HANTOSI KÍSÉRLETI PARCELLÁINK MADÁRTÁVLATBÓL – DRÓNOS FELVÉTELEZÉSEINK ÉRTÉKELÉSE


A 2022-2023-as vegetációs időszakban sikerült megörökíteni repce fajtasorunk fejlődési stádiumait drónos felvételezéssel. Összesen öt drónos felvételezés készült, annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk megvizsgálni a hibridek közötti különbségeket.


A drónos felvételek az alábbi fejlődési stádiumokban készültek:
- kelés felvételezés, melyben a kelés egyenletességét és a kelés sebességét vizsgálhatjuk
- tél előtti felvételezés, melyben a hibridek őszi fejlődési erélyét láthatjuk
- tél utáni felvételezés, melyben a hibridek télállósága, az esetleges fagykárok aránya, valamint a tavaszi fejlődési erély látható
- virágzás felvételezés, mely a hibridek virágzásának egyenletességét és idejét mutatja
- betakarítás előtti felvételezés, melyben az időjárási viszonyok miatt (viharkár) a hibridek szárstabilitását és kipergés-ellenállóságát vizsgálhatjuk

 

A felvételek DJI Matrice 300 RTK típusú drónnal (ABZ Drone), valamint Micasense RedEdge-P multispektrális kamerával történtek. A felvételek alapkövetelménye volt, hogy megfelelő időjárási körülmények álljanak rendelkezésre. A repülési magasság a jogszabály által megengedett max. 119 méteren történt, így a lehető leggyorsabban tudta végezni a drón a munkáját. A pontos utómunka elengedhetetlen a kísérlet eredményeinek reális megítélése érdekében. Az adatok feldolgozását és a kimutatások elkészítését a Pix4DFields szoftverben lettek elvégezve.
A kamera által rögzített felvételek lehetőséget adnak az állomány vegetációs indexeinek megállapítására. Az egyik ilyen érték az NDVI index (Normalized Difference Vegetation Index=Normalizált Különbség Vegetációs Index), mely a biomassza mérésére szolgál. Ez a legszélesebb körben használt műholdas vegetációs index, mely tulajdonképpen az állomány vegetációs aktivitását méri. A másik a TGI index (Triangular Greenness Index) mely a látható hullámhosszok visszaverődési értékeire támaszkodik. Ezzel feltérképezhető a növényzet klorofill tartalma. Habár e két érték szorosan összefügg az, hogy melyik indexet vesszük figyelembe a mérni, látni kívánt képtől/eredménytől függ. A kezelőprogramban lehetőség nyílik más színspektrumok megadására is, ezzel különböző tulajdonságok felvételezhetőek a fenológiai fejlődés során.


KELÉS felvételezés:

A repce optimális vetési ideje augusztus 25 - szeptember 5., de ha szükséges elvégezhető szeptember közepéig is. A hibridek 2022.09.13-án kerültek elvetésre 400.000-es vetésnormával. A drónos felvételek a vetést követő 10. napon készültek.
A jól időzített vetés nagyban hozzájárul az állomány megfelelő növényegészségügyi állapotához, és ahhoz, hogy kellő fejlettséggel várja a telet a növényzet. Miután a mag a talajba kerül, rengeteg stressz -faktornak van kitéve, melyek mindegyike befolyásolja azt, hogy a hibrid meghatározott genetikai potenciáljából aratáskor mennyi termés tud realizálódni. A növénynek folyamatosan alkalmazkodnia kell a környezeti feltételek változásaihoz. A kelési erély szintén meghatározza a növény későbbi sorsát. Sokszor azonban az időjárás vagy az üzemméret nem engedi az optimális időben történő vetést, ezért akaratlanul is de előfordul az, hogy nem feltétlenül az ajánlott időintervallumon belül sikerül elvégezni a műveleteket.
Ahogy a felvételeken is jól látható a RAPOOL kínálatából lehetősége van bármilyen vetési körülmény és idő függvényében hibridet választania a biztosabb és jövedelmezőbb termelés érdekében!
A felvételen jól látszik, hogy a legintenzívebb őszi fejlődési erélyű hibridjeink a DUPLO, MATRIX CL, DUKE és a DYNAMIC. A portfóliónkban szereplő további hibridek (MANHATTAN, TEMPTATION) az eddig ismert tulajdonságaiknak megfelelően átlagos őszi fejlődést mutatnak.

 
 
 


TÉL ELŐTTI felvételezés:

Vetés után a repce növekedési erélye sok tényezőtől függ, pl. kijuttatott műtrágya mennyisége, hibrid tulajdonságai, károsító szervezetek jelenléte/növényvédelem, időjárási tényezők, talajadottságok stb. Ahhoz, hogy a növény biztonságosan át tudjon telelni szükséges, hogy 8-10 leveles mélyen fekvő rozettájú tőlevélrózsás állapotban legyen. Nagyon fontos, hogy a növények gyökere megfelelő fejlettséget érjen el (25-30 cm-es gyökérhossz és 8-10 mm-es gyökérnyak átmérő) még a hidegebb időszak, a tél beállta előtt, hiszen a gyökér tárolja és veszi fel a vizet és szükséges tápanyagokat melyek biztosítják télállóságát majd később az állomány tavaszi fejlődését. Az időjárás (és hibrid) függvényében szükséges lehet egy vagy két regulátoros kezelés is, melynek célja a szárbaindulás megakadályozása. A túlfejlett és a fejletlen növények egyaránt ki vannak téve a téli fagyoknak. A tél előtti drónos felvételek 2022.11.06-án kerültek rögzítésre.
Ahogy előző cikkünkben* is láthattuk, az alábbi hibridjeink őszi fejlődése volt a legdinamikusabb: DUPLO, MATRIX CL, DYNAMIC, DUKE. Ezen a felvételünkön már jól látszik, hogy a kevésbé intenzív kezdeti fejlődésű hibridjeink (MANHATTAN, TEMPTATION) is utolérték a többi hibridet. Összességében elmondható, hogy portfoliónkban szereplő hibridjeink optimális fejlettségi állapotban várták a telet.
 

 

TÉL UTÁNI felvételezés:

A tél elmúltával, mikor beköszönt a tavasz, a repceállományok legyengültek. Kevés a fotoszintetizálni képes zöld felület, hiszen a téli hónapokban a föld feletti, alsó levelek elhalnak, ezért tavaszi fejlődése kezdetben lassú. Ekkor a repce már várja a tápanyag utánpótlást, hogy új erőre kapjon. Azonban, ha kevesebb az elhalt levél, az állomány könnyebben heveri ki a hideg okozta stresszt, regenerálódása, növekedése és tápanyag beépítése előbb beindul. A repce életében nagyon fontos tényező a hideghatás (vernalizáció), hiszen a későbbiekben ez befolyásolja a virágrügyek differenciálódását. A tél utáni drónos felvételezés képei 2023.03.17-én készültek.
A felvételek bizonyítják, hogy minden hibridünk megfelelő állapotban vészelte át a telet, de MANHATTAN és DUKE hibridjeink kiemelkedően teljesítettek a télállóság tekintetében, melyet a vizsgált indexek (TGI, NDVI) is jól igazolnak. Ezen megállapításaink alátámasztják a már eddig is ismert jellemzőit hibridjeinknek, igazolva ezzel fajtaleírásaink pontosságát.

 

 

VIRÁGZÁS felvételezés:

A virágok kialakulásának első lépése az, hogy a levelek differenciálódása megszűnik, és helyette virágrügyek, majd virágkezdemények jönnek létre. A repce virágzásának egyöntetűsége növényvédelmi (rovar- és gombaölő szeres kezelések) szempontokat figyelembe véve fontos tényező. A virágzás megindulását és a megtermékenyülést sok minden befolyásolhatja (évjárat, hibrid tulajdonságok, vetésidő, víz- és tápanyag-ellátottság, növényvédelem stb). A virágzás felvételezése 2023.04.21-én történt.
Virágzás tekintetében DUKE hibridünk volt az első, a legkésőbbi pedig a TEMPTATION. DYNAMIC, MANHATTAN és MATRIX CL hibridjeink a középmezőnyben végeztek, ezáltal minden hibridünk hozta a fajtaleírásuk szerinti jellemzőit.

 

 

BETAKARÍTÁS ELŐTTI felvételezés:

Az aratáshoz közeledve a repce egyre kiszolgáltatottabbá válik az időjárási körülményeknek. Az utolsó pár hétben már nem áll módunkban növényvédő szeres kezeléseket végrehajtani, így ilyenkor válik különösen fontossá a termesztett hibridünk különböző betegségekkel szembeni ellenállósága ill. a korábban végrehajtott állománykezelések sikeressége. Ha a betakarítás előtt ill. közben sokszor fellépő pergési veszteséget minimalizálni szeretnénk akkor érdemes eleve olyan hibridet választani mely genetikailag magában hordozza a kipergés-ellenállóságot, jobban ellenáll a szélsőséges  környezeti hatásoknak. Nem nehéz belátni azt, hogy napjaink hektikus időjárási viszonyai között nincs más választása a termelőknek, mint az, hogy olyan hibridet választ mely biztonsággal termeszthető bármilyen körülmények között.

A betakarítás előtti felvételezést 2023.07.03-án végeztük el, mely előtt egy héttel több napon is erős vihar és szél jellemezte a helyszín időjárását.

 

Az ortomozaik felvételen látható, hogy a TEMPTATION  hibridünk bizonyította kiemelkedő állóképességét, a nettó termésátlag tekintetében pedig a MANHATTAN végzett az első helyen mindezzel bizonyítva kiváló kipergés-ellenállóságát. A meglehetősen kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére nem volt jelentős mértékű termésveszteség egyik hibridünknél sem.

 

Hibridjeinkről bővebben olvashat katalógusunkban melyet itt ér el. 

Sikeres termesztést kívánunk!