Repce és canola piaci helyzetjelentés – 2020. augusztus 31.

A jelentést az ISTA Mielke GmbH készítette az olajos magvak piacának elemzése, globális előrejelzések készítése olajos növények, olajok, zsírok és olajos takarmányok témakörében Hamburgban, Németországban. A cégről további információkat talál a www.oilworld.de honlapon.​

A legtöbb német gazdálkodó igen elégedett az idei évi repceterméssel és a vártnál nagyobb termésmennyiséggel. Az országban 3,5 millió tonna repcét takarítottak be 0,95 millió hektár termőterületről (a tavalyi 2,8 millió tonnával és 0,86 millió hektáros termőterülettel szemben), ami átlagosan 3,68 t/ha-os termésátlagot jelent, 12 százalékkal többet, mint tavaly, és az elmúlt öt év legjobbját.

A repceárak viszonylag magasak voltak az idei betakarítási időszakban, és a gazdák 380-385 eurót kaptak érte tonnánként, részben a készletek szűkössége miatt, ami megnehezítette a feldolgozók számára a szükségleteik kielégítését. A magas árak másik oka lehet, hogy az ukrán repceexport az EU irányában lassan indult be. Ennek következményeként az őszi káposztarepce vetésterülete 1-1,05 millió hektárra nőhet, ami az elmúlt 3 évben a legnagyobb, részben a fentebb leírtak miatt, részben a vetésváltás igénye miatt, mivel sok gazda 2-3 éven keresztül csak gabonát termesztett.

Ugyanakkor a repcetermesztés erősen visszaesett Franciaországban, Bulgáriában, Romániában, az Egyesült Királyságban és Dániában, ami miatt az Európai Unióban (beleértve az Egyesült Királyságot) termesztett mennyiség 16,8-16,9 millió tonnára csökkent. Ez 14 év alatt az egymást követő 3. évben jelenti a legalacsonyabb szintet. A repceárakat valószínűleg a következő hónapokban is felfelé hajthatja a készletek szűkössége az uniós tagországokban, a fokozódó importfüggőség és a világpiaci készletek szintén szűkös rendelkezésre állása. Az Európai Unióban magas felárra lesz szükség egyrészt annak biztosítására, hogy az ukrán exportmennyiség jelentős része ide érkezzen, másrészt a kanadai canolaimport árrésének fedezetére.

Augusztus 2. felében az uniós határidős ügyletek 75-85 amerikai dollár felárat tartalmaztak a winnipegi canolához képest, ami kedvező importárrést jelentett az uniós feldolgozók számára. Azonban a génmódosított canola préselése az EU-ban kockázatos lehet, mivel a kész repceolajat csak biodízel előállítására szabad felhasználni, és a repcemagliszt csak a nem GM ellátási láncnak adható el, ami alacsonyabb árat idézhet elő. Emiatt az európai uniós repceáraknak jelentős felárat kell tartalmazniuk annak érdekében, hogy elősegítsék a rekordmértékű kanadai canolaimportot, közel 2,0-2,1 millió tonnát 2020–2021-ben.

A termelés visszaesése az Európai Unióban tovább fokozódik, és legalább 6,2-6,3 millió tonna repce importjára lenne szükség 2020 júliusa és 2021 júniusa között. Ezt érdemes összevetni az előző időszak 6 millió tonnás és az elmúlt öt év átlagosan évi 3,9 millió tonnás importjával. Körülbelül 2,2-2,3 millió tonna érkezhet Ukrajnából ebben a szezonban, 2,0-2,1 millió tonna Kanadából és körülbelül 1,7-1,8 millió tonna Ausztráliából. Az általunk becsült 6,2-6,3 millió tonnányi import a repcepréselés további visszaesését jelezheti előre az Európai Unióban.

A repceolajárak augusztusban emelkedtek, és a felár középtávon valószínűleg az átlagos felett marad a napraforgóolajjal és a szójaolajjal szemben. A biodízel előállításához felhasznált repceolaj mennyisége valószínűleg nőni fog, főleg szezonális okok következtében (közeleg az ősz és a tél). Franciaországban a felhasználás még inkább emelkedik majd a francia kormányzat döntésének következtében, amely 20 százalékos adókedvezményben részesíti azokat, akik biodízelként repceolajat használnak. A repce és a repceolaj árát az Európai Unióban és a világpiacon is növekvő növényiolaj-árak szintén felhajtották az elmúlt néhány héten. Áttételes hatása volt annak, hogy kevesebb pálmaolajat állítottak elő a világon, ami magasabb árakhoz vezetett. A szójabab és a szójaolaj ára is nőtt a világpiacon az amerikai Középnyugaton tapasztalt szárazság és a növekvő világimport következtében.

Nagyon valószínű, hogy a pálmaolajárak csökkenő tendenciát mutatnak az elkövetkező 1-3 hónapban, ha az előrejelzésünk igaznak bizonyul, és a termelés és a készletek nőnek. Ennek áttételesen negatív hatása lehet a repce- és repceolajárakra az Európai Unióban. Az egyéb közvetett tényezők, amelyekre figyelni kell, az időjárás és az olajos magvak és az abból előállított termékek mennyisége Dél-Amerikában (szójabab) és a fekete-tengeri régióban (napraforgómag) az előállítás oldaláról, valamint az India, Kína és egyéb fő felhasználó országok felvásárlásának időzítése és mértéke a fogyasztói oldalról.