Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. június 15.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A mindinkább érzékelhetővé váló súlyos termelési deficit valószínűleg jó hatással lesz a repce árára 2020 júliusa és 2021 júniusa között. A Matifon a határidős ügyletek (augusztusi pozíció) máris jelentősen erősödtek, a március 16-i záráskor jegyzett alacsony, 341 eurós szintről június 8-ra 379 euróra. Ám további áremelkedésre lesz szükség egyrészt azért, hogy a termelőket eladásra bírják, másrészt hogy az EU által kínált repceprémium elég magas legyen ahhoz, hogy elegendő mennyiséget tudjanak importálni harmadik országokból. A várható további árnövekedést és annak mértékét rövid és középtávon az EU, azon belül a biodízel-iparág repceolaj-szükséglete fogja meghatározni.

 

Az uniós repcetermelést az OIL WORLD továbbra is vizsgálja, és most úgy véljük, hogy 16,5 millió tonnával a 14 év alatt mért legalacsonyabb szintre süllyed 2020-ban; a tavalyi alacsony szinthez képest még 0,4 millió tonnával, az eddigi legmagasabb, 2014-ben mért 24,3 millió tonnás rekordszinthez képest pedig 7,8 millió tonnával, nagyjából harmadával kevesebbre. Néhány piaci megfigyelő még ennél is pesszimistább, csupán 16 millió tonnára becsülve az idei termést.

A termesztés erős visszaesése miatt Nagy-Britanniában csupán 1,1 millió tonna repcetermést várnak idén, ami 0,6 millió tonnával kevesebb, mint 2019-ben, és a legkisebb mennyiség a legutóbbi 25 évben. További gyengülést várnak Romániában és Bulgáriában is, míg a jelenlegi becslés szerint a franciaországi termés a legjobb esetben 3,4-3,5 millió tonna körül stagnál majd. Németországban, főleg az északi és keleti termőterületeken tapasztalható kedvezőbb csapadékviszonyok miatt, az átlagos hozam 7-8%-kal emelkedhet ebben a szezonban, aminek köszönhetően a termés mennyisége 0,3 millió tonnával nőhet 2020-ban.

Az elégtelen mennyiségű helyi készletek miatt 5,9 millió tonnás vagy még nagyobb importra szorul az Európai Unió 2020. július és 2021. június között, ami új rekord és 0,2 millió tonnával több, mint egy évvel korábban. Azonban a lényegesen kisebb ukrajnai exportkészletek miatt (figyelembe véve a legalább 0,5 millió tonnás terméscsökkenést 2020-ban), valamint amiatt, hogy Ausztráliában gyakorlatilag nincs szállítható canola december vagy január előtt (ez függ az idei aratás időzítésétől), szükség lesz a kanadai canola jelentős mértékű importjára 2020. július és december között.

De még ha rekordmértékű importtal is számolunk, és az uniós repcekészletek 0,9 millió tonnára, sokéves minimumra csökkennek, a feldolgozást akkor is körülbelül 0,5 millió tonnával csökkenteni kell a következő szezonban, ami 22,1 millió tonnával az elmúlt 9 év legalacsonyabb értéke. Emiatt az uniós készletek repceolajból és élelmiszeripari termékekből tovább szűkülnek 2020–2021 között.

A repceolajárak Európában tehát stabilak és jelentős prémiumot tartalmaznak más olajfélékhez képest 2020–2021-ben. Október és április között a repceolaj prémiuma Rotterdamban a szójaolajhoz képest többéves maximumra, 100 dollárra emelkedett, a napraforgóolajhoz képest 110-120 dollárra és 190 dollárra a nyers pálmaolajjal szemben.

Amiatt, hogy a repcetermesztés nyomasztó mértékben csökkent idén az unióban, és csupán kicsi az esélye, hogy az import harmadik országokból erősödni fog, valószínűleg szükségessé válik a kereslet további racionalizálása 2020–2021-ben.