Levéltetvek a repcében

A hazai repcetáblákat szemlézve feltűnik, hogy az országban számos helyen magas egyedszámban fordulnak elő levéltetvek a repcék levelein. A szinte mindenütt tapasztalható szárazság és korai őszi meleg egyaránt kedvez a levéltetvek elszaporodásának.

A zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) szárnyas egyedei ősszel berepülnek többek között a repcetáblákba is, ahol a növények levelein létrehozzák a kártevő-kolóniákat. Az ország délkeleti részén ezekben a kolóniákban már több nemzedék is megtalálható. Az őszibarack-levéltetű szárnyas egyedei az ősz folyamán fás szárú növényekre is migrálnak (őszibarack, meggy), és az itt kialakuló kolóniákban megjelennek az ivarosan szaporodó egyedek, melyek a párosodást követően áttelelő tojásaikat a fák rügyeinek tövére helyezik. A meleg időjárás és az enyhe telek nagyban javítják a peték túlélési arányát. Az áttelelő petéből tavasszal ún. ősanya fejlődik ki, amely teljes fejlettségét áprilisban éri el. Az ősanya petéiből az 1. leánynemzedék fejlődik ki, melynek egyedei kezdetben szárnyatlanok. Május körül megjelennek a szárnyas egyedek is, melyek már képesek továbbterjedni. Ezek a szárnyas egyedek repülnek át a nyári köztesgazda-növényekre (különböző lágy szárú kultúrnövények, gyomok), amelyeken újabb levéltetűtelepeket hoznak létre. A köztesgazda-növényekről a levéltetvek képesek folyamatosan továbbmigrálni, az ősz kezdetén akár a fiatal repcetáblákra is.

Tarlórépa-sárgaságvírus fertőzése őszi repcén (Forrás: Volker H. Paul: REPCE)
 Tarlórépa-sárgaságvírus fertőzése őszi repcén (Forrás: Volker H. Paul: REPCE)

A faj szárnyatlan egyedei körülbelül 2,5 mm nagyságúak (az ősanyák valamelyest kisebb méretűek), világoszöld színűek (esetenként rózsaszín árnyalatúak). Testük hosszúkás, tojásdad alakú. A szárnyas egyedek feje és tora fekete, potroha zöld. Az ivaros szaporodású nőstények színe vörösesbarna.

Nyári tápnövényköre rendkívül széles (akár 400 faj is lehet), többek között vadon élő növények és gyomok (fehér libatop, csalán, vadrepce, pásztortáska). A növények leveleinek fonáki részén szívogat, és fő kártétele a vírusterjesztés. Több vírus terjesztője, többek között a repcére is veszélyes tarlórépa-sárgaságvírusé is. A vírus tünetei könnyen összetéveszthetőek a foszforhiány tüneteivel. A levelek szélein antociános, lilás elszíneződés figyelhető meg, mely a hőmérséklet emelkedésével maszkolódhat. A vírus képes akár 10-30%-os terméskiesést okozni. A szárnyas egyedek rendkívül mozgékonyak, sok növényt képesek meglátogatni. Próbaszúrások segítségével keresik meg az ideális tápnövényt, amivel fokozzák a vírusok terjedését.

Levéltetű telepek repce levélen (Forrás: RAPOOL)
 Levéltetű telepek repce levélen (Forrás: RAPOOL)

A káposzta-levéltetű (Brevicoryne brassicae) szárnyatlan nősténye 2,4–2,8 mm hosszú, világoszöld színű. Testét viaszpor borítja. A szárnyas egyed zöld színű, feje és tora azonban sötétebb árnyalatú. Fénylő fekete színű petéje körülbelül 0,5 mm hosszúságú.

A káposzta-levéltetű szárnyatlan nőstény egyede (Forrás: Volker H. Paul: REPCE)
 A káposzta-levéltetű szárnyatlan nőstény egyede (Forrás: Volker H. Paul: REPCE)

Nem tápnövénycserés, soknemzedékes kártevő. A telet pete alakban, többek között vad keresztes virágú növényeken tölti. A kora tavasszal kifejlődő ősanyák utódai között létrejönnek szárnyas egyedek is, melyek továbbvándorolnak, akár a repcére is, és létrehozzák a kolóniákat. A vegetáció végén ivaros szaporodásra váltanak, a nőstények a növények tövére helyezik el a 2–4 darab petéjüket. A tartós –15 °C alatti hőmérséklet csökkenti a peték áttelelőképességét. A faj szintén a tarlórépa-sárgaságvírus vektora, ám vírusterjesztő képessége jócskán elmarad a zöld őszibarack-levéltetű fertőzőképességétől.

A levéltetvek ellen vegyszeres védekezés lehetséges, erre a felszívódó tulajdonságú készítmények a legalkalmasabbak. Kontakt hatásmódú készítményekkel is védekezhetünk, azonban a kijuttatást nehezíti, hogy az állatok a repce földön elterülő leveleinek fonáki részén szívogatnak, ahová szántóföldi szórókerettel nem tudjuk kijuttatni a növényvédő szereket. A védekezés fő célja a vírusátvitel megakadályozása. A meleg őszi időjárás kedvez a levéltetvek elszaporodásának, amely az első fagyok bekövetkeztével áll le.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.