Megjelent a RAPOOL 2023. évi vetőmag-katalógusa

Ismerje meg a nitrogént még hatékonyabban hasznosító repcehibrideket!

A globális éghajlatváltozás szántóföldi kultúrákra gyakorolt hatása évről évre növekszik. Az időjárás egyre szélsőségesebbé válik, sűrűbbek és hosszabbak a száraz, csapadékmentes időszakok. E tendencia különösen a tavaszi növényeket, főként a kukoricát sújtja, aminek következménye számottevő terméskiesés, a termésbiztonság jelentős csökkenése.

Az őszi káposztarepce nedvességigénye más időpontra esik, mint a tavaszi kultúráké. Ez az a növény, amely a téli – akár kevesebb – nedvességgel a legjobban „gazdálkodik”, így használata a modern vetésforgóban nélkülözhetetlen. A repce oszlopos gyökere és sűrű mellékgyökérzete jótékony „talajlazító” hatást fejt ki. Ezáltal az utónövény szántás nélküli technológiával elvethető. További előny, hogy a repce elővetemény után alkalmazott mulcstechnológia következtében mérhető a legalacsonyabb fuzárium-DON-érték az utónövény őszi búza termésében. Ha az őszi búzát repce után vetjük el, a búza őszre már olyan erős gyökérzettel rendelkezik, s ezáltal olyan fejlődési stádiumba jut, hogy bizonyítottan nagyobb terméshozamra lehet számítani ez esetben, mint ha például kukorica vagy napraforgó után termesztenénk.

A repce vetésforgóban való alkalmazásának további előnye, hogy a repceszalmában elraktározott kálium gyorsabban bomlik le a talajban, mint a többi kultúrnövény szalmamaradékában található kálium. Ha repce után vetjük el az őszi búzát, már ősszel a növény rendelkezésére áll a korai fejlődéséhez szükséges káliummennyiség. Sőt, a C:N-arány a repceszalmában annyira kedvező, hogy hektáronként akár 40-50 kg nitrogén kívülről történő talajba juttatását megspórolhatjuk tavasszal.

A RAPOOL repcenemesítésének legújabb eredményei további lehetőséget adnak a jövedelmezőség javítására. Mivel az egyes hibridek tápanyag-hasznosítása eltérő, érdemes olyat választani, ami a rendelkezésére álló nitrogénnel az átlagosnál magasabb hozamra képes. A legjobban termő hibridek genetikai csomagja erősebb, így ugyanannyi tápanyagból több termést tudnak előállítani, tehát jobb a nitrogénhatékonyságuk. Egy önálló kiadványt is szenteltünk ennek a zsebbe vágó témának, amiről további információk találhatók vetőmag-katalógusunk 20–21. oldalán.

A RAPOOL repcéi még a 2022-ben tapasztalt extrém körülmények között is szép termést produkáltak, bizonyítva ezzel kiemelkedő alkalmazkodóképességüket. Sőt, a termőképesség és termésstabilitás mellett az olajtartalom terén is élen járnak. Utóbbi nem elhanyagolható fajtaválasztási szempont, hiszen többletráfordítás nélkül hozhat extra jövedelmet. Nem véletlen tehát, hogy katalógusunk 12–13. oldalán helyet kapott az olajbonifikációval kapcsolatos szakmai összefoglalónk is. Idén hat hibridet kínálunk a növénytermesztőknek, melyek mindegyike képes biztosítani a repce magas szintű jövedelmezőségét a termelési kockázat alacsony szintje mellett. Új generációs hibridjeink mindegyike rendelkezik tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan életerősebbek, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak, mint elődeik. Bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is köszönhető a régebbi hibrideknél magasabb és stabilabb a termésszintjük.

A RAPOOL Seed Power vetőmagkezelésünk lehetővé teszi, hogy a hibridjeinkben rejlő maximális potenciált elérhessük. Innovatív csávázási technológiánkról további információkat talál egy önálló kiadványban, melyet honlapunkról tud letölteni.

A RAPOOL a minőséget jelenti a repcetermesztésben, ezért továbbra is 1,5 millió élő csírára történik a vetőmag kiszerelése, a leginnovatívabb termelők számára pedig a frakcionált vetőmagtételek is elérhetők. A hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásaink valamennyi gazdálkodó számára megfelelő alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét. Munkatársaink kiemelkedő szakmai tudása és tapasztalata, valamint a repcetermesztés fejlesztése iránti elkötelezettségük jelenti a RAPOOL erősségét, hiszen a repce a hivatásunk.

A kiadvány letölthető a képre kattintva vagy a Katalógusok, kiadványok oldalunkról.

Blum Zoltán
ügyvezető