A RAPOOL fajtaválasztási javaslata

A fajtaválasztás két meghatározó szempontja a magas hozam és a jövedelmezőség. Mindkét esetben nélkülözhetetlen a hibridek termésstabilitása, amelynek érdekében fontos megvizsgálnunk, hogy adott termőhelyen milyenek a környezeti feltételek, milyen problémákra kell megoldást találni, és ennek megfelelően megválasztanunk a termeszteni kívánt repcefajtát.

A hazánkban tapasztalt meleg és aszályos nyarak hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a hagyományos hibridek esetében a becők korai beéréséhez és a magok kipergéséhez vezethet. Túl korai állományszárítás esetén viszont a termésveszteség 1-2 százalék is lehet, ráadásul az aratási idő kitolása magasabb olajtartalmat eredményezhet, illetve némi rugalmasságot is biztosít a munkaszervezés során. A hazai klíma szükségessé teszi olyan hibridek használatát, amelyek jó vagy kiváló kipergés-ellenállóságúak. A RAPOOL fejlesztői tavaly is végeztek olyan vizsgálatokat, amelyekkel mérhető a különféle hibridek kipergés-ellenállósága. Az egyes hibridek becőinek felnyitásához szükséges erőhatás mértéke a lenti grafikonon látható (1. ábra).

 

A DARIOT, a DYNAMIC és a FRANKLIN, a CLEARFIELD-hibridek közül pedig a PHOENIX CL mutatta a legjobb becőstabilitást. Ezen hibridek esetében a becők nehezebben nyílnak fel, aminek köszönhetően a betakarítás ideje 3-6 nappal megnyújtható, és a veszteségek elkerülhetőek. Azon termelők számára, akiknek fontos az olaj minősége és a betakarítás ütemezhetősége, mindenképpen kipergés-ellenálló hibrid választását javasoljuk!

Az elmúlt években hazánkban is komoly fejtörést okozott a repceállományokban a levéltetű kártétele, amely a fő vektora a tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV). A fertőzött növények lassabban fejlődnek, ősszel a leveleiken antociános elszíneződés figyelhető meg. A vírus negatívan hat mind a termés mennyiségére, mind a minőségére. A kártétel csökkenthető a vírusvektorok kiiktatásával és ellenálló hibridek használatával. A rezisztenciagéneket tartalmazó hibridek állományaiban a fertőzés ugyan megtörténik, de a növény ellenáll a vírusnak, nem tapasztalható termésdepresszió. Ezek a hibridek ráadásul a fejlődésük során sokkal vitálisabb képet mutatnak, jobban tűrik a szárazságstresszt és magasabb a terméshozamuk. A RAPOOL kínálatában az idei évtől elérhető a TuYV-ellenálló DYNAMIC hibrid, amelyet minden olyan termelőnek ajánlunk, aki nyitott az innovációkra, és a magas repcehozamokat célozza meg. 2018 őszén lassan felfutó, majd robbanásszerű fejlődés jellemezte a középkései érésidejű DYNAMIC állományait. Nagyparcellás fajtakísérleteinkben 2018-ban átlag felett teljesített.

Általánosan is vizsgáltuk a klíma hatását a hibridválasztásra. 2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot (2. ábra). A kapott eredmények összehasonlításakor megállapítottuk, hogy az eddigi fajtakiválasztási és -elosztási metódusunk megfelelőnek bizonyult. A mediterránhoz jobban hasonlító klímájú bólyi kísérletben a DYNAMIC, a FRANKLIN, a DARIOT és a CRISTAL lényegesen jobb eredményeket ért el, mint Kielben. Jól láthatóvá vált, hogy a délebbi területeken olyan hibridekre van szükség, amelyek erős gyökérrendszerüknek, a későbbi éréskezdetnek, a kipergés-ellenállóságnak és robusztus termetüknek köszönhetően képesek ellenállni a lényegesen magasabb hőmérsékletnek és az égető napsugárzásnak.

 

Az RLM7-es rezisztenciagénnel rendelkező DALTON a fómás fertőzés sújtotta területeken biztosít előnyt a termelők számára. A betegség tünetei ősszel ugyan megjelenhetnek a levélen, de ezek a foltok beszáradnak és a terjedésük megáll, ezzel elkerülve a termésdepressziót. Az erős, robusztus termetű hibrid a kései éréscsoportba tartozik. A DALTON-t bátran ajánljuk azoknak a termelőknek, akik széles sortávon termesztenek repcét.

A nemesítés és a fajtáink kiválasztása során mindig meghatározó volt, hogy kimagasló állóképességű hibridek kerüljenek a portfóliónkba. A 2018-as esztendőben az ország számos területén tapasztalhattuk, hogy a hibridek megdőltek, a SHREK azonban kiemelkedően jól szerepelt azokon a területeken is, ahol más fajták már teljesen a földön feküdtek. Száraz és nehéz termesztési körülmények között is megállja a helyét ez a hibrid. Erős őszi fejlődése és robusztus termete miatt azon termelők is bátran választhatják, akik később kezdik meg a repcevetést. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az őszi regulátoros kezelés elvégzése mindenképp javasolt ennél a hibridnél.

2018-ban az ország nyugati felében az időjárás következtében fellépő gyökérgolyva okozott fejtörést a gazdálkodók számára. A helyes agrotechnológia (meszezés és a szántóföldi higiéné betartása) mellett a rezisztens hibridek használata adhat biztonságot a termelők számára, ezért a RAPOOL kínálatában idén is elérhető a golyvarezisztens CROQUET hibridünk.

A RAPOOL széles portfóliójával és a területi szaktanácsadó kollégák közreműködésével segíti a termelőket abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb hibridet, amellyel megcélozhatják a legmagasabb profitot és a legjobb terméseredményeket.

Pálffy András
termékfejelsztő