Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. július 14.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A helyben rendelkezésre álló készletek szűkössége és a rekordmértékű canola- és repceimportigény miatt 2020–2021-ben az uniós repceárak folyamatosan magasak lesznek. Az áremelkedés mértékét azonban meghatározza az Európai Unió rövid és középtávú repceolaj-szükséglete. Az alacsonyabb ukrajnai repcetermés és a gyakorlatilag kiürült ausztrál repcekészletek miatt az egész világ a kanadai canolára szorul legalább 2020 decemberéig. Azonban a nem vámjellegű akadályok, úgymint a még megoldásra váró kanadai–kínai kereskedelmi konfliktus, valamint az unió fenntarthatóságra és a nem GMO-termékekre vonatkozó elvárásai, várhatóan korlátozzák a jövőben a repce és a canola kereskedelmi folyamatainak újraelosztását.

 

Az unióban idén az első aratások eredményei alapján a vártnál kisebb termésre számítanak a kulcsfontosságú országokban. Franciaországban az Agreste az átlagos hozamot csupán 3,03 tonna/hektárra becsüli, 4%-kal kevesebbre, mint tavaly, amikor szintén kevés repce termett. Ezzel ez lesz az elmúlt 10 év legalacsonyabb termése. Így csupán 3,37 millió tonna termés várható Franciaországban 2020-ban, szemben a tavalyi 3,5 millió tonnával és az elmúlt évek legmagasabb, 5,5 millió tonnás termésével 2014-ben.

Várhatóan szintén csökken a termés mennyisége Nagy-Britanniában, Romániában, Bulgáriában és Ausztriában. Ám úgy tűnik, a németországi repceeredmények 5%-kal, 3,5 tonna/hektárra nőnek idén, köszönhetően a kedvezőbb csapadékviszonyoknak. Az uniós átlaghozamok idén 3,08 tonna/hektáron stagnálnak ebben az évben, 16,5 millió tonnára leszorítva a termelést (ez 0,5-0,6 millió tonnával kevesebb egy év alatt), figyelembe véve az őszi káposztarepce termőterületeinek további visszaesését.

A szűkös uniós készletek előidézte helyzetre még rátesz egy lapáttal az ukrajnai termelés visszaesése. A Németországba és más uniós országokba júliusban és augusztusban érkező ukrajnai repce mennyisége szokatlanul alacsony lesz.

Úgy véljük, hogy az ausztrál canola uniós importja 1,7 millió tonnával hároméves csúcsot ér el 2020 júliusa és 2021 júniusa között, és gyakorlatilag a teljes mennyiség ennek az időszaknak a második felében érkezik. E miatt a furcsa helyzet, valamint az ukrajnai szállítmányok 0,5 millió tonnás csökkenése miatt rekordmennyiségű, 1,8-1,9 millió tonna kanadai canola érkezhet az elkövetkező 12 hónapban. Ugyanakkor a jelenlegi várakozásainkhoz képest többféle tényező is visszafoghatja a Kanadából származó uniós importot, többek között ha Kanada és Kína kereskedelmi megállapodást köt, vagy változnak a szabályozások Franciaországban.

A kanadai termény-előállítás feltételei jelenleg kedvezőek, ami arra enged következtetni, hogy a canolatermés idén 19,7 millió tonnára (0,8 millió tonnával) fog növekedni. De a várhatóan július végére lényegesen megfogyatkozó tavalyi készletek miatt a rendelkezésre álló kanadai canola mennyisége változatlan marad 2020–2021-ben. A korai előrejelzések szerint az ausztrál canolatermelés nagymértékben, 3,2 millió tonnára vagy még afölé is nőhet 2020 végére (szemben a 2,46 millió tonnával), nagyobb mértékű exportot lehetővé téve 2021. január–június között. Természetesen a következő hónapok időjárását is figyelemmel kell majd kísérni.