Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. január 28.

A piaci elemzést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az európai repcekészletek várhatóan 2020–21-ben is szűkösek maradnak. A legutóbbi elemzések 2019-re a repce-vetésterület csupán csekély mértékű növekedését mutatják. Leginkább a déli és keleti régiókban uralkodó szárazság, a szigorodó növényvédőszer-felhasználás és a csökkenő nyereségesség (különösen Németországban és Franciaországban) okozta az elmúlt években az Európai Unióban a vetésterület visszaesését.

Ha feltételezzük, hogy a következő hónapokban az időjárás átlagosan alakul, a terméseredmény mérsékelt, 4-5%-os javulására számíthatunk, amely körülbelül 3,2 t/ha körül alakulhat, továbbra sem érve el a neonikotinoidok felhasználása idején mért hektáronkénti 3,4-3,6 tonnás átlagokat. E szerint a forgatókönyv szerint 2020-ban az EU terméseredménye csupán 0,8 millió tonnával lenne magasabb, elérve a 17,7 millió tonnát.

 

Az EU olaj-előállításának mértékében 2020 júliusáról 2021 júniusára nem várható javulás, mert a termésmennyiség kismértékű emelkedését ellensúlyozzák a július elejére várható alacsony készletek, amelyeket jelenleg körülbelül egymillió tonnára vagy annál is kevesebbre becsülünk.

Az EU repcekészletei január 1-i adatok alapján 1,6-1,8 millió tonnára estek, a 2019-es alacsony termelési szint következtében. A szűkös készletek miatt már a 2019–20-as gazdasági év első felében rekordot döntött az európai repce- és canolaimport, ami nem egészen 3,8 millió tonnát jelent (ez 50%-kal több a 2018. július–decemberi időszakhoz képest).

Az EU-ban és Kínában várható további csökkenő tendenciák következtében 2020 első felében a repce- és canolafeldolgozás valószínűleg a potenciálisan elérhető szint alatt marad. A jelenleg előrejelzett 29,5 millió tonnás feldolgozott mennyiség már így is elmarad a tavalyi évben készített, ugyanerre az időszakra vonatkozó – már csökkentett – 29,6 millió tonnás előrejelzéshez képest. A 2019 július–decembere között regisztrált 31,6 millió tonna feldolgozott mennyiséghez képest várható csökkenést tovább súlyosbítja a kulcsfontosságú országokban az erre a szezonra jellemző alacsony olajtartalom, globálisan még jobban mérsékelve a repceolaj mennyiségét.

2020. január második felében főleg világpiaci hatások lenyomták a repceárakat. Ez előreláthatólag átmeneti visszaesés, hiszen a repcefelvásárlási árak növekednek.

Nagy valószínűséggel a repce árának emelkedése várható, mind a régi, mind az új készletekre vonatkozó kötések esetében. A növekedésért főleg a világpiacon tapasztalható árfelhajtó hatások lesznek felelősek, elsősorban a pálmaolaj és egyéb növényi olajok termeléscsökkenése, aminek következtében a készletek szokatlanul alacsony szintre apadnak majd 2020-ban. A jelenlegi helyzetet és a globálisan a készleteket és igényeket bemutató elemzésünket részletesebben az OIL WORLD MONTHLY január 24-i számában olvashatják, mely elérhető a www.oilworld.biz honlapon.

© Copyright 2020 ISTA Mielke GmbH – Független elemzések és prognózisok. Minden olyan információ és forrás, amelyre a jelen elemzésünkben hivatkozunk, megbízhatónak tekinthető. Fenti tájékoztatónkat a lehető legnagyobb gondossággal és teljességgel készítettük el, azonban prognózisaink helyességére semmilyen garanciát nem tudunk vállalni.