Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. február 24.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

Az európai uniós repceárakra valószínűleg jó hatással lesznek a következő hetekben-hónapokban megfogyatkozó növényiolaj-készletek. A növényi olajok ára minden bizonnyal gyors ütemben nő majd. Az erőteljes árfelhajtó tényezők jelenleg figyelmen kívül maradnak. Helyettük a fókusz átkerül az indiai és kínai import átmeneti lassulására és a fogyasztók által az egész világon generált általános keresleti piacra. Bár kétségtelen, hogy a koronavírus és annak következményei, elsősorban Kínában, hozzájárultak a növényi olajok és egyéb termékek árának hirtelen csökkenéséhez az elmúlt öt hétben.

 

Hivatalos kereskedelmi adatok szerint július és december között rekordmennyiségű repce érkezett az EU-ba. A szezon első hat hónapjában importált 3,7 millió tonna 1,2 millió tonnával felülmúlta az egy évvel azelőtti szintet, amiből a növekedés legnagyobb részét az Ukrajnából és Kanadából érkezett mennyiség okozta. A vártnál magasabb ausztrál canolatermés valamivel bővítette az ország exportra szánt készletét 2020. január–június között, aminek hatására, úgy becsüljük, az uniós import Ausztráliából 0,91 millió tonnára emelkedik a 2019. július – 2020. június közötti időszakban; ami még mindig félmillió tonnával kevesebb a tervezettnél az egész évre vetítve.

A teljes uniós repceimport ezzel új csúcsot ér el, 5,52 millió tonnát ebben a szezonban (szemben a 2018–2019-es 4,29 millió tonnával), ezen belül rekordmennyiség érkezik Ukrajnából és Kanadából, ami a várakozások szerint bőven ellensúlyozza az Ausztráliából várt import kiesését.

A magas árak miatt az EU-ba importált repceolaj mennyisége 120 ezer tonnával 8 éves csúcsot ért el 2019 október–decemberében, az éves mennyiség körülbelül egyharmadát adva.

2019. január–december között az uniós repceolajimport 18%-kal emelkedett, szemben az export további 4%-os csökkenésével. Az apadó repcekészletek miatt valószínűleg visszaesik a repceolaj-előállítás, súlyosbítva a repceolajkészletek szűkösségét. Ehhez járul a volt szovjet tagországokból érkező repceolaj mennyiségének szezonális csökkenése és a kínai import jelenleg tapasztalható erős visszaesése.

Az uniós repceárakra a Kína és Kanada között jelenleg is tartó kereskedelmi konfliktus is felhajtó hatással van, ami miatt a február 21-ig tartó héten Kína a jelentések szerint 40 ezer tonna repceolajat vásárolt az Európai Unióból. A február utolsó hetében folytatandó legutóbbi tárgyalásokat pedig állítólag lemondták a koronavírus továbbterjedése miatt. Így aztán nem most fog kiderülni, hogy egyezségre jutnak-e valaha (ha egyáltalán) annak érdekében, hogy Kína újra vásárolni tudjon 2019–2020-ban. Ráadásul a kanadai vasútforgalmat országszerte tüntetések akadályozzák, ami lassítja a canola szállítását a termőterületekről Vancouverbe, és késlelteti az exportot. A kínai repceimport becslések szerint 40%-kal 2,6 millió tonnára zuhan 2019. július és 2020. június között, január és június között várják az előző hat hónapban tapasztalható rendkívül alacsony szint visszaállását.

© Copyright 2020 ISTA Mielke GmbH – Független elemzések és prognózisok. Minden olyan információ és forrás, amelyre a jelen elemzésünkben hivatkozunk, megbízhatónak tekinthető. Fenti tájékoztatónkat a lehető legnagyobb gondossággal és teljességgel készítettük el, azonban prognózisaink helyességére semmilyen garanciát nem tudunk vállalni.