Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2023. június 26.

Jelenleg világszinten a kereslet-kínálati helyzet a repce esetében eltérő. Az idei és a következő évet tekintve a repce termőterülete világszinten nő a repceolaj iránti kereslet az európai biodízelpiac válsága miatt viszont jelenleg visszaesett. A szója, napraforgó és pálmaolajéhoz képest a repceolaj szokatlanul alacsony felvásárlási ára valószínűleg csak átmeneti, ami azzal magyarázható, hogy az előbbiek esetében havi szinten nézve nagyobb volumenek kerülnek be a kereskedelmi láncokba. 

A becslések a globális olaj- és zsírtermelés növekedésének lassulását jelzik 2023/24-ben. Várhatóan a kereslet előnyben részesíti majd a magas olajhozamú növények felvásárlását, előtérbe helyezve az olaj arányát az össztermékben.

A napraforgó és repceolaj világszinten a 2022/23-as évhez képest a 2023/24-es időszakot tekintve 4,1 millió tonnáról 1,3 tonnára csökken, ami nem lesz képes kielégíteni a globális fogyasztási igényeket. A pálmaolaj ellátás is akadozni fog a délkelet-ázsiai termelési problémák miatt. Az ültetvények elöregedése az új telepítések hiánya azt eredményezte, hogy a termelés jóval a potenciál alá esett. Az El Niño jelenségnek köszönhetően Malajzia és Indonézia egyes területein, a visszajelzések szerint, a megszokottnál kevesebb volt a csapadék és magasabb a hőmérséklet. Az El Niño hatása az előrejelzések szerint 2023 végéig tarthat, mely további magasabb hőmérsékletet és kevesebb csapadékot eredményez mely érinti Malajzia és Thaiföld pálmaolajfa termőterületeit is.

A szójaolaj globális kereslete 2023/24-ben nőni fog. A nagy olajhozamú növényekkel ellentétben várhatóan szójabab bőségesen rendelkezésre fog állni, de a magas olajhozamú növényekkel ellentétben a szója, a mindössze 19-20%-os olajtartalmával nem fogja tudni kielégíteni az olaj és zsír iránti keresletet anélkül, hogy ne maradna a feldolgozás után többlet szárazanyag, amit az élelmiszer és takarmányipar már nem tud befogadni.

A repce és a napraforgó felvásárlási ára, nagyobb olajtartalmuk miatt, várhatóan magasabb lesz, mint a szójáé. A magasabb olajtartalom érétékesebbé teszi ezeket a kultúrákat.

A rekord mennyiségű termény behozatal és a jelenlegi készletek valószínűleg új csúcsra, 92-93 millió tonnára növelik a világ repce és repceolaj kínálatát a 2023/24-es évet tekintve, ami 3-4 millió tonnás többletet jelent az előző, 2021/22-es időszakhoz képest. Az OIL WORD előrejelzései szerint a világ repce és repceolaj termelése 77,5 millió tonna lesz a következő időszakban, ami 1,8 millió tonna csökkenést jelent majd az idei, 2022/23-as termelési év 79,3 millió tonnás rekordjához képest. A csökkenés ellenére még így is a második legnagyobb regisztrált hozamnak jósolják.

Az Európai Unióban várható a repce vetésterületének növekedése, ami miatt a becslések szerint 6,9 millió tonnáról 5,5 millió tonnára korlátozzák majd az EU repce és repceolaj importját (2023/24 júliusában/júniusában). A kanadai repceolaj felvásárlási árakhoz képest az olcsóbb, 20-30 dolláros alacsony Uniós árak valószínűleg élénkítik majd az európai repceexportot.

 

Az elemzést készítette:

ISTA Mielke GmbH – A Global Oil World, Hamburg, Németország

További információ: www.oilworld.de