Repce és canola piaci helyzetjelentés - 2019. december 19.

A piaci elemzést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az elmúlt hetekre a repceárak szignifikáns emelkedése volt jellemző, követve a növényi olajok világpiaci árait. A pálmaolaj körül kialakuló ellátási hiány következtében annak felvásárlási ára október óta több mint 35%-kal nőtt. A világ pálmaolaj-termelése csökken, de az igény iránta továbbra is fokozódik, ez várhatóan hosszú időre a fogyasztáshoz képest a tartalékok csökkenéséhez vezet.

Szójából nincs hiány a világpiacon. De a szójatakarmány iránti gyenge kereslet limitálja a malmok kapacitását, ezzel is csökkentve a szójatermesztési kedvet. A kínai folyamatok a takarmánypiacra „medvepiacként”, míg az olajpiacra „bikapiacként” hatnak.

A repce relatív magas olajtartalma árfelhajtó hatású. A következőkben említünk néhány tényezőt, amelyek nagyban befolyásolják az európai ártrendeket:

  1. Keresletigazítás az EU-ban: A belső előállításból származó készletek szűkössége miatt 2019-ről 2020 június–júliusára előreláthatólag 0,9-1 millió tonna körüli felhasználáscsökkentés lenne szükséges az Európai Unióban (részletek az OIL WORLD Monthly december 13-i számában, www.oilworld.de). Mivel a feldolgozás mértéke a szezon során eddig nem csökkent, a szükséges csökkentést a malmok csak a januártól júniusig tartó időszakban érhetik el, ami csak magasabb árak révén megoldható.
  2. Harmadik országból érkező import: Az idén kieső termésmennyiség 2019-ről 2020-ra várhatóan fellendíti az EU importját új, 5,4 millió tonnás szintre (kb. 1,1 millió tonnával megnövelve az importot). A legutóbbi előrejelzések a júliustól decemberig tartó időszakra rekordmértékű, mintegy 3,5 millió tonnára növekvő importra számítanak a harmadik országokból (leginkább Kanadából és Ukrajnából). Mindemellett a volt Szovjetunió tagállamai is korlátozott kereskedelmi készletekkel rendelkeznek. Az ausztráliai canolatermést súlyosan érintette a szárazság, ezért az európai importot nagy valószínűséggel kanadai canolával kell kiegészíteni. Azonban a Kanadából érkező canolatételek szinte teljes mértékben genetikailag módosítottak, ami nagyban korlátozza az élelmiszeripari felhasználásukat.
  3. Kínai importszükséglet: A továbbra is fennálló kanadai–kínai kereskedelmi konfliktus erős versenyt készít elő a tavalyi, szárazságtól sújtott ausztráliai canolakészletekért. Az elmúlt hetekben készült jelentések szerint a kínai malmok jelentős mennyiségű canolatételeket vásároltak Ausztráliából, biztosítva az európai felvásárlók által adott prémiumfeltételeket.

 

 

Mindezeket figyelembe véve arra számítunk, hogy az Európai Unióban a repce felvásárlási árak magasak maradnak, 400 eurós árszint felett lesznek, valószínűleg elérve vagy átlépve a 420 eurós szintet, amit elősegít a szója- és pálmaolajárak emelkedése is. Az első visszajelzések alapján nem sok remény van a repcetermés számottevő javulására 2020-ban, ami fokozhatja az árak emelkedését és csökkentheti a termelői értékesítéseket.

© Copyright 2019 ISTA Mielke GmbH – Független elemzések és prognózisok. Minden olyan információ és forrás, amelyre a jelen elemzésünkben hivatkozunk, megbízhatónak tekinthető. Fenti tájékoztatónkat a lehető legnagyobb gondossággal és teljességgel készítettük el, azonban prognózisaink helyességére semmilyen garanciát nem tudunk vállalni.​