Repcedarázs

A repce-állományokban repcedarázs ellen általában csak nagyon ritkán szükséges védekezni. A lárvái által okozott rágás kezdetben nem fedezhető fel, és az okozott kárt csak később lehet észrevenni.

Latin elnevezés:
Athalia rosae

Leírás

Maga a kifejlett rovar nem károsít. A körülbelül 6-8 mm hosszú darazsaknak feketén csillogó fejük, két, kissé széthajló, 10 tagú csápjuk és narancssárga hátsótestük van, valamint két fekete folt a szárnykezdeményük. Többnyire évente két generáció jelenik meg, meleg, száraz nyár esetén akár három is. A tulajdonképpeni kárt az őszi repcében a harmadik nemzedék okozza, amely a kikelő állományokba repül be, ahol a nőstények mintegy 300 petét raknak le a levelekre. 14-20 nap után elkezdődik a lárvák tömeges kelése. A napi tápanyagfelvétel rövid idő alatt látványosan növekszik, olyannyira, hogy az állatok akár duplájára is növelhetik a testtömegüket. A leveleken gyorsan jelentkezhet a kártételük: a levélszéleken rágások és ablakok láthatók, súlyos esetben az álhernyók akár az erezetig is lerághatják a leveleket. A bebábozódás körülbelül 4 hét múlva következik be.

Károsítási küszöb

1 vagy 2 hernyó növényenként a fiatal repcetáblákban (3–6 leveles stádium).

Kártevő

A repcedarázs álhernyója


A repcedarázs imágója (Fotó: Burány Krisztián)

Védekezés

Függetlenül a hernyók okozta levélrágástól maradandó károk nem keletkeznek vagy gyakran a növény méretétől és az állomány sűrűségétől függően tolerálhatók. A célirányos védekezés csak akkor szükséges, ha a kár mértéke a károsítási küszöbértéket meghaladja. Az állat ellen minden engedélyezett piretroid hatásos. Fontos, hogy a maximálisan engedélyezett dózissal juttassuk ki a táblára, mivel a hernyó mérete miatt csak akkor érhetünk el biztos hatást.

Gyakran a repcedarázs rágását hibásan csigák rágásának vélik. Emiatt érdemes egy pillantást vetni a sárga csészékbe, amelyekben a nagyszámú befogott darázs arra utal, hogy magas a lárvaszám. A növényeket is fontos egyesével átnézni. Vizsgáljuk meg a levél színét és fonákát is, hogy megtaláljuk az álhernyókat.

Repcedarázs peterakás közben (Videó: Burány Krisztián)

Repcedarázs a tojásait a levél fonáki részére helyezi (fotó: Burány Krisztián)