüzemanyag-szükséglet jelentős mértékű visszaesése visszaveti a repceolaj mint biodízel-alapanyag iránti keresletet Európában. A repce préselésével foglalkozók Európában részben már hozzáigazították a helyzethez a termelés ütemét, hiszen a jelenlegi negyedévben évről évre tapasztalható visszaesés vált még erőteljesebbé. A felhasználás meredek csökkenését alapul véve az európai repceolajkészletek egyelőre bőségesek, és még nem lehet tudni, hogy az exportpiacon megjelenik-e valamilyen plusz igény a termékre. Azonban a kanadai (génmódosított) canola idei rekordmértékű importja miatt problémaként jelentkezik, hogyan lehetne megszabadulni ettől az olajtól az energiaszektoron kívül.

Az európai repceolajárakat még viszonylag nagyobb prémium jellemzi, mint a szójaolajét, bár a készletek nem kerülnek feltétlenül értékesítésre, mivel az előállítók, tekintettel a kialakuló szűkös európai repce- és repceolajkészletekre 2020–2021-ben, szívesebben vesznek át teljes silónyi mennyiségeket. Az EU 28 repceolaj-felhasználása 0,7 millió tonnával, Kínáé 0,7 millió tonnával csökkenhet 2019 októbere és 2020 szeptembere között.

Kitekintés 2020–2021-re: A legfontosabb repcetermesztő régiókban a késői fagyok és az átlagosnál sokkal kevesebb csapadék erősen csökkentette a terméskilátásokat. Különösen Franciaországot érintették hátrányosan a kifejezetten kedvezőtlen időjárási körülmények, de kritikusan alacsony volt a csapadék mennyisége Németország egyes részein, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában is.

Szemben azzal, hogy egy hónapja még javulónak értékeltük a helyzetet, most már azt várjuk, hogy az EU repcetermése 0,3 millió tonnával 16,7 millió tonnára, 14 év alatt a legalacsonyabb szintre csökken 2020-ban. Ez azonban még mindig az átlagos hozam 2-3 százalékpontos növekedését jelenti, figyelembe véve, hogy az őszi káposztarepce vetésterülete tovább csökken.

A Franciaországra vonatkozó idei repcetermésbecslésünket 0,5 millió tonnával csökkentve 3,6 millió tonnát várunk, a legfrissebb Agreste 1,1 millió hektáros területbecslését és 3,36 t/ha-os átlagos termést alapul véve (szemben a 2019-es 3,14 tonnával hektáronként). De a kilátások tovább romlása elkerülhetetlen, ha bebizonyosodnak a termőterületek felszámolásáról szóló hírek. Egészen biztos, hogy a tartós szárazság sem segíti elő az átlaghozamok növekedését.

A termesztési körülmények Németországban is megváltoztak. Március közepéig az elegendő csapadék és a betegségek nagyon kismértékű megjelenése a német repcetermesztő gazdák számára még optimizmusra adott okot, és reménykedtek benne, hogy a termés eléri a 3,8-4 tonnát hektáronként. Azonban a későn jött, –7-8 Celsius-fokos fagyok, valamint ezt követően a szokatlan szárazság és meleg az idei átlaghozamot várhatóan 3,5-3,6 tonnára csökkenti hektáronként, visszavetve a németországi repceössztermést körülbelül 3,1 millió tonnára (szemben a 2,8 millió tonnával 2019-ben).

A jelenlegi alacsony igény a repceolajra és az új aratású repcéből várható szűkös készletek fogják meghatározni az uniós repceárakat az elkövetkező hónapokban. Valószínűleg az ukrajnai repcehozam is kisebb lesz, mint ahogy azt eredetileg várták idén, csökkentve az uniós repcepréselők számára rendelkezésre álló nem GM repcekészleteket a világpiacon.